Április folyamán a jegyek közül a Nyilas lesz a legmozgalmasabb, a bolygók közül pedig a Jupiter mozgására érdemes különösen odafigyelni.

A Nyilast a benne található planéták (Kétu, Plútó, Szaturnusz, és rövid ideig a Jupiter) helyezik a középpontba. A hónap a Kétu-Plútó együttállásával indul, és a Szaturnusz-Kétu együttállásával fejeződik be. Évezredekben lehetne mérni azt az időtávot, amikor utoljára volt, s amikor majd ismét lesz egy, a mostanihoz hasonló konstelláció ennyi mélyreható, tisztító, rendező hatással a hit, igazság és szellem jegyében. Most, ezekben a nagyon fontos Nyilas aktivitású hónapokban a régi időktől máig terjedő időszak vallási, spirituális és filozófiai szélsőségei, visszaélései gyógyulnak, régi hiedelmek, ideológiai berögzültségek, politikai és világnézeti elhajlások tisztulnak. A tisztulás együtt jár a jelenségek átmeneti felerősödésével, érzelmi turbulenciával, a korrupció, a politikai játszmázás, a vallási köntösbe bújtatott manipulációk felszínre kerülésével, majd lelepleződésével. Nagyon régi folyamatok lassú gyógyulásáról beszélünk.

A hónap egyik legintenzívebb fényszöge a Bika Marstól érkezik a Nyilasba. A védikus rendszerben 8-as aspektusnak nevezett – a nyugati asztrológia kvinkunx-ához hasonlítható – hatás fokozhatja az erőszakos történéseket, baleseteket, botrányokat.

A fenti, Nyilasra vonatkozó sorok az egész világra szóló tendenciákat írnak le. Mégis a tradicionálisan a Nyilas jegyhez sorolt földrajzi területekre – így Magyarországra, Spanyolországra, és Dél-Amerika spanyol ajkú kultúráira – fokozottan érvényesek. Ezek az országok most több atrocitásra, szélsőségre számíthatnak, mielőtt elkezdenek kisimulni közéleti, politikai, ideológiai viszonyaik.

Ne feledkezzünk meg ezekben a hetekben, hónapokban a Nyilas kitettség egészségügyi vonatkozásairól: csípő és környéke, cukorháztartás, hasnyálmirigy, máj, epe. Ezek kímélésére (táplálkozás), illetve rendszeres karbantartására (mozgás, torna) érdemes most jobban odafigyelni.

A hónap vezető szerepű bolygója, a Jupiter március végi jegyváltásával mintegy 3 hetes időtartamra kirándul a Nyilasba, majd onnan április 22-én visszatér a Skorpióba. Ez alatt végig a gandanta zónában van (most a Skorpió-Nyilas jegyhatár 1-1 fokos környezete). A jegyváltás során, a vizes jegyből távozva érzelmi káoszt, a tüzes jegy energiáiba érkezve pedig az indulatok és fanatizmus kontrollálhatatlanságát éljük meg. A Jupiter gandanta időszaka március közepétől május 8-ig tart, tehát az egész áprilist magában foglalja.

Érzelmeink intenzív hullámzásán túl számolnunk kell azzal is, hogy a természet jelenségeiben is megmutatkozik ez a szélsőségesség. A vizes oldali gandanta idején áradások, viharok, vízzel kapcsolatos természeti csapások formájában, a tüzes oldali gandanta idején pedig a túl sok hő, tűz, vulkáni működés lehet gyakoribb.

Áprilisban folytatódik a bolygók retrográdba fordulása: 10-én a Jupiter, 24-én a Plútó, 30-án pedig a Szaturnusz fordul hátra, felhozva a múltból megannyi megoldatlan kérdést. Lelepleződések, botrányok, igazságtalanságok napvilágra kerülésével is számolhatunk.

Nézzük a naptárban a fontosabb történéseket:

Április 1. – A hónap két erős együttállással indul. A Vízöntőben találkozó Merkúr és Neptunusz (a terhelt Szaturnusz jegyében és aspektusával súlyosbítva) leleplezéseket hozhat bántalmazás, abúzus, de Vízöntő területek (Oroszország, Skandinávia, Balti-államok) vonatkozásában is. A Nyilasban egy fokon belül álló Kétu és Plútó pedig megindítja az intenzív tisztulást a hit, vallás, spiritualitás témáiban. Mivel utóbbiak a Nyilas Nap-energiájában (Uttarasadha) találkoznak, hatalmi visszaélések lelepleződésével is szembesülhetünk.

Április 5. – Újhold a Halak merkúri holdházában, a Revatiban. Áprilisban a jegyúr gandanta Jupiter ingatag helyzete minden Halak konstellációra áttevődik. Ezért, bár ez az Újhold érzelmi intelligenciánk felébredéséről szól,  nehezebb lesz emlékezni spirituális és egyéb  tudásunkra, esetleg téves ismeretek is visszajöhetnek.

Április 10. – A mára már nagyon lelassult Jupiter megtorpan, majd visszafordul a Nyilas 1. fokán, és 4 hónapos hátrálásba kezd.  A hátráló Nyilas Jupiter visszahat a Skorpióra is, a hitbéli tisztulás és a lelki munka egyszerre lát el bennünket tapasztalásokkal.

Április 12. – Merkúr a Halakba lép, a Jupiter jegyébe. Eleve esésben van, tehát rosszul teljesít a Halakban a Merkúr, most azonban gyengélkedő jegyura miatt még kevesebbet várhatunk tőle. Ez meg fog látszani a Merkúr fennhatóságához tartozó témákban:  közlekedésben, kommunikációban, a médiában, üzleti ügyekben kiszámíthatatlanság, kaotikus helyzetek jöhetnek.

Április 15. – Két planéta is emelt jegyébe vált: a Nap a Kosba, a Vénusz a Halakba. Emelt helyükön a lehető legjobb hatást fejtik ki, amelynek élvezői lehetünk. A Vénusz Halak béli helyzetét is árnyékolja  az, hogy jegyura, a Jupiter gandanta helyzete miatt nem tud maradéktalanul jó házigazda lenni. A Nap viszont kivirul a Kosban, életerőssé tesz bennünket, áradó kezdeményező- és vállalkozókedvet hoz. Kos Nap annyi mint vitalitás, Halak Vénusz pedig empátia, szeretet, odaadás, most némi áldozatisággal.

Április 19. – Telihold a Kos (Asvini) Nap és a Mérleg (Szváti) Hold szembenállásából.  Fő kérdései: önállóság kontra együttműködés, saját vagy  közös értékeink, mi a fontosabb, hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Április 22. – A retrográd Jupiter visszaaraszol a Skorpióba, s ezzel újraindul a belső tapasztalás, értékeink felülvizsgálatának időszaka. Ismerős energiában leszünk, hozzátéve azt, hogy – mivel a védikus szabályok szerint a retrográd Jupiter hat a megelőző, Mérleg jegyben is – párkapcsolati problémák, egyensúlyhiányok is terítékre kerülhetnek a 4 retrográd hónapban.

Április 23. – Nap-Uránusz együttállás a Kosban, hozhat meglepetéseket vezetői pozíciókban és apa témában. Váratlan intuíciók, meglátások napja.

Április 24. – A Plútó retrográddá válik a Nyilas végén, Uttarasadha energiában. Kiszámíthatatlan nap, retrospektív időszak elindítója. A Nyilas szellemi kérdéskör mélytisztulása sok régi szennyet hozhat fel. A Plútó retrográd időszaka közel 6 hónapig, október elejéig tart.

Április 30. – A Szaturnusz is retrográddá válik a Nyilas végén, szoros együttállásban a Kétuval. Mivel a Kétunak a retrográd haladási irány az állandó jellemzője, a Szaturnusz 5 hónapos hátrálását – szeptember közepéig – a Kétu ölelésében kell megtennie. A Nyilas témák alapos purifikációjának és remélhetőleg felemelkedésének lehetünk tanúi ebben az időszakban.

Mozgalmas hónapunk lesz, de már most érdemes készülni a május 7-i Aksaya Tritiyára, azaz az év legjobb napjára, amely a lehető legjobb alkalom belekezdésre, elindításra, rituálékra, szentelésre, avatásra, és ha nincs semmi konkrét ilyen jellegű tervünk, akkor ezen a napon lesz érdemes összeírni jövőbeni terveinket.

Szeretettel
Vishakati

2 hozzászólás

 1. Tudjátok mikor állt együtt a Szaturnusz-Plutó-Ketu hármas a Nyilas jegyében? Kapaszkodjatok meg: 1517-ben, amikor Luther Márton a wittenbergi templom kapujára szegezte ki vitaindító 95 tételét.

  Szeretettel,
  George

  • Vishakati Reply

   Köszönöm a pontosítást, George. A maga idejében az egy óriási lépés volt. Napjainkban is ideje volna egy hasonló tisztulásnak, rendrakásnak a fejekben, és a fejeket befolyásoló szervezetekben.
   Üdv
   Kati

Write A Comment