Kedvező időpont

A védikus szemléletben nagy hagyománya van annak, hogy életünk egyes tervezett eseményeihez minél kedvezőbb időpontot találjunk. A jó időpont választás a védikus asztrológia egyik ága, neve muhurta. Ebben pontos szabályok rendelkeznek az adott eseményhez legmegfelelőbb nap és óra kiválasztásához.

A muhurta első lépése a megfelelő nap kiválasztása a hét napjai közül. A több ezer éves megfigyelés szerint a hét napjai (szanszkrit szóval varák) más és más planétákhoz tartoznak, különböző minőségűek, s ezért eltérő tevékenységekre alkalmasak.

A hétfő például a gyors járású Holdhoz tartozik,  karaktere mozgékony, és olyan tevékenységekre alkalmas, amelyektől azt várjuk, hogy gyorsan, zökkenőmentesen folyjanak. Költözés, utazás megkezdése, kapcsolatfelvétel, kampány elindítása, honlap vagy promóció startolása mind-mind ilyenek.

A kedd a harcias és energikus Mars alá tartozik, ezért a kedd természete agresszív. Alkalmas nap gyógyszerkúra elkezdésére, sok erőt igénylő akciókra, például egy már többször megkísérelt ügy érdekében tehetünk újabb, ezúttal hatásosabb lépést, írhatunk levelet.

Szerda az égi hírnök és közvetítő Merkúré, minősége éles-lágy. Ezért az ügyintézésen, tanítás-tanuláson, szállításon kívül olyan tevékenységekre alkalmas, ahol a hangunk felemelésére és lágyságunkra egyaránt szükség van.

Csütörtök a Jupiter napja, és szilárd a minősége. Minden olyan dolgot, amitől stabilitást és tartósságot várunk, ezen a napon kellene tennünk. Mivel a Jupiter a jog bolygója is, házasságkötésre a legjobb nap, de jogi alapításokra, fogadalom tételére, alapkő elhelyezésére is.

Péntek a szépségért és anyagiakért felelős Vénusz lágy karakterű napja. Szépségápolásra, kényeztetésre, vásárlásra, művészi élményekre, lakás- vagy autóvételre a legjobb nap.

Az éles minőségű szombat a Szaturnusz napja (Saturday). Szaturnuszé többek között a remeteség, aszkézis és az idő témája, ezért a szombat alkalmas fogyókúra vagy böjt, elvonulás megkezdésére, de gyógyszerkúrát is beindíthatunk ekkor.  Esküvőre is megfelelő nap, mert kitartást ad.

A vasárnap a Nap napja, szilárd minőségű. Olyan tevékenységekre jó, amelyek stabilitást, tartósságot igényelnek: házasságkötés, faültetés, dolgok megalapozása, felszentelés. Ne feledjük, hétvégi munkákra, takarításra, ház körüli ténykedésre nem a vasárnap az ideális nap, a szombati ténykedés ugyanis pörgősebb, a vasárnapinak pedig se vége, se hossza.

A kedvező nap kiválasztásához második lépésben figyelembe kell venni a Holdfázis napját, azaz a Teliholdtól vagy az Újholdtól eltelt napok számát. Az ilyen módon kalkulált napminőséget tithi-nek nevezzük.

Nagy a különbség, hogy a növő Hold tithijei közül választunk-e, hiszen ezek beépítésre, gyarapodásra, töltekezésre alkalmasak, vagy a fogyó Hold tithijei közül, amelyek fogyókúrára, böjtre, lomtalanításra, leépítésre jók. A növő és a fogyó Hold fázisaiban tehát 2×14 tithi áll rendelkezésünkre, amelyek mindegyike más minőséget kínál. A tervezett eseményhez kell választanunk megfelelő minőségű  (például szilárd, mozgékony, éles, stb.) tithit.

Harmadik lépésben azt kell megvizsgálnunk, milyen jellegre van szükségünk a tervezett eseményhez. Ezt bármely nap napfelkeltekor élő naksatrája fogja a következő 24 órára meghatározni.  A naksatrák jellegét a naksatra menüpontban részletezett 27 holdház leírásában lehet megtalálni.

Ha tehát egy házépítés megkezdésének kedvező napját szeretnénk kiválasztani, egy szilárd minőségű nap (csütörtök vagy vasárnap) lesz alkalmas, növő Hold fázisában, szilárd tithiben, és olyan napon, amelyik szilárd jellegű (például Uttarabadra) naksatrában indul.

Amikor megtaláltuk a legjobb napot, meg kell keresnünk a napon belül a lehető legjobb órát is. Ennek egy sor asztrológiai feltételnek kell megfelelni: kedvező bolygók legyenek kedvező házakban és fordítva: kedvezőtlen bolygók kedvezőtlenekben úgy, hogy a számított aszcendenstől a 8. házban ne legyen planéta.

Tapasztalataim szerint érdemes megadni a türelmet és a tiszteletet  a kedvező időpont kiválasztásának, mert egy fontos cél megvalósításánál sokszorosan meghálálja magát.