Ájurvéda

Az ájurvéda az indiai hagyományban gyökerező holisztikus gyógyászati rendszer. A Védákból ered, amely minden részében említ gyógyászatra vonatkozó megállapításokat. A szó jelentése az élet tudománya, amely tudomány kiterjed a fizikai, lelki és szellemi (spirituális) harmónia kérdéseire. Megmutatja, alkatilag mi hasznos vagy ártó az egyén számára, mi hoz boldogságot vagy bánatot, hogyan tudjuk egyensúlyban tartani magunkat, vagy az esetleg elvesztett egyensúlyt hogyan tudjuk visszaszerezni.

Eszköztára a kozmikus intelligenciából származik. Azt vallja, hogy minden betegség az élet törvényszerűségeinek meg nem értéséből származik.  A harmónia visszaállításához  természetes készítményeket, eljárásokat használ, amelyek alkalmazása az egyén alkatához igazodik.

Az egyén alkatát a 3 féle (vata, pitta, kapha) dósa, azaz biológiai energiaforrás határozza meg, betegségei pedig abból következnek, hogy a dósák egyensúlya felborul. Az ájurvéda szerint az 5 alkotó elem (éter, levegő, tűz, víz, föld) kombinációja adja a dósákat, összességében a megnyilvánult világot.

Hogyan áll össze a  3 dósa az 5 elemből?

Vata – az éter és levegő elemek alkotják, annyit jelent, szél. Mozgás és szállítás a funkciója, hozzátartozik a vérkeringés, a légzés, az idegrendszeri működés. Íze a keserű és a fanyar. Évszaka az ősz és a tavasz. A vata típusú egyén szikár, csontos, gyorsan beszél és gondolkodik, túlműködés esetén (tehát amikor a vata eltolódik) ideges, zizeg, pörög. Vata planéták a Szaturnusz és a Rahu, vata naksatrák a Asvini(1), Ardra(6), Punarvaszu(7), Uttaraphalguni(12), Hasta(13), Dzsjéstha(18), Múla(19), Szatabhisa(24), Purvabadra(25).

Pitta – a tűz elem alkotja. Funkciói: emésztés, evés, hőtermelés, látás, szexuális működés. Íze a csípős és a savanyú. Évszaka a nyár. A pitta típus átlagos testfelépítésű, izmos, pontos, lényegre törő beszédmóddal és gondolkodással. Túlműködés esetén (tehát amikor a pitta eltolódik) agresszívvá válik, csapkod. Pitta planéták a Nap, Mars, Kétu. Pitta naksatrák a Bharani(2), Mrigasira(5), Pushja(8), Purvaphalguni(11), Chitra(14), Anuradha(17), Purvashada (20), Dhanistha (23), Uttarabadra(26).

Kapha (ejtsd kapa) – a víz és föld elem alkotja. Funkciói: összetartás, struktúra, vízháztartás. Íze a sós és az édes. Évszaka a tél. A kapha típus nyugodt, békés, lassabb mozgással, lekerekített formákkal,csodálkozó nagy szemekkel. Szabályos, szép fogsor is jellemzi. Túlműködés esetén (tehát amikor a kapha eltolódik) súlyproblémák és elnehezülés jelentkezik. Kapha planéták a Hold, Jupiter, Vénusz, kapha naksatrák a Krittika (3), Rohini (4), Aslesha (9), Magha (10), Szváti (15), Vishaka (16), Uttarashada (21), Sravana (22), Revati (27).

A bolygók közül a Merkúr úgy nevezett szama prakriti, azaz egyensúlyi hatású – jolly joker.

A dósák jelentősége abban áll, hogy segítenek megérteni az alapokat, a temperamentumot és a fizikai érzékenységet az egyénben, míg a naksatrák megmutatják, hogy ezek  hogyan befolyásolják a tudatot. A naksatra dósa (más néven nádi) az orvosi asztrológiában és két ember összeférhetőségének vizsgálatánál használatos.