Januárral nem csak új hónap, hanem új év is kezdődik. Bár az asztrológia nem naptári években gondolkodik, mert más ritmusok és ciklusok jellemzik, az emberek arra kíváncsiak, mit fog hozni az új év.

A leginkább meghatározó planéták közül a Szaturnusz marad a Vízöntőben, aspektálva a jelenleg a Kosban, majd májustól a Bikában tartózkodó Jupitert.

A Jupiter május elsejei Bikába lépése nemcsak a Bika aszcendensek és Holdak számára lesz átütő erejű, hanem mély gazdasági átrendeződéssel, agrár- és élelmiszeripari változásokkal, tőzsdei hatásokkal is jár majd. A Bika Jupiter egy éves – s a hozzá 2024. június elsején csatlakozó Bika Uránusz 7 évnyi – itt tartózkodása az értékrendek, prioritások, kötődések alapvető megváltozását, világszerte az érdekszférák átrendeződését, a gazdaság újrafelosztását hozza.

A holdcsomópontok 2023 október végétől fejtik ki hatásukat a Halak-Szűz tengelyen az itt írtak szellemében, jegybeni helyzetük változatlan 2025 májusáig.

Január fontos változásai az égi bolygók irányváltása: január végétől az összes planéta a haladást, a progressziót támogatja, április elsejéig nem lesz hátráló bolygó.

Január meghatározó kölcsönhatása a Kos Jupiter és a Nyilas Mars uralmi cseréje, amely mindkét bolygót felerősíti. Ez a felerősödött Jupiter hat aztán nemcsak a Nyilasban gyülekező bolygókra (Mars, Nap, Vénusz, Merkúr), hanem egy kiemelkedően fontos, a karmikus fejlődést, tanulást támogató Újholdra január 11-én.

A fenti, 11-i Újholdon túl a Merkúr (január 6-8.) és a Vénusz (január 18-19.) gandantán való áthaladása, és a Mars-Merkúr 27-i, irányváltó Uránusz által feltüzelt együttállása kér figyelmet, ezek január kiemelt napjai.

Nézzük a naptárt.

Január 1. – Az év a december 31. délután előrefordult Jupiter lassú magára találásával kezdődik.

Január 2. – A Jupiter után a Merkúr is direktté válik, két napon belül a második bolygóirányváltást éljük meg. Az irányváltások kaotikus napokat jeleznek, amikor kevésbé kontrollálható az életünk. Nemcsak a szilveszteri kialvatlanságot, hanem ezeket a fordulatokat is érezhetjük január 3-áig.

Január 6. – Reggel 10 órától az immár direkt Merkúr ismét a Skorpió-Nyilas gandantába lép, és 8-án az esti órákig ott is marad. Ez a már emlegetett, legnehezebb gandanta zóna, az Abhukta Mula nem sok jót ígér a merkúri témáknak, ezért közlekedés, vezetés, utazás során, de ügyintézésben, fontos döntésekben is óvatosság, kivárás ajánlott.

Január 7. – A Merkúr a Nyilas csillagképbe lép, a Nap és a Mars társaságába, egyúttal a Jupiter aspektusába. Itt lelkes, élénk ideológiai viták és társasági nyitottság jellemzi. A Kos Jupiter aspektusa indulatossá, de legalábbis dinamikussá teheti a kommunikációt és a közlekedést.

Január 11. – Budapesti idő szerint 13 óra előtt néhány perccel pontos az Újhold a Nyilas csillagkép vénuszi Purvasadha naksatrájában, a Nyilas 27. fokán, miközben a Rahu és Kétu szintén tartózkodási jegyük 27. fokán van. Az Újhold tehát a karmajelzők jelezte tengely gyújtópontjában van, a nyugati asztrológia fogalmai szerint a T-kvadrát csúcsán. Izgalmas és fontos Újhold, mert nemcsak az asztrológiai hónap, hanem egy új karmakör kezdete, tanulásra, önfejlesztésre kiváló start.

Január 15. – Makara Sankranti, azaz a Nap belép a Bak csillagképbe. Bár a Nap felemásan teljesít ellensége, a Szaturnusz jegyében, s ez egészség, vitalitás vonatkozásában megérződhet, munka, hivatás szempontjából ambíciózus hónapot jelez. Az indiai tradíció szerint fontos nap, mert ezzel kezdődik az év aktívabb fele (amely majd a Nap Rákba lépésével zárul le július közepén).

Január 18. – A Vénusz a Nyilasba lép, ehhez a nap első órájában ő is megkezdi a Skorpió-Nyilas gandantán való nehezített áthaladását, ahonnan majd 19-én reggel lép ki. A gandantában haladó Vénusz okozhat kapcsolati problémákat és anyagi bizonytalanságot. A Nyilasban aztán szép elképzelések, ideák mentén terel bennünket.

Január 25. – Kora este az első idei Telihold a Bak (Sravana) Nap és a Rák (Pushja) Hold között, a családi és kapcsolati felelősségről, helytállásról, elköteleződésről beszél.

Január 27. – Az Uránusz direktté válik a Kos 25. fokán. Ettől kezdve április elsejéig az összes planéta fő haladási irányának megfelelően mozog, azaz haladós időszakunk lesz, amit érdemes kihasználni, aktivizálni magunkat. Szintén ezen a napon a Nyilas 27. fokán a Mars-Merkúr együttállás – felerősítve a Kos Uránusz impulzív, nyugtalanító aspektusától – okozhat balesetveszélyt, vitát, viszályt.

Január 29. – Fontos aspektus kezdődik: február 19-ig a Szaturnusz 3-as aspektusa éri – 1 fokon belüli pontossággal – a Kos közepén haladó Jupitert. Ez remélhetőleg egy fegyelmező hatás, amely segíti a Kos energiákat, indulatokat, harciasságot tapasztaltató Jupitert.

Sikeres évkezdést, boldog új évet kívánok, namasté

Vishakati

Write A Comment