A rendkívül turbulens október után a november sem ígérkezik sokkal egyszerűbbnek. A holdcsomópontok jegyváltását követően érkezünk az új hónapba, melynek meghatározó konstellációváltásai a Szaturnusz direktté válása november 4-én, és a Nap-Mars együttes érkezése a Skorpióba, de az Uránusz 18-i irányváltása is fontos.

A Szaturnusz gyakorlatilag egész hónapban a Vízöntő 6-7 foka között időzik, igen lassú mozgásban. A stacioner Szaturnusz hatása rendkívül erős, aspektusai – melyek érintik a Kos, Bika, Oroszlán és Skorpió csillagképeket – óriási energiákat közvetítenek, és számos kényes témát érintenek. Közülük talán legfontosabb a Vízöntő Szaturnusz és a Skorpió Mars kölcsönös aspektusa, amely a marsikus indulatok kordában tartása, megfegyelmezése, segíthet a világ tűzgócainak megfékezésében.

A Nap október végén közelíti meg annyira a Marsot, hogy kezdi megégetni, azaz valamilyen értelemben gyengíteni. Majd november 16-án egyazon napon lépnek be a Skorpió csillagképben, pontos együttállásuk (Mars cazimi) november 18-án van a Skorpió 2. fokán. A saját jegyes, igen erős, de égetett Mars ebben a kozmikus helyzetben lép a Szaturnusszal kölcsönös aspektusba. Ez az őszi marsikus feszültségek tetőpontja, de egyúttal megoldása, vagy annak kezdete is lehet. Két saját jegyes bolygó, a Vízöntő Szaturnusz és a Skorpió Mars egymásnak feszülése, amelyben a Szaturnusz ereje és rendező elve látszik erősebbnek.

Nézzük a naptárban a fontosabb változások napjait. A leginkább körültekintést kérő napok november 4., 13., 18., 27.

November 3. – A Vénusz megérkezik a Szűz csillagképbe, amely számára a leggyengébb hely, ráadásul már itt tartózkodik a Kétu is. Majd november végén lesz összetalálkozásuk. A Szűz Vénusszal vágyaink a munkára, hasznosságra, segítségre irányulnak, mintha ezeken keresztül tudnánk leginkább megszerezni önbecsülésünket.

November 4. – Szaturnusz direkt a Vízöntő 6°19’-en, Dhanisthában. A június közepe óta retrográd Szaturnusz ismét direkt irányba fordul, bár normál sebességét majd csak november végére éri el, akkortól lesz egyre érezhetőbb a haladást támogató hatása. A fordulat napja lehet rázós, legyünk kíméletesek magunkkal, ne legyen sok program, döntés betervezve erre a napra.

November 6. – A Merkúr megérkezik a Skorpióba. Mélyebb, önemésztő, rágódó gondolatok érkezhetnek vele. Készüljünk felénk irányuló manipulatív hatásokra.

November 12. – Diwali, azaz a fény ünnepe, az indiai újév kezdete. Mindenütt mécseseket gyújtanak, hogy a fény legyőzze a sötétséget, és hogy Laksmi, a gazdagság és szerencse istennője (ő osztja el a javakat az emberek között) könnyebben eltaláljon hozzájuk. Gyújtsunk mi is gyertyát, hívjuk meg a fényt és a bőséget otthonunkba.

November 13. – A Mérleg jupiteri naksatrájában, a Vishakában Újhold, a Mars közelségében, szemben a naksatraúr Jupiterrel. A következő 4 hét üzenetét hordozó Újhold képlete még mindig nagy marsikus feszültségeket mutat, és az Uránusz oppozíciója miatt kiszámíthatatlan, hirtelen változásokat prognosztizál.

November 16. – Ezen a napon a Skorpióba lép a Nap, majd a Mars. Bár egymással baráti viszonyuk van, a Nap szoros közelsége október vége óta egyre inkább kombusztálja a Marsot, azaz megfosztja hatóerejétől, aktivitásától. Ezt csökkent cselekvési képességben, enerváltságban, indítékszegénységben érzékelhetjük. Izgalmas asztrológiai kérdés, hogy ez a kombusztált Mars a jegyura (diszpozitora) az őt megégető Napnak, azaz azt is elbizonytalanítja. Minden marsikus energiát gyengít az égetett Mars, a jegyében levő Kos Jupiternek és Uránusznak, és a naksatrájában vonuló Kétunak is hasonló gondokat okoz.

November 18. – A Kos Nap-naksatrájában, a Krittikában az Uránusz retrográd fordulatot tesz 2024. január 27-ig. Ezzel megkezdi utolsó hátráló periódusát a Kosban, mielőtt 2024 júniusában a Bikába lép. Pontos Nap-Mars együttállás a Skorpió 1°25’-en, azaz Mars cazimi. Egy tisztán látó pillanat lehetősége valódi erőnkről, indulataink megélésének helyes módjáról.

November 24. – A már 20 napja előre tartó Vízöntő Szaturnusz visszaérkezik a Rahu alá tartozó Szatabisha naksatrába, miközben a Rahu már a Halak Revatiban halad. Szabadságvágyunkat, kiszabadulási késztetéseinket bármiféle bezártságból, korlátozásból egyre inkább érzelmi indíttatások mozgatják.

November 27. – Délelőtt Telihold a Skorpió Anuradha Nap és a Bika Rohini Hold szembenállásából. Az égetett Mars még a Nap közelében van, s mint a Nap diszpozitora gyengíti is azt, míg a Hold jegyurát, a Vénuszt a Kétu közelsége oldja, tisztítja. Mindeközben a Szaturnusz aspektálja a Telihold mindkét pólusát. Igen erős tudati működést átalakító Telihold, amely ösztönzi a tudati sémáinkból való kiszabadulást. Szintén ezen a napon a Merkúr a Nyilasba lép, nyitottabb, érdeklődőbb heteket indítva.

November 28. – Vénusz-Kétu együttállás a Szűz csillagkép 29. fokán, a marsikus Chitrában. Szembesíthet testi tünetekkel, leválaszthat feladatról, munkáról, ezekkel kapcsolatos elképzelésekről. Kapcsolati üzenetét is hordozhat.

November 29. – A Vénusz megérkezik saját jegyében, a Mérlegbe, és kivirágoztat bennünket. A külvilág, a másik ember, társasági események, külsőségek felé fordul érdeklődésünk.

Namasté

Vishakati

 

Write A Comment