Április nem hazudtolja meg magát, igazán változékony lesz. A hónap elején retrográdba forduló Merkúron kívül két nagy jelentőségű asztrológiai történés határozza meg a hónapot: a 8-i Napfogyatkozás a Halakban, és a 20-21-én Kosban együttálló Jupiter és Uránusz.

A Napfogyatkozás azért emblematikus, mert a védikus újévet meghatározó Halak Újholddal következik be, márpedig a Halak Újholdtól számítjuk a védikus év kezdetét. A Napfogyatkozással kezdődő asztrológiai év meglehetősen eseménydúsnak ígérkezik, kiszámíthatatlansággal, titkok napvilágra kerülésével, változékony vitalitással. (Utoljára 2005. április 8-án volt Halak Újhold Napfogyatkozással, előtte pedig 1987. március 29-én.)

Ez az Újhold a Halak merkúri energiájában (Revati) következik be, a Rahu közelében, ő okozza a Napfogyatkozást. Nehezíti a konstellációt, hogy az Újhold naksatraura, a Merkúr éppen retrográd és a Kos gandanta zónájában hátrál. Vagyis az Újhold naksatra diszpozitora gyengélkedik, s ezzel növeli a bizonytalanságot. További nehezítő tényező, hogy az Újholdnak helyet adó Halak csillagkép ura, a Jupiter is kritikus helyzetben van: a Kos ashtamamsa minőségű, nem túl jóindulatú 8. padájában, és közelít az Uránuszhoz, mintegy 2 foknyi távolságra van tőle.

Ez a Napfogyatkozással kombinált Revati Újhold tehát egy ritka nehéz és veszélyes konstelláció, amiben azért próbálunk kapaszkodókat is keresni. Van ugyanis ennek a nem sok jót ígérő konstellációnak egy erőssége, az, hogy az egésznek a karmestere, a végső diszpozitora a saját jegyében igen stabil Szaturnusz. Ő tartja kontroll alatt a Kos történéseket, benne a Halakért felelős Jupitert is. Számunkra az is jó hír, hogy Magyarországon nem lesz észlelhető a Napfogyatkozás, s ezért az asztrológiai hagyomány értelmében csak áttételesen érint bennünket.

Mindenesetre mozgalmas, kevéssé kézben tartható évre számíthatunk 2025 tavaszáig, váratlan eseményekkel, és valószínűleg gyakori természeti csapásokkal.

Április 10-től bolygócsoportosulás lesz az égen a Halak csillagképben, ami azt is jelenti, hogy sok lelki megtapasztalásban lesz részünk, és azt is, hogy ezek a bolygók – a retrográd Merkúr, a Nap, a Rahu, a Vénusz, a Neptunusz, majd a Mars – szinte mindegyike találkozik egymással és a felforgató Rahuval. Ezek a találkozások szintén hektikussá teszik az időszakot.

És most nézzük a naptárban a hónap védikus szempontból fontosabb napjait.

Április 2. – A hónap stacioner Merkúrral kezdődik, amely 2-án hajnalban fordul hátra a Kos 3. fokán. A mindennapokban nehezebben megélhető, hátráltató időszak kezdődik április 25-ig. Ugyanezen a napon az Uránusz a Kos utolsó naksatrájába lép (Krittika), amely a Nap uralma alá tartozik.

Április 3. – Egy szép nap: Vénusz-Neptunusz együttállás a Halak 4. fokán. Szeretetteljes megnyilvánulások, művészi ihletettség, megérintő hangulatok egész nap. Éljünk vele a viharok közepette!

Április 5. – Nap-Rahu együttállás a Halak 22. fokán, ez már kevésbé békés nap. Vezetői minőségekben történhet váratlan esemény, és a szívbetegek legyenek óvatosak az ekörüli napokban.

Április 6. – A reggeli órákban a Vízöntő Szaturnusz a jegy jupiteri naksatrájába, a Purvabhadrába lép. Ettől kezdve szorosabb kölcsönhatásban van a Jupiterrel, de 3-as aspektusával kontroll alatt tartja a feszült Kos eseményeket. Igaz, hogy a Kos dráma is visszahat a Szaturnuszra, ezért nagyobb társadalmi, közösségi aktivitásra számíthatunk szerte a világban.

Április 8. – Az ominózus nap, Revati Újhold és Napfogyatkozás a bevezetőben részletezettek szerint. Respektáljuk ezt a napot, különösen akiknek a Halak 25-26 foka körül van bolygója, aszcendense. Ezen a napon 12 óra körül kezdődik Kos/Halak jegyhatár felé hátráló Merkúr gandantája. A gandantában levő bolygó mindig kiszámíthatatlan, a Merkúr esetében ez balesetveszéllyel és kommunikációs félreértésekkel járhat.

Április 9. – A retrográd Merkúr visszalép a Halakba, és majd 10-én este 21:15-kor kerül ki a gandantából a Halak oldalon. Attól kezdve nyugodtabb időkre számíthatunk közlekedés, kommunikáció, utazás, ügyintézés terén.

Április 10. – Mars-Szaturnusz egzakt együttállás, amikor két igen ellentétes energiájú planéta találkozik. Mindez a főnök, a Szaturnusz felségterületén történik, a Vízöntő 21. fokán, a Purvabhadra holdházban. Kényszerhelyzettel, korlátozással, tehetetlenséggel szembesülhetünk ezen a napon, mert nem az történik, amit szeretnénk, hanem ami lehetséges,  ami meg van engedve.

Április 12. – Nap-retrográd Merkúr egzakt együttállás Halak 29. fokán. Hajnali 1 körül lesz pontos a konjunkció, azaz Merkúr Cazimi. Álmodhatunk vele egy érdekeset.

Április 14. – A Nap belép erős jegyében, a Kosba. Vitalitás, élénkség jár vele, és egy nehéz szomszédság: már igen közel jár egymáshoz a Jupiter és az Uránusz.

Április 16. – A Jupiter átlép a Kos Krittika naksatrájába, ahol egy energiában kerül az Uránusszal. Közelségük és az ezzel járó feszültség emelkedik.

Április 17. – Vénusz-Rahu együttállás Halak 21. fokán. A Vénusz jelentéseiben kellemetlen, zaklatott fordulat állhat elő, például kapcsolati téren, vagy anyagi vonatkozásban.

Április 20-21. – Ebben a két napban a Jupiter és az Uránusz egzaktan együttáll a Kos 27°36’-en. A február eleje óta tartó tenzió tetőzése, igen magas egy váratlan esemény bekövetkezésének a valószínűsége. Kosban lévén tűzzel kapcsolatos történések, vulkánkitörés, terrorfenyegetettség is fennáll.

Április 23. – A Mars jegyet vált, és belép a Halak csillagképbe, egy jegybe a Rahuval. Itt tartózkodásának 6 hete nem lesz eseménytelen, mert találkozik a Neptunusszal és a Rahuval, utóbbival majd május közepén, s az lesz a kellemetlenebb.

Április 24. – Hajnalban Telihold a Kos Asvini Nap és Mérleg Szvati Hold között. Sok indulat és sok mély lelki áramlat is van benne. Jó lenne arra a napra is lenyugodni, a belsővel is foglalkozni. Szintén ezen a napon a Vénusz is megérkezik a Kosba.

Április 25. – A Merkúr direktté válik a Halak 22. fokán. Még néhány nap, és elkezd normál üzemmódban, mindennapi tevékenységeinket támogatva haladni. Újra átkel majd a Halak/Kos gandantán, de ez már májusi történés lesz.

Április 27. – Mars-Neptunusz együttállás a Halak 5. fokán: segítő, karitatív aktivitásra kiváló nap.

Április 30. – éjfélkor a Jupiter már csak néhány órányira van a jegyváltásától, május 1-jén megérkezik a Bikába.

Namasté

Vishakati

 

Write A Comment