A Jupiter 2 hónapos gandanta, azaz Nyilas-Skorpió jegyhatár körüli mozgása újabb fordulathoz érkezett: a Nyilasba épphogy betekintő, és rendkívül lelassult bolygó április 10-én este irányt váltott a Nyilas 0°14-ik percén. A retrográd Jupiter időszaka 2019-ben július végéig tart.

A gandanta időszak nehézsége abban áll, hogy az elhagyandó jegy végén a bolygó már öreg, nincs képességei teljében, míg az új jegyben, ahova érkezik, igen éretlen. A jegyváltás mindig egyfajta megrázkódtatás a bolygónak – s ezért az általa képviselt jelentéstartalom tekintetében számunkra is -, de a vizes-tüzes jegyhatáron a legrázósabb: ez a zóna a gandanta. A védikus asztrológiában a bolygók érettsége, azaz az avasztha egy fontos értékelési szempont.

Általában néhány nap alatt át szokott csusszanni egy-egy bolygó ezen a nehéz övezeten, de a Jupiter irányváltás előtti lelassulása éppen a gandanta idejére esik, s emiatt nagyon elhúzódik az ittléte. Idén tavasszal a Jupiter gandantabeli tartózkodása kivételesen hosszú ideig – március közepétől május 7-ig – tart.

A gandantabeli tartózkodás meglehetősen sok bizonytalanságot tartogat valamennyiünk számára, kiváltképp a jupiteri jegyűek, a Halak és a Nyilasok számára. Destabilizálja életünket, kiszámíthatatlanná teszi dolgainkat, s azt érezhetjük, elvesztettük a kontrollt. A bizonytalanság kiterjed minden olyan tranzitbolygóra, amelyik jupiteri jegyben van, így a Halakban április 12-től a Merkúr, 15-től a Vénusz, 15-ig a Nap, és a Nyilasban rendezkedő Plútó, Kétu és Szaturnusz is viseli a jegyúr gyengélkedésének következményeit.

A gandanta időszak kiszámíthatatlansága azonban tovább fokozódik akkor, amikor a bolygó retrográdba fordul, hiszen minden retrográd periódus arról szól, hogy helyettünk az irányítás az univerzum kezébe kerül, nem a haladás támogatott, hanem a lassulás, a hátratekintés, a múlt rendbe tétele.  A fordulat körüli napok különösen hektikusak. Budapestnek is jutott városrész lezárás bomba hatástalanítás miatt, tömeges balesetek, patkány okozta rövidzárlat és tűzeset a felújított 3-as metróban, s még sorolhatnánk a fura eseteket. Amennyire csak lehet, lassítsunk, várjunk ki a döntésekkel.

A hátráló Nyilas Jupiter – a védikus szabályok értelmében – visszahat a megelőző jegyre, a Skorpióra is. Ezért a hitbéli tisztulás (Nyilas) és a lelki munka (Skorpió) egyszerre lát el bennünket tapasztalásokkal a következő fordulatig, április 22-ig, amikor a Jupiter visszalép a Skorpióba.

Előtte, április 15-én azonban jólesően fogjuk érzékelni a Nap kilépését a Halakból – a gandantában gyengélkedő Jupiter jegyéből -, mert megérkezik kedvenc helyére, a Kosba. Ő is egy gandanta zónán keresztül jut a vizes Halak jegyből a tüzes Kosba, de ez mindössze néhány napig, április 13-14. folyamán érezhető. Vitalitásunk, életkedvünk megugrik, és az időszak bizonytalanságát feledtetni fogja a Kos Nap ismét megkapott lendülete.

Namasté
Vishakati

Write A Comment