Az átlagolt számítású holdcsomópontok (mean node) október 30-án – budapesti idő szerint 12:08-kor – megérkeztek a Szűz-Halak jegytengelyre, és 2025. május 18-ig sok szempontból átrendezik az energiákat.

A holdcsomópontok kalkulálására – legalább – két módszert használnak a védikus asztrológusok, mindkettő beállítható az asztrológiai programokban. A valódi (true node) fűrészfogszerűen halad, az ily módon számított holdcsomópontok majd csak november 28-án váltanak jegytengelyt. Az átlagolt (mean node) holdcsomópontok mozgását a fűrészfogra fektetett egyenes egyenlíti ki, ők október 30-án váltanak. Tapasztalataim az átlagolt holdcsomópont használatát igazolják vissza, de javaslom mindkét jegyváltó időpont eseményeinek megfigyelését.

A Kos-Mérleg tengelyen 2022 április közepe óta vonuló holdcsomópontok végjátékát látjuk, az én (Kos) és a te (Mérleg) együttműködésének tanulását. A Kos Rahuval a Marsunkat (erőnk használatát, indulataink kezelését) tanultuk, a Mérleg Kétuval a Vénuszunkat (kapcsolati működésünket, vágyaink megélését).

A holdcsomópontok 2023 őszi jegyváltása különösen nagy marsikus feszültségek mellett következik be. Ami a földön történik: Izrael és a palesztinok, Ukrajna, Hegyi Karabah, Koszovó. Ami az égen: közvetlenül a jegyváltás előtt  Holdfogyatkozással kísért Telihold, amelynek során 4 Mérleg bolygó (a Szvati Mars, Merkúr és Nap, Chitra Kétu) állt szemben a Kos 4 bolygójával (Asvini Rahu és Hold, Bharani Jupiter és Krittika Uránusz). Mindennek a karmestere a Mars. Háborús hangulat, terrorveszély, robbanás közeli időszak.

Rahu, a felszálló holdcsomópont, a – valamilyen téren fennálló – fejletlenséggel szembesítő, ezért a fejlődés felé kényszerítő hatás, a Halakban tölti elkövetkező másfél évét. Kosból a Halakba jutása meglehetősen nehéz, a két jegy határán levő gandantán kell átjutnia. Ez különösen megterhelő és  konfliktusos a Kos oldalon, és szenvedésteli a Halak oldalon. A Halak oldali gandanta november 14-ig tart, ezt vízzel kapcsolatos természeti katasztrófák, áradások, özönvízszerű esőzések kísérhetik, de érzelmi hullámzásban, vagy például alvási nehézségekben is érzékelhetjük.

Új jegyében, a jupiteri Halakban a lelki, érzékenységbeli, pszichés működéssel kapcsolatos fejlődnivalók felé irányítja nyugtalanító fókuszát. Jupiterünket tanuljuk, lelkileg tapasztalunk a Halak Rahu elkövetkező 18 hónapjában. Tartózkodási helyéről a vízjegyeket aspektálja, a Rák és a Skorpió csillagképeket, ezeket kavarja fel. Rengeteg emocionális megélés, érzékenyítő esemény, szenvedéstörténet következik vele. Átvonulása 18 hónapját tudatosan is felépíthetjük például lelki, önismereti fejlesztés, terápia, vagy ilyen jellegű téma tanulása útján.

A Halakhoz tartozó testrészünk a boka és a lábfej. Ha nem mártjuk magunkat elég mélyre a Rahu által elvárt lelki fejlődésbe, testi megtapasztalásokat is kaphatunk. Bár a Halak az említett lábfej és boka területét kapcsolja be, a Jupiterhez társított másik testrész, a csípő és comb tájéka is érintett lehet. Az elkövetkező másfél évben valószínűsíthetően sok láb- és csípőbántalommal, fájdalommal, megoldandó testi problémával számolhatunk.

A Rahu átvonulása a Halak naksatrákon

  1. október 30.-2024. július 8. – a Revati Rahu időszaka, amikor merkúri naksatrában halad a Rahu. Lehetőség az értett és érzett dolgok összefésülésére, lelki történések megértésére, racionalizálására. Ebben az időszakban a Merkúr viszi magával a Rahu felforgató energiáit, vagyis ahol van éppen a tranzit Merkúr, nyugtalanságot hordoz analógiáiban ( gondolkodás, kommunikáció, közlekedés).
  2. július 8.-2025. március 16. – a szaturnikus Uttarabhadra naksatrában van a Rahu, miközben a Szaturnusz innen a 12. házban, a Vízöntőben. Lehetőség és feladat oldani a lelki zárkózottságot, a lelki blokkokat, közelebb kerülni a pszichéhez. Ekkor a Szaturnusz részesül a Rahu zaklatottságából, például a közösség, a környezetért érzett felelősség, a politika, a szolidaritás kérdéseiben mutatott hevesebb aktivitásban megélve.
  3. március 16.-május 18. – a jupiteri Purvabhadra területén vonul a Rahu, mély megtapasztalásokkal belső világunkról, áldozatiságról, szenvedésről. Különösen nehéz időszak, amikor megérkezik majd mellé a Halak Szaturnusz is. A Jupiterre tevődik át a Rahu fejlődési késztetése, nyugtalansága.

Nézzük a másik oldalt, a pontosan szemben levő leszálló holdcsomópontot. Ugyanebben az időben Kétu, a múlt és a spiritualitás tüzes természetű karmajelzője a Szűz csillagképben vonul. A Kétu fizikai síkon szeparál, leválaszt, veszteséget okoz, ezen keresztül tanít, spirituális síkon azonban gazdagít, lelkileg elmélyít.

Szűzben töltendő másfél éve alatt a munkához, hasznossághoz, és a testhez való viszonyt tanítja. Leválaszt arról a munkáról, amiben már nincs fejlődés. Közelebb visz olyan megélésekhez, amelyekben egy jó értelemben vett alázat tanulható. Tudósít arról is, hogy egyre kevésbé lesz kielégítő csak a munkában, a hasznosságban, a küzdésben élni, kidolgozni a lelkünket, mert a fejlődés a Haluk Rahu, a lelki út felé mutat.

Szűz terület az egész test, a testtel való bánás, testtudatosság, a test jelzéseinek felismerése, szűkebb értelemben a vékonybél, ennek emésztési funkciója és a köldök. A Szűz Kétu másfél évében megnő a testi jelzések intenzitása, és szükségesebb lesz ezek megértése, a bennük rejlő testi üzenet megfejtése, és gyógyítása. Többen fognak gyógyítóvá válni, segítő szándékukat és képességeiket akár munkájukká választani. Nagyobb szerephez juttatja a természetgyógyászatot és az alternatív gyógymódokat. Még népszerűbbé válhat a jóga, a vele járó elcsendesedés.

Aspektálja a föld elemű jegyeket, a Bak és Bika csillagképeket, ezzel átalakítja az anyagi vonatkozásokat, a praktikumhoz való viszonyt. Szűzbe lépése nem olyan zaklatott, mint a Rahu jegyváltása a gandantán át, viszont marad a marsikus Chitra naksatrában, annak Szűz oldalán.

A Kétu áthaladása a Szűz naksatrákon

  1. október 30.-2024. március 4. – Chitra Kétu időszaka, marsikus naksatra, további 4 hónapig izzón tartja a feszültségeket, indulatokat. A marsikus témák megnyugvása még hosszú hónapokig várat magára.
  2. március 4.-2024. november 10. – a holdi Hasta Naksatrában halad a Kétu. Itt múltbeli témákat hoz fel és tisztít egy jobb jövő érdekében. Anyával, anyai vonallal kapcsolatos nehézségek időszaka. A kézzel történő gyógyító eljárások, mint például a masszázs, szerepének erősödése. Úgyszintén előtérbe kerülhetnek segítő, együttműködő közösségi tevékenységek, összetartozások.

2024. november 10.-2025. május 18. – a Nap Uttaraphalguni naksatrában a vezetéssel, irányító pozícióval,                  apai felelősséggel kapcsolatos átrendeződések érkeznek. Sok vezetői státuszban történik majd                      fővesztés, helycsere, hogy valami másnak teremtődjön lehetőség az illető életében. Le kell válni a csupán hasznosságon, teljesítményen, munkán alapuló önmegvalósításról.

A Rahu és Kétu, a két karmajelző most induló időszaka a testi és lelki fejlődés szép periódusa lehet, ha beletesszük a munkát. Éljünk a lehetőséggel!

Szeretettel

Vishakati

 

 

 

 

 

Write A Comment