2023. április 22-én Jupiter, az égi guru megérkezett a Kos csillagképbe. Megérkezése a Halak-Kos jegyhatár gandanta zónáján keresztül történik (április 18. kora estétől – 25. délelőttig), ez mindig zaklatottabb napokat jelent, főként a jupiteri érdekeltségűeknek (például Halak és/vagy Nyilas aszcendensűek, Holdúak, jupiteri naksatrás Holdúak számára). Megérkezése új jegyébe azért is lehet zaklatottabb, mert jegyváltását 1 nappal megelőzően Napfogyatkozással terhelt Kos Újhold és a Merkúr retrográddá válása kísérte, ezek önmagukban is nagy energia átrendeződést jelentenek, nemhogy így együttesen.

A megérkezést a Halakból való kilépés előzi meg, amely sokakban kioldódást, egy fejezet lezárását, akár egy szenvedési periódusból való kiszabadulást hozhatta.

A Kos Jupiter időszaka 2024. május 1-ig tart, ezt megelőzően utoljára 2011 májusa és 2012 májusa között tanított bennünket. Ezt a 12 évvel ezelőtti periódusát, azt abban történteket érdemes felidézni, jellegükben hasonló tapasztalásokban részesülhetünk.

A Jupiter a nagy jótevő, jóindulatúan terel bennünket a haladás, fejlődés, gyarapodás felé. Tanítása a dolgok megtapasztalásán keresztül érkezik meg. Szinte egyetlen nehéz oldala az, hogy túlzásokra hajlamosít. A Kosba érkező Jupiter pedig a kosságot fejleszti bennünk: indulataink, belső tüzünk kezelését, akaratunk használatát, önállóságunk megteremtését, fejünk működtetését.

A Kos csillagkép természetének megfelelően aktivitást, megújulást, szintlépést, a régi eltörlését hozza globálisan és egyéni szinten is. Felerősödő igazságérzet, a szellemi fejlődés, megújulás fokozódó igénye kíséri. Női oldalról a partner megújulását vagy új partner lehetőségét is jelentheti, mert a női horoszkópban a Jupiter a partner jelölője.

A Kos háborúhoz kötődő oldalát is tanítja, új megoldásokat, történéseket hozhat.

Testrészek szempontjából a fej tartozik a Koshoz, ezért ennek érzékszervei és működése segít felismerni indulati, akaratbeli működési egyensúlytalanságokat.

Földrajzi területek közül Németország, Izrael, Horvátország és Szerbia tartozik a Kos területhez, ők több jogi folyamattal és indulati kérdéssel találkozhatnak.

A Kos Jupiter jelenlegi hatását az a tény nehezíti és kavarja fel, hogy egy jegybe került a Rahuval, s ezzel a Rahu befolyása alá kerül (legalábbis október végéig), valamint itt tartózkodik jelenleg a retrográd Merkúr, és 2024 tavaszig az Uránusz is. Mindez azt jelenti, hogy a Kos stellium révén túl sokféle energia van egy jegyben, amely mindig egyensúlyzavarral jár.

A Rahu a régi minták megtörésén munkálkodik, felforgat, átrendez, a Jupiter pedig az újak létrehozásában segít. A felforgatás kettejük közeledéséig erősödik (a Jupiter előre, a Rahu hátrálva mozog), azt követően az új megoldások kerülnek felszínre.

Ezért majd azt tapasztaljuk, hogy kettejük június 2-ig tartó közeledése növekvő káoszt hordoz, például az ukrán háborúban, vagy az izraeli politikai feszültségben. Június 2-i pontos együttállásuk (a Kos Asvini területén 9°26’-en) után kioldódik a tenzió, majd a Jupiter naksatraváltásával egyre csökken. Ettől kezdve a Jupiter megújító megoldásai kerülnek előtérbe, például a háborúval kapcsolatos sikeres tárgyalások, eredményt hozó politikai húzások formájában, vagyis a nagyfeszültségű kérdések valamilyen módon megoldásra találnak. A Rahu zavarkeltése aztán majd az október végi jegyváltásával csitul el.

Emlékeztetőül: a Jupiter és a Rahu utoljára 1929 májusában állt együtt a Kosban, konjunkciójukhoz a túltermelésből (túlzások) adódó hatalmas gazdasági válság köthető.

A Jupiter-Rahu együttállás úgy is felfogható, mint a meggyőződésbeli (legyen az hit, politikai állásfoglalás, vallásosság vagy ateizmus, xenofóbia, bullying, intolerancia) megosztottság, amelyet egy jegyben tartózkodásuk bő félévében (április 22. és október 31. között) sajnos erősen meg kell tapasztalnunk.

A Kos Jupiter aspektálja a tűzelemű jegyeket: az Oroszlánt és a Nyilast, és a szemközti Mérleget, s az ezen jegyekhez tartozó földrajzi területeket. Ezért minden tüzes téma felerősödik, az indulati kérdésektől a kreativitásig, az agressziótól a szexualitásig, a sportoktól a tűzesetekig. Életmódunkban ezért a tűzoltás (az édes és csípős íz, valamint a nagy melegnek való kitettség kerülése), és a hűtés (bőséges folyadékbevitel, vizes sportok, lenyugvás, elcsendesedés) sokat segíthet.

Országok tekintetében Oroszlán Francia- és Olaszország, Mexikó, Románia, Nyilas Magyarország és Spanyolország, Mérleg Kína, Ausztria. Ezekben egyaránt megjelenhet a kelleténél több feszültség, agresszivitás, de a Jupiter aspektusa jelentős növekedést, gyarapodást is hozhat.

A Kos Jupiter útja a naksatrákban:

  • 2023. április 22. és június 21. között, valamint november 26. és 2024.február 4. között a Kétu energiájában, az Asvini naksatrában halad, ez a legtöbb agresszivitást tartalmazó időszak. Erre esik a Rahuval való együttállása is, amely május 23. és június 6. között jelent kiemelten nehéz napokat, június 2-i fókusszal.
  • Június 21. és 2024. április 16. között a Bharaniban (a Kos vénuszi holdháza) tartózkodik, erre esik retrográd periódusa is 2023. szeptember 4. és december 31. között, amikor részben visszahátrál az Asviniba is (lásd fent). A Bharani Jupiter a szélsőségeink megtapasztalásáról szól az élet bármely területén. Erre a periódusra esik a Rahu kilépése a Kosból a Halakba, amely a jupiteri működés kisimulásával jár majd.
  • 2024. április 16. és május 1. között pedig a Kos Krittika naksatrában halad, amely Nap energia, s amikor az apai energiák, vezetői képességek, családalapítás, vállalkozás késztetési indulnak el.

Legközelebb vetünk egy pillantást arra is, mit hoz a Kos Jupiter az egyes aszcendenseknek.
Addig is namasté

Vishakati

Write A Comment