A Plútó a New Horizons űrszonda felvételén

A Plútó a védikus asztrológia sziderikus időszámításában 2020. február 25-án jegyet váltott, és a következő 19 évre megérkezett a Bakba.

A Plútó egyike a három transzcendens bolygónak – az Uránusz és a Neptunusz mellett -, amelyeket a tradicionális védikus asztrológia nem tárgyal. A mi modern szintézisünknek azonban nagyon is fontos része.

Kulcsszavai: bűntudat, terheltség, elengedés, újjászületés, tisztulás, szélsőségek, ítélkezés, negatív kép, öröklődés. Mutatja, hol van bennünk az élettelenség, miért távolodtunk el a lelkünktől, hol van bennünk a legmélyebb bűntudat, a legsötétebb árnyék. Tanít elengedni ezt a bűntudatot, segít lerakni a régi terheket. Megjeleníti, milyen témában kell meghalnunk és újjászületnünk.

A Plútóhoz nem tartozik saját jegy, de a Skorpióhoz szokták társítani. Ennek megfelelően a mélyülés, elengedés, gyökeres átalakulás és regenerálódás lesz a jellemzője.

Felfedezésekor, 1930. február 18-án az Ikrek 25. fokán tartózkodott. Az azóta eltelt 90 évben a Rák (1932-1952), az Oroszlán (1952-1968), a Szűz (1968-1980), a Mérleg (1980-1993), Skorpió (1993-2005), és a Nyilas (2005-2020) jegyeken haladt végig, s 2020. február 25-én megérkezett a Bakba, ahol 2039-ig tartózkodik majd.

Mivel a Plútó keringési ideje 248 év, felfedezése óta nem járta még körbe a zodiákust. Csak következtetni tudunk, hogy mi várható 19 Bak évében. Amikor a számítások szerint utoljára itt járt – 1772-től kb. 20 évig -, ugyancsak nagy átrendeződéseket hozott, hiszen a francia forradalom előtti éveket írtuk akkoriban. A francia forradalom kitörésekor még Bak Plútó volt.

A Plútó hatásmechanizmusa:

 1. Mély átalakulás, gyökeres átrendeződés a jegy jelentéseiben, a társadalmi rendszerek, vezetési struktúrák és a felelősségvállalás terén – ezekről nem olyan rég a Bak Szaturnusz átlépése okán volt szó.
 2. Azon az életterületen fog mélyreható átalakulást hozni, amely házon átvonul az egyéni születési horoszkópban (radixban).
 3. Mindig megmozgatja azt a jegyet/házat is, ahol a radixban a születési Plútó áll.
 4. Tartózkodási jegyének ura (most a Szaturnusz) mindig hordozza magával a plútói átalakító energiákat, akárhol is jár majd a Bak Plútó 19 évében.
 5. Tartózkodási helyén kívül az aspektált helyeken (Bika, Szűz és Rák) is erősen hat, tehát minden földjegyet meg fog dolgozni, valamint a szemben lévő Rák jegyet.

A Bak Plútó (2020. február 25. – 2039. március 6.) olyan, mint egy elhúzódó Szaturnusz-Plútó együttállás, ahol a Szaturnusz az élet kereteit jelenti.

Minden, a Bakhoz tartozó téma mozgásba lendül: maga a Föld, a társadalmak, az egyének önmagukért érzett felelőssége. A Föld kérge jobban átalakulhat, mint egyébként, a belső, mély átalakulás kidobja magából azt, ami öreg. A földi energiák mozgásba lendülnek. Időszakában gyakrabban lehet földrengés, -csuszamlás.

A Bak Plútó nagy társadalmi metamorfózisokat is fog hozni: változni fognak a társadalmi formák. Hozhatja a Bak jegyéhez tartozó országok (Anglia, Skócia, Erdély, Szlovákia, India, Tibet) átalakulását, gyengülését.

Egyéni szinten minden embernek szembesülnie kell azzal, a helyén van-e a hivatása, tehetsége szempontjából. A Bak Plútó egyrészt ki fog lökni a nem megfelelő pozíciókból, de segítséget is ad majd megtalálni az igazit.

A Plútó idejének közel felét tölti hátrálással. Ez azt jelenti, hogy előremegy néhány fokot, majd csaknem ugyanannyit vissza. Ugyanazon a területen többször áthalad, alaposan megdolgozva azt. Ezért jegy- vagy naksatraváltását a hátráló hónapokban megismétli. Áttekintésünkben mindig az első belépést vesszük figyelembe.

Átvonulása a három Bak naksatrán:

2020. február 25-től hozzávetőleg 6 évig az Uttarasadha holdházban halad, amely Nap-energia (közben 6 hónapra visszamegy a Nyilasba 2020. június vége és december vége között) – ez a periódus a patriarchális beállítódás átalakulását, vezetői struktúrák lebontását, politikai-társadalmi rendszerek átrendeződését hozza.

2026. február 18-án lép be először a Bak jegy holdi naksatrájába, a Sravanába, ahol gyökereink, családi beágyazódásunk, családunkhoz, anyánkhoz, szülőföldünkhöz való viszonyunk fog megváltozni. A család és a párkapcsolat témái fognak a leginkább átalakulni ebben a 8 éves periódusban.

2034. március 25-én vált először a Dhanistha naksatrába, amely egy harcosabb energia, mindig a dolgok nehezebbik oldalát találjuk meg, és a győzni akarás, a szívósság szinte határtalan. Ebben a naksatrában a Bak Plútó 5 éven át erőnk használatának transzformációját fogja tanítani.

Mivel a Plútó igen hosszú ideig van egy helyen, hatását megszokjuk. Akkor érzékeljük megnyilvánulását, ha – irány- és naksatraváltásain kívül – találkozik egy gyorsabb bolygóval. Ezekről a maguk idején lesz szó.

Jelenleg egy jegyben a Bak Szaturnusszal annak hatásait mélyíti el. Együttműködésük éveiben nagyot fognak változni a Bak analógiák, főként a felelősségvállalás és a társadalmi struktúrák vonatkozásában.

Namasté

Vishakati

3 hozzászólás

 1. Szia, a lányom 2o1o ben született, és bak plútója van.

  • Vishakati Reply

   A nyugati asztrológia tropikus horoszkópjában igen, Bak Plútója van, de a védikus sziderikus képletben – és jelen oldal írásai ebben a felfogásban készülnek – 2020. február 5-én lépett először a Plútó a Bakba. A sziderikus asztrológia kb 24°-kal van hátrébb, mint a tropikus nyugati asztrológia.

Write A Comment