A védikus tranzit Mars március 13-án, a nap első órájában – mintegy 6 hónapnyi Bika tartózkodás után – megérkezik az Ikrek csillagképbe, a Merkúr jegyébe, ahol május 11-ig marad. Az elme jegyébe megérkezik az aktivitás.

Minden jegyváltás kibillenéssel jár, ráadásul egy bolygó bármely jegy végén és elején átlagos erősségéhez képest gyenge. A Mars mostani átlépését nehezíti, hogy elhagyni szándékozott jegyének (Bika) ura, a Vénusz is jegyváltásban van, ráadásul ő egy gandantával megterhelt jegyváltásban: a Halak/Kos jegyhatár gandanta zónáján március 11. déli óráktól 12-e este 19:30-ig kel át.

A gandantába lépett, s ezért meggyengült Vénusz hatását jól illusztrálja, hogy hozzátartozó jegyeit, a Bikát és a Mérleget, s a benne foglalt planétákat is megrángatja, márpedig a Bika végén a Mars, a Mérlegben pedig épp egy Hold-Kétu együttállás található (vele szemben pedig a Rahu-Uránusz párosa a Kosban). Meglehetősen balesetveszélyes konstelláció, amely tőzsdei árfolyamkilengésekben, rendhagyó pénzügyi, banki történésekben, közúti balesetekben és tűzesetekben is megnyilvánulhat. (Ekkor, a Vénusz gandantába lépésekor, 2023. március 11. kora délután történt az M1-en a tömegbaleset.)

Az Ikrekbe lépő Mars a jegy témáit erősíti fel: alkalmazkodási nehézségeket, verbális inzultusokat, versengést hozhat, testvérproblémákat, a kommunikáció és csatornái (például a gondolkodás, média, informatika) túlműködését, arrogáns megnyilvánulásokat. Mivel testvértémában hozhat nehézségeket, érdemes tudatosan szelepelni indulatainkat, megbeszélni, esetleg elhalasztani az ütközésveszélyes családi találkozókat.

Testi szinten a vállak, karok és a tüdő területe tartozik az Ikrekhez, e testtájakon most gyakrabban jelentkezhetnek gyulladások, sérülések az Ikrek Mars 2 hónapjában.

Földrajzi területek közül a nagyvárosi kultúrák és az USA (annak is elősorban a keleti és nyugati, nagyvárosokkal tűzdelt partvidéke) tartozik ide. Az Ikrek Mars időszakában több indulattal, erőszakos cselekménnyel, esetleg tűzesettel lehet számolni ezeken a helyeken, ezért az USA-ban újabb erőszakhullám várható.

Ugyanakkor az Ikrek Mars lendületet adhat sportolási kedvünknek, főként ha nem egyedül, hanem legalább párban vagy még többen mozgunk együtt. Páros és csoportos sportok időszaka. Felébresztheti az íráshoz, kommunikációs tevékenységhez, tanításhoz való affinitást is. Üzletelésben, kereskedelemben erős időszak lehet.

Az Ikrek Mars 2 hónapjában aspektálja a Szűz (egészség/betegség, munka, gyógyítás, test), a Nyilas (ideológiai kérdések, hit, vallás, politika, természet mint forma nélküli Isten) és a Bak (felelősség, ambíció, hatalom, államapparátus) jegyeket. Mindezekre áttevődhet a Mars tüzes, felszító, indulatba és lendületbe hozó hatása.

Nem elhanyagolható, hogy a Mars jegyében (a Kosban) az Ikrek Mars 2 hónapjában jelentős bolygó stellium halmozódik fel. Kezdetben a Rahu és az Uránusz, valamint a frissen (március 12-én) érkezett Vénusz van itt, majd március 31-én a Merkúr, április 14-én a Nap, végül 23-án a Jupiter csatlakozik hozzájuk. Ilyen esetben az erős kommunikációjú Mars a diszpozitora (ura) ennek a bolygócsoportosulásnak, ugyanakkor a Kosban előálló stellium is visszahat az Ikrek Marsra, zaklatottá, sok szempontúvá teszi, egyszerre több fronton lesz aktív. Nyugtalan erő jellemzi az elkövetkező 2 hónapot.

Március 31-től a Merkúr és a Mars uralmi cserében vannak, mert egymás jegyeiben tartózkodnak. Az uralmi csere (recepció) felerősíti a benne szereplő bolygókat, ez tehát fokozza a Kos Merkúr és az Ikrek Mars hatását.

Április 20-án pedig majd a Merkúr válik retrográddá bő 3 hétre, amelytől az Ikrek Mars helyzete instabilabb lesz.

Milyen ritmusban kel át a Mars a 3 Ikrek naksatrán?

2023.március 13-27. között a marsikus Mrigasirában halad a Mars. Ez a legharciasabb szakasz, itt számíthatunk a legtöbb ütközésre mind szóban, mind tettben, fizikailag.

Március 27. és április 22. között az Ardrában (Rahu felségterülete) halad, miközben a Rahu a Kos Asvini energiájában van. Ekkor merülhet fel a legtöbb egyenrangúsági kérdés (érek-e annyit, hogyan szerezhetnék több megbecsülést) és utalások, jelzések az egyenrangúság hiányára (minősítés, megalázás, bezzegezés). Küzdjünk meg egyenrangúságunkért, elsősorban belső megerősödéssel!

Április 22. és május 11. között pedig a jupiteri Punarvaszu naksatrában halad a Mars, miközben a Jupiter április 23-tól átlép a Kosba. Megtapasztaljuk hivatásbeli és kapcsolatbeli elfogadottságunkat vagy annak hiányát, ebbéli megélésekben részesülhetünk.

Összegezve: az Ikrek Mars felől nézve lendületes, vitatkozós, versengő 2 hónapunk lesz, amikor ügyelnünk kell szavaink élére, véleményünk harciasságára, mozgásunk hirtelenségére. Természetesen a Mars révén felpörgetett elme legjobb segítője a tudatos belső munka, például koncentrációs gyakorlat, meditáció, agykontroll, ezek féket tesznek túlműködő tudatunkra.

Namasté

Vishakati

Write A Comment