Vénusz mint hajnalcsillag a kép jobb felső sarkában, napkelte előtt

Januárban a retrográd Vénusz volt főszerepben, január 29-i direktté válásáig. Január 9-én megelőzte az égen a Nap. Azóta hajnalcsillagként a Vénusz látható hajnalban először, még napkelte előtt.

A retrográdból direktté váló Vénusz mozgása még lassú, és ez teszi lehetővé, hogy az egyébként nála alapvetően lassabb Mars utolérje, majd le is hagyja. Időközben azonban a Vénusz is kezd felgyorsulni, s egy idő után ő fogja utolérni a Marsot.

Ezért aztán februárban és márciusban a két bolygó többször fog találkozni és kerülgetni egymást, először a Nyilas csillagképben, majd a Bakban. Találkozójuk amúgy nem ritkaság, de hosszas keringőjük ritka. A védikus asztrológiában a bolygók együttállását bolygóháborúnak nevezik, amelyet a tradíció szerint az alacsonyabb fokszámon levő bolygó irányít. Együttes és egymásra hatásuk tekintetében az is fontos, melyik hogyan érzi magát az adott jegyben, mert amelyik erősebb, annak a hatása és jelentései fognak erősebben érvényesülni.

A Mars (akarat, aktivitás, önérvényesítés, önállóság) és a Vénusz (vágyak, kapcsolatok, nőiesség, anyagiak, művészetek) keringőjében a férfias, tüzes, jang minőség (Mars) és a nőies, passzívabb, jin (Vénusz) viszonyulását láthatjuk, tapasztalhatjuk meg. Ebben a több hetes folyamatban veszi majd át egyre inkább az időszak irányítását a Vénusztól a Mars, mert a Mars szerepe lesz meghatározóbb.

Nézzük a felvonásokat!

Első találkozásuk a jelenlegi időszakban február 16-án történik a Nyilas 22. fokán, vénuszi naksatrában (Purvasadha). Ekkor az alapjában véve lassabb Mars beéri a retrográd heteiből lábadozó Vénuszt. A tüzes Nyilasban a tüzes Mars erősebb, meghatározóbb, a Vénusz fátyolosabb. Valentin-nap körül némi romantikát is keríthetünk együttállásukhoz, amely a szerelmet és a libidót is reprezentálja.

Aztán február végén, egy nap eltéréssel (a Mars február 26-án, a Vénusz 27-én) lépnek át a Bak csillagképbe, ahol a Mars emelt méltóságú lesz, vagyis nagyon megerősödik, kiegyensúlyozott lesz, megbízhatóan működik, és neki tulajdonított ártalmassága is kezelhető. Bár a Vénusz is jól érzi magát a Bakban, a Mars nagy fölényre tesz szert. A Nyilas idealizmusa után a Bak energiája földeli őket, reálisabbak az igények, elképzelések.

Az egyre gyorsabb Vénusz aztán március 5-én, a Bak 5. fokán éri utól a Marsot (Uttarasadha naksatra), 1 héttel később pedig 1 foknál is nagyobb lesz az előnye a Marshoz képest, vagyis a keringőzésnek vége, a bolygóháború abbamarad.

A két bolygó tánca a marsikus (Kos, Skorpió) és vénuszi (Bika, Mérleg) aszcendensek és holdúak számára lehet bizonytalanabb időszak, több belső háborgással, főként a jegyváltás idején, február 26-27-én. Mivel a Vénuszhoz kapcsoljuk a gazdasági, pénzügyi világot és a tőzsdét, e téren is érzékelhető lesz egy örvénylőbb időszak.

Aki többet szeretne tudni a Marsról és a Vénuszról az előttünk levő időszakban, vagy szeretné őket megtámogatni szimbólumaik használatával, annak a Vénuszról és a Marsról szóló videóleckéket  szeretném a figyelmébe ajánlani, valamint a hírlevelemet, amelyben mindig vannak aktuális, és csak ott olvasható hírek, információk, vásárlási kedvezmények (feliratkozási lehetőség a honlapon).

Szeretettel

Vishakati

Write A Comment