Június 17-én kora este a karma, az idő és a sors bolygója, a Szaturnusz retrográddá válik és az is marad egészen november 4-ig. Az irányváltás a Vízöntő csillagkép 13°01′-én, a Szatabisha holdházban történik, egy Skorpió Anuradha aszcendens mellett.

Mit jelent ez számunkra a fordulat napján (illetve annak néhány napos környezetében) és hosszú távon, a hátrálás 4,5 hónapjában?

Sok szó esett már arról, hogy a Szaturnusz 2020 januárja és 2023 januárja között 3 évet töltött a Bakban, az egyéni karma csillagképében, ahol erős – elsősorban belső – munkára késztetett mindannyiunkat sorsfeladatunk tekintetében: haladjunk utunkon, és ha letértünk, korrigáljunk. A 3 éves Bak Szaturnusz periódusában 2022 áprilisában nyílt egy 2,5 hónapos időablak a Vízöntő Szaturnuszra, amely egyfajta teszt (mire jutottunk addig a belső rendrakással) és nyitás lehetősége volt. Ezt követte július közepétől a Bak Szaturnusz lezáró 6 hónapja a végső munkálatokkal, majd idén január 17-től a megérkezés a Vízöntőbe, a közösség, a szolidaritás, a szabadság, a jövő jegyébe, egy aktívabb, nyitottabb időszakba.

Ami pedig a mai napon kezdődik, az egy kettős hatás: fizikai valójában a Szaturnusz a Vízöntő csillagképben van, retrográd volta miatt azonban visszanyúlik a Bakba, és utómunkálatokra késztet a Bak periódusban be nem fejezett kérdésekben.

A retrográd Szaturnusz mindig felhoz múltbeli témákat, akár ebből az életből, akár régebbiekből. Némileg fékez, introvertáltabbá tesz, nem a haladást, a minden áron való előre jutást támogatja, hanem a részletkérdésekre való visszatérést, a szálak elvarrását, akár az utólagos helyretételt magunkban. Efféle tevékenységekre, aprómunkára, tisztázásra, befejezésre remek hónapok. Jómagam ezekben a hónapokban tervezem befejezni az évek óta írt védikus asztrológia könyvemet.

Mindkét jegy a Szaturnusz saját jegye, mindkettőben otthon van e nagybolygó, és rendkívüli erőt képvisel. Míg a Bak oldal az egyéni felelősség kérdését teszi fel, a Vízöntő oldal a közösségi felelősségét. Ne feledjük, mindeközben a Plútó még 2026-ig a Bak első harmadában, az Uttarasadhában van, ahol a hatalommal és vezetéssel kapcsolatos felelősséget kéri számon és rendez át mindenféle élethelyzetet és hatalmi pozíciót ennek érdekében.

Az, hogy Skorpió Anuradha naksatrában van az irányváltás képletének aszcendense, és a képlet 4. házában történik a fordulat, azt jelenti, hogy most, az egyéni (Bak) és közösségi (Vízöntő) karma egyidejű számonkérése idején a tudatosságunkat ki kell szabadítanunk a magunkkal hozott tabukból, berögzültségekből, beégetett mintákból.

Maga a fordulat napja lehet kevéssé kontrollálható, lehetünk fáradékonyak, az elképzelthez képest alakulhatnak nagyon másként a dolgaink. Legyünk türelmesek! Előtte-utána 3-3 nap viszont stacioner a Szaturnusz, amikor rendkívül erős. Ezt a tényt célok felismerésére és kitűzésére, valamint valamely, az idővel kapcsolatos  elhatározásra (például egy céldátum kitűzésére) használhatjuk, érdemes élni vele. Valamely téma rendszerbe foglalásához, struktúrálásához is kiváló napok.

Az irányváltás napját pedig egy Újhold koronázza meg június 18-án az Ikrek marsikus naksatrájában, a Mrigasirában – miközben a naksatra ura, a Mars esésben tartó jegyében, a Rákban gyengélkedik. Az Újhold mindig az elkövetkező 4 hét üzenete, amely ezúttal így szól: a versengésre invitáló Mrigasira most erőtlen, ne menjünk bele hiábavaló vitákba, rivalizálásba, viszont szót emelhetünk másokért, megvédhetünk arra szoruló embert, elvet, történést, kiállhatunk másokért.

Namasté

Vishakati

2 hozzászólás

  1. Kedves Kati!
    Mennyiben számít az, ha valakinek a születési képletében retrográd a Szaturnusz? Másféle hatásokat hozhat ez az időszak?

    • Vishakati Reply

      Akinek a születési horoszkópjában retrográd Szaturnusz can, annak ismerősebb lehet ez a konstelláció, általában ők kevésbé érzik nehéznek, bárhol is áll a képletben.

Write A Comment