Április szép konstellációkat és nagy változásokat hoz. Kiemelkedő eseményei a Merkúr retrográddá válása, a Jupiter jegyváltása a Kosba, egy ígéretes Teli- és egy fontos Újhold, utóbbi Napfogyatkozással kísérve.

A hónap legfontosabb asztrológiai történései április 20-án indulnak: ekkor ugyanis Újhold lesz a Kos 5°39’-én, a holdcsomópont tengely közelségében, ez pedig Napfogyatkozással jár. Magyarországról nem, csak Délkelet-Ázsia, Ausztrália, Fülöp-szigetek, Új-Zéland felől lesz látható ez az úgynevezett hibrid Napfogyatkozás (gyűrűs Napfogyatkozásként kezdődik és teljes Napfogyatkozásként ér véget).

Másnap, 21-én a Merkúr retrográddá válik a Kosban, ezzel a csupa direkt bolygó január 23. óta tartó időszaka megszakad. A Merkúr retrográd periódusa április 21-től május 16-ig tart, a Kosban azonban még június 7-ig marad. Ily módon a Merkúr Kosban töltött időszaka szokatlanul hosszúra nyúlik (március 31-től június 7-ig, több mint 2 hónap a szokásos 2,5 hét helyett). Ráadásul ez a Kos Merkúr uralmi cserében (parivartana jóga) is van az Ikrek Marssal: egymás jegyeiben tartózkodva kölcsönösen felerősítik egymást. Az uralmi csere időtartama: március 31.-május 7., akkor a Mars majd elhagyja a merkúri Ikreket.

A következő napon, április 22-én a Jupiter jegyet vált: a Halakból (saját jegyéből) a gandantán át megérkezik a Kosba, a kezdet, az új energiák jegyébe. Utoljára 2011 májusa és 2012 májusa között járt itt, érdemes visszaidézni, kinek mit hozott akkor a személyes életében.

A Kos Újhold és a Kos Jupiter – a már itt tartózkodó Rahu és Uránusz mellé csatlakozva – jelentősen megemeli a Kos energiákat, amelyek az erős igazságérzettől az agresszivitásig, az önálló kezdeményezéstől az erős indulatokig, harciasságig, baleset- és terrorveszélyig terjednek. Az égen rengeteg tűz energia lesz, amely keresi helyét, elvezetését. Izrael mint Kos ország is fokozódó feszültségekre számíthat.

Érzékelhetjük, hogy ezek a fordulatok különös jelentőségűvé teszi április 20-21-22-ét, amelyet 22-én az Aksaya Tritiya koronáz meg, idén ezen a napon van a védikus asztrológiában az év legjobb napja.

Nézzük a naptárban a fontosabb fordulatokat!

Április 6. – Telihold: a Halak Revati Nap együttállva a Jupiterrel opponálja a saját naksatrájában álló Szűz Hasta Holdat. Gyógyító, érzékenyítő, lelki megértések felé terelő Telihold. (Asztrológusoknak: az Újhold idején a Revati Nap-Jupiter bolygókettős naksatraura, a Merkúr pontosan együttáll a Rahuval a Kos 9°50’-én, ráadásul ezt a Merkúr-Rahu együttállást a Vízöntő 9°-on álló Szaturnusz hármas aspektusa telibe találja. Mivel a Szaturnusz a Revatitól a 12. házban van, olyan ez, mintha a Szaturnusz tűpontosan elő akarna hívni egy felismerést a Rahu által felkavart Merkúrból.  Valaminek a napvilágra kerülése, a lelepleződés lehetősége az üzenet.)

Szintén ezen a napon a Vénusz egész áprilisra belép a Bikába, saját jegyébe. Itt erősödő érzelmeket, stabilizálódó értékrendet segít elő, kedvező hetek Bikáknak, Mérlegeknek.

Április 12. – Nap-Jupiter együttállás Halak 27°34’-en, Revatiban. Ahogy a Nap megközelíti a Jupitert, már napok óta – és még utána is napokig – elégeti, azaz csorbítja, bántja a Jupitert. A pontos együttállás idején (éjfél után néhány perccel) azonban a Jupiter a Nap szívében van (Jupiter cazimi), ami hozhat ráébredést, felismerést, azonosulást egy érzelmünkkel, lelki tartalmunkkal.

Április 14. – a Nap megérkezik emelt jegyébe, a Kosba, ahol 30 napot tölt. A Nap gandantán át érkezik a Kosba, gandanta zónában tartózkodása: április 13. 15:44-től április 15. 6:45-ig tart. Amíg a bolygó a gandantában tartózkodik, kikerül a kontroll alól, a Nap esetében egészségügyi problémák és autoritási, irányítási kérdések bizonytalansága is kísérheti. A Kosban aztán erős, egzaltált Nap fokozza életenergiáinkat, vitalitást, pezsgést hoz szervezetünkbe és a természetbe. A Kos Nap hónapját mindössze az zavarja meg (de az nagyon), hogy ősi ellenségével, a Rahuval kerül egy jegybe.

Április 18. – A Jupiter a Halak oldalon este, 18:12-kor belép a Halak/Kos gandanta zónába. Zaklatottabb napok következnek, főként a Halakra és a Nyilasokra. Lassuljunk le kissé, és barátkozzunk a gondolattal, nem tudunk mindent kézben tartani. A Jupiter a Kos oldalon majd egy héttel később, április 25-én hagyja el a gandanta zónát.

Április 20. – Kos Asvini Újhold reggel 6-kor, a Föld másik felén észlelhető Napfogyatkozással. Nagy energiák mozdulnak meg minden szinten: én kontra te, az együttműködés kontra az egyéni akarat, az önérvényesítés. Ráadásul az Újhold képletének aszcendense is Kos. Ez a nap óvatosságot kér, túl sok indulat lesz a levegőben.

Április 21. – Merkúr délelőtt 10:30 körül irányt vált a Kos vénuszi (Bharani) naksatrájában, és retrográd marad május 16-ig. A Marssal uralmi cserében levő retrográd Merkúr miatt a közlekedés, szállítás, utazás, kommunikáció és csatornái, például az internet, a média terén akadozás, hibás működés, indulatosság, félreértések valószínűsíthetők.

Április 22. – Nagy nap, mert a Jupiter átlép a Kosba, ez hajnali ¾ 3-kor történik. A Kos Jupiter egy évre szóló, hosszú távú váltás, fogunk vele részletesen foglalkozni. Aznap viszont egész nap Aksaya Tritiya, az év legjobb napja, tervezésre, beindításra, megvalósításra, vagy például az álmaink, terveink összeírására. Amit ezen a napon teszünk, azt áldás kíséri. Érdemes készülni rá.

Április 24. – Nap-Rahu együttállás a Kos 10°-án, Asviniben. A két ellenséges planéta találkozója indulati kisülés, háborús eszkaláció, balesetveszély lehetőségét hordozza. Kerüljük a vitát apánkkal, főnökünkkel, mert ezen a napon ők eleve zaklatottak lesznek.

Április 25. – Jupiter 10:12-kor kilép a gandanta zónából, lassan megnyugszanak a kedélyek, egyre jobban kézben tudjuk tartani életünk irányítását.

Namasté

Vishakati

Write A Comment