Február 17-én a Bak Szaturnusz megérkezett a jegy marsikus naksatrájába, a Dhanisthába. (Nem is olyan rég a Jupiter töltött itt hónapokat, igaz, ő esésben volt a Bakban, nem úgy, mint a Szaturnusz, amely saját jegyében erős és stabil.)

Az ettől kezdve marsikus színezetű Szaturnusz a Mars analógiáinak megélését alakítja át itt tartózkodása 13 hónapjában: aktivitás, önérvényesítés, bátorság, önállóság, kiállás, kezdeményezőképesség az egyik oldalon, agresszivitás, katonásdi, háború, terrorcselekmények a másik oldalon. Mindkét oldal a Marshoz társított, és az egyes ember választása mindig aktuális tudati állapotától függ.

A marsikus Szaturnusz időszakában vizsgáznak a horoszkópunkban a marsikus bolygók, aszcendensek. Nem mindenkinek van ilyen, de mindenkinek van Mars a képletében, amely megmutatja – nemcsak ezekben az időkben -, ki hogyan bánik indulataival, hogyan működik egy agresszív helyzetben, vagy például mennyire áll ki magáért vagy másokért.

A marsikus Kosok és Skorpiók különösen ki vannak téve ennek. Mindazok, akik Kos vagy Skorpió aszcendensűek és/vagy holdúak, vagy akiknek a marsikus naksatrákban (Mrigasira, Chitra és Dhanistha) van valamilyen horoszkópeleme, kifejezetten érezhetik: mintha provokálva lennének indulataik, önállóságuk, szexualitásuk, agresszivitásuk, de akár igazságérzetük stb. megélésében. Arra a kérdésre kell válaszolniuk, miként kezelik belső tüzüket.

De merre jár mindeközben az égi Mars?

Nyilas hetei után, amelyekben az ideológiai szítás magasra csaphatott, február 26-án a Mars 6 hétre belépett legerősebb jegyébe, a Bakba, a Szaturnusz (sőt a Plútó, a Vénusz és a Merkúr) szomszédságába.

Az, hogy a Bak Mars emelt és erős, azt jelenti, hogy a hozzá társított témák egyenletesen, jóindulatúan nyilvánulnak meg, és ezeket a vele egy jegyben álló, saját jegyes, roppant erős Szaturnusz is keretek között tartja. Az időszak azonban azért nehéz, mert míg a Mars-Szaturnusz együttállás a Bakban egy némileg visszafojtott, de fegyelmezett időszakot jelenthetne (mint jelentett 2020 tavaszán, a covid első hulláma idején), a Plútó jelenléte és a Rahu Bikából érkező aspektusa erősen felkavarja az energiákat és a kedélyeket.

A Bak Plútó közelsége igen gyúlékony közeg. Március 3-4-én fog együtt állni a Mars és a Plútó, ezek kifejezetten nehéz, feszültséggel terhes napok, talán a legnehezebbek. A Bikából kapott Rahu aspektus pedig jócskán növeli a veszélyhelyzetet, és kiszámíthatatlanná teszi azt. Amíg a holdcsomópontok jegyhelyzete nem változik (április 12.), ez az erősen nyugtalanító aspektus marad. A Mars súlyára és felfokozottságára hatással van a jegyeiben levő két másik bolygó is, a Kos Uránusz és a Skorpió Kétu.

A Bak Mars a jegy naksatráin így halad át:

  • február 26. és március 11. között az Uttarasadha területén, amely a Nap hatása alá tartozik. Ekkor különösen erős a Rahu aspektusa és a Plútó közelsége, ez tekinthető a legnehezebb időszaknak. Mind a Bak Uttarasadha Mars-Plútó konjunkció (egzaktan március 4-5.), mind a Bika Krittika Rahu Nap energiában van, s ez a tény kiemeli a vezetés, irányítás felelősségének kérdését;
  • március 11. és 29. között a holdi Saravanában, amely érzelmileg terheltebb időszak, és mind magánéleti, mind közéleti vonatkozásban a partnerség kérdéseit bolygatja;
  • március 29. és április 7. között pedig saját energiájában, a marsikus Dhanisthában, itt találkozik a Szaturnusszal is április 4-én a Bak 28. fokán, amely két nagy, de ellentétes erő döntő összefeszülése.

Az elkövetkező hetek tehát a Marshoz társított témák földi megéléséről szólnak.

Személyes életünkben indulataink tudatos levezetésével (például testmozgás, sport), felelős viselkedéssel, kontrollált kommunikációval tudjuk kordában tartani erőhasználatunkat. Amennyire csak lehet, kerüljük a vitákat, konfliktusokat, óvatosan vezessünk, közlekedjünk, és tudatosan keressük a megnyugvást, ha máshol nem, belső világunkban.

Már csak azért is, mert a fizikai testben a felhalmozódott vagy elfojtott tűz (az ajurvédában pitta) két helyen tud problémákat okozni: a fejben (fejfájás, migrén, magas vérnyomás, látásromlás formájában), és a máj, hasnyálmirigy, epe, cukorháztartás rendellenes működésében. Vezessük el a felesleges tüzet, és ne tápláljuk cukros ételekkel, csípős fűszerekkel, túlzásba vitt szaunázással.

Kapjuk sajnos kívülről is a nagyfeszültséget, közvetlen közelünkben két ország között kitört a háború. Együttérzéssel, imával, segítségnyújtással tudjuk igazán kifejezni, hova tesszük szívünket ebben az évtizedek óta nem látott háborúban. (A Szaturnusz 1990 márciusától 1993 novemberéig járt utoljára a Bakban, s ezek az évek egybeesnek a délszláv háború legmélyebb bugyraival.)  

Ha szeretnél ennél is többet tudni, érteni a Mars működéséről, ezekben a kb. 30 perces oktató videókban teheted meg: https://www.vishakati.hu/termek/20-lecke-a-mars-a-hazakban-es-a-jegyekben/ és https://www.vishakati.hu/termek/3-lecke-venusz-mars-jupiter/

Békét kívánok kívül és belül, namasté

Vishakati

Write A Comment