Az áprilisi nagy változások májusban folytatódnak. Az egész hónapra a legerősebb hatást a Kosban tartózkodó bolygócsoportosulás teszi: a Kos stellium a megújulás jellegű történésektől a háborús fejleményekig széles spektrumban nyilvánul meg, és eseménydús időszakot jelent. Öt bolygó szerepel benne: a megújulást szorgalmazó Jupiter, az égetett, retrográd Merkúr, a Nap, a Kos energiákat felkavaró Rahu, és a váratlan, kiszámíthatatlan változások kiváltója, az Uránusz. Ezt a Kos bolygócsoportosulást stabilizálóan aspektálja a Vízöntő Szaturnusz, főként a Jupitert és a Rahut, s ezzel a kezdeményezések, megújulások támogatója.

Május legfontosabb eseményei a Merkúr direktté válása, a Holdfogyatkozás, és a Mars jegyváltása.

A múlt hónapban retrográddá vált Merkúr előre fordulása fontos és kedvező változás. A retrográd Kos Merkúr – túl az általános hátráltatáson utazás, közlekedés, kommunikáció terén – nehezíti az elhatározást, a dolgok elkezdését, ezért hónap közepi előre indulása lendületet ad dolgainknak.

Félárnyékos Holdfogyatkozás, amely a Mérleg 20. fokán következik be, a jupiteri Vishaka naksatrában. Az itt tartózkodó Holddal szemben áll a Kos stellium 5 bolygója. A Holdfogyatkozás felszínre hozhat eddig rejtett terveket, aktiválhat új kezdeményezéseket, fejleményeket, remélhetőleg az ukrán háborúban is.

Szintén fontos változás a Mars jegyváltása, mert az Ikrekből átlép a Rákba, amely esésben tartó jegye, vagyis itt meglehetősen gyengén érzi magát a Mars. Jegyváltásával kikerül a Merkúrral eddig alkotott uralmi cseréjéből (ez csökkenti a közlekedési balesetek, furcsa autópályatörténések sorát), viszont az általa uralt Kos stellium működésében bizonytalanságokat indukálhat. A Kos stellium (május 12. és június 30. között) esésben levő diszpozitora a háború kérdésében sajnos nem sok jóval bíztat.

Nézzük a naptárt.

Május 1. – Az esti órákban a Plútó irányt vált, és október 11-ig retrográd. Mindez a Bak Uttarasadha holdházában történik, amely a felelősségvállalás, egész pontosan az egóval, vezetői pozícióval, a hatalommal való felelős bánás területe, amelyen a Plútó, a gyökeres átalakulások vezénylője dolgozik most. Az irányváltás napja és a körülötte levő napok hozhatnak több erőszakos cselekményt, balesetet, robbanást.

Május 2. – A Nap együttáll a retrográd Merkúrral a Kos 17°11’-én, azaz Merkúr cazimi. Egzakt találkozásuk hajnali fél 2-kor következik be, amely hozhat az alvóknak álombeli üzenetet, a bagoly típusúaknak pedig gondolati megértést, bevillanást. Szintén ezen a napon a Vénusz átlép az Ikrek csillagképbe, ahol megemeli társalgási, találkozási, ismeretszerzési vágyainkat.

Május 5. – Telihold és egyúttal félárnyékos Holdfogyatkozás a Mérleg 20°-án, Vishaka naksatrában, amely Magyarországról is látható, pontosabban napnyugta után észlelhető. Érzékeny nap, okozhat indulatosságot, balesetveszélyt, erőszakos megnyilvánulásokat.

Május 8. – A retrográd Merkúr visszahátrál a Kos Asvini holdházába, ettől kezdve egy energiában van a Jupiterrel és a Rahuval, és részesül a Vízöntő Szaturnusz stabilizáló aspektusából. A retrográd Asvini Merkúr felidézhet egy múltbeli képességet, tudást, amellyel ismét lehet feladatunk.

Május 9. – Nap-Uránusz együttállás a Kos 24°40’-én, a végletességéről ismert Bharaniban. A két planéta évente találkozik, s ez minden alkalommal váratlan eseményekben nyilvánulhat meg. Fejcsere, vezetői pozíciók megingása éppúgy bekövetkezhet, mint tudásbeli szintváltás, vagy egy találmány megszületése.

Május 10. – A Mars jegyet vált, és megérkezik a Rák csillagképbe, ahol június 30-ig marad. A Rákban a Mars esésben van, elveszti erejét, nem segíti az aktivitást, ráadásul fokozza az erőszakos cselekmények valószínűségét, és érzelmi turbulenciákat okozhat, nem utolsósorban a családban. A Rák Mars gyengélkedése miatt az ingatlanpiacon is felerősödhetnek a kedvezőtlen folyamatok. A Rák Marssal részletesen foglalkozunk majd.

Május 15. – A Nap belép a Bika csillagképbe, s ezzel megszabadul a Kos stellium nyugtalanító közegéből. A Bika Nap hónapjában a kertészkedés, az egészséges életmód, az evés-ivás, az anyagi dolgok jelentősége felértékelődik.

Május 16. – A Merkúr direktté válik a Kos 11°40’-én. A fordulat napja kevéssé kontrollálható, érdemes tiszteletben tartani, vagyis ezen a napon nem utazni, és biztonsági rátartással kezelni a dolgokat. Összességében kedvező fordulat, 1-2 nap múlva már érzékelhető lesz a beinduló lendület.

Május 19. – Kora este Újhold a Bika Nap-területén, a Krittikában (Bika 4°14’). A Krittika szimbóluma a penge, amely elvághat egy csomót, elakadást. Hozhat megoldást bármilyen erőszakos, akár háborús konfliktusban.

Május 28. – Az egymás felé közeledő Jupiter és Ráhu az Asviniban 1°-on belüli közelségbe kerülnek. (Majd június 2-án állnak pontos konjunkcióban a Kos 9°26’-én.) Együttállásuk fordulópontot jelent, egy növekvő feszültség kioldódását és új megoldások lehetőségét.

Május 30. – A Vénusz megérkezik a Rák csillagképbe, a már ott tartózkodó Mars mellé. A Vénusz július 7-ig marad itt, már erősen lassulva, mert készül július végi retrográd fordulatára. Amíg az esésben levő Mars és a Vénusz a Rákban vannak, a Hold viszi magával bizonytalanságukat, különösen akkor érezhetően, amikor a Hold a Mars vagy a Vénusz jegyeiben van – mert az uralmi cserében erősítik egymást.

Virágos, napsugaras májust kívánok szeretettel

Vishakati

Write A Comment