A kínai koronavírus terjedése okán rendkívüli helyzet állt elő. Vizsgáljuk meg az okokat és a közeljövő lehetséges kilátásait kizárólag védikus asztrológiai szempontból. Szívesen veszem asztrológus kollégák hozzászólását a témához.

A jelenlegi konstelláció fontosabb pillérei:

  • a holdcsomópontok saját energiájukban rendkívüli módon felerősítik a lejárt mintázatok lezárását, legintenzívebb időszakuk január 15.-május 15. közé esik;
  • a Bak Szaturnusz január 24-étől – a karma, felelősség és magány jegyében – a felelősségvállalásra, a tetteinkkel való szembenézésre tanít, hogy az alapján új rendet, jobb struktúrát építsünk magunk köré;
  • a Bak Plútó – a gyökeres átalakulás, regenerálódás jelzője – február 25-től szintén a Bakban van, hogy szintet és intenzitást emeljen a Bak Szaturnusz jelezte témákban.

Eddig mi történt?

Mivel vírusról van szó, a változások kiindulópontja az Uránusz, amely a védikus időszámításban a Kos Asvini holdházában halad, innen aspektálva az Oroszlán, a Mérleg és a Nyilas jegyeket.

A helyzet kulcsa a Mars bolygónál van, egyrészt mert ő a Kos Uránusz diszpozitora (jegyura), másrészt mert alaptermészeténél fogva egy kezdeményező, beindító energia. Vagyis amikor a Mars prominens helyzetben van, vagy konstellációt (jegyet, naksatrát) vált, akkor aktivál folyamatokat.

Meglátásom szerint a koronavírus fertőzés csírája az Uránusz és – az akkor a Mérleg 10. fokán, a Rahu uralma alá tartozó Szvati – Mars november 24-i szembenállásához köthető, amikor ez a Mars egy erős Rahu-aspektust is kapott a tranzit Ikrek Rahutól. (Kína Mérleg jegyhez sorolt földrajzi terület.)

A Mars ezt az uránikus csomagot vitte (és viszi) magával tovább, és amikor február 7-én megérkezett a Nyilasba – áthaladva a Napfogyatkozás veszélyt hordozó fokán -, február 22-23-án találkozott a Kétuval, világméretűvé vált a koronavírus okozta pandémia. A Mars mint szikra ezt a láthatatlan terroristát mozgósította.

Mi várható?

A közeljövőben, március 22-én a Mars megérkezik a Bakba, ahol rögtön, a jegy első fokán találkozik a Plútóval. Ez egy robbanékony elegy, amely – hacsak nem találnak nagyon gyorsan hatékony ellenszert – a járvány további jelentős kiterjedését és mélyülését hozhatja.

A Bakban a Mars rendkívül erős, nála már csak a Szaturnusz erősebb. Szaturnusz a fegyelem, a korlát, a határok. Ez azt jelenti, hogy izoláció, karantén, fizikai elhatárolódás az, ami mindenképpen segíthet. Okos szabályokkal, erős korlátozásokkal, és a vesztegzár szigorú betartásával lehet érdemben lassítani a vírus terjedését.  Ez a Mars 6 hetes Bakban tartózkodása alatt, május elejéig történhet meg.

Május közepétől rendkívül bonyolulttá válik a helyzet, mert a Vénusz, a Szaturnusz és a Jupiter is retrográddá válik. Ezzel részben fékeződhetnek a folyamatok, részben olyan általánossá válnak, hogy kezelésük, a hozzájuk való alkalmazkodás az élet egyre több területén meg fog nyilvánulni. Nem a sokk, hanem az akklimatizáció időszaka.

Gazdasági kilátások:

Jelenleg a védekezés, a karantén szabályok kialakítása folyik, és a bénító gazdasági következményekkel egyelőre az egyes ember (akinek megszűnt a munkahelye, pénzszerzési csatornája, fellépési lehetősége, vendégköre) szembesül. A gazdasági következmények a Jupiter március 30-i Bakba lépésével válnak általánosabban is nyilvánvalóvá: legalább 3 hónapos mérhető, erős visszaesésre lehet számítani, azonban a helyzet a nyár közepére némileg kedvezőbbé válhat (június 30-tól ismét Nyilasban a Jupiter).

Ősztől azonban – a Rahu szeptemberi Bikába, és a Jupiter november végi második Bakba lépésével – ismét sokkal többen fognak anyagi helyzetük miatt aggódni, és 2021-ben végig a gazdaság gyengélkedésével kell számolni.

A konstelláció üzenete kettős, és egyik sem könnyű:

– a plútói hatás úgy működik, hogy újnak teremtene helyet, de ehhez a régit, meghaladottat le kell bontania. Gyökeresen átalakít a személyes szinten, de szervezetek, apparátusok felállásán, működésén, struktúráján is. Nagyon sok jó új kezdeményezés, lehetőség, ötlet és találmány fog születni. Sokan hálásak lesznek azért, hogy ez a rendkívüli helyzet elsodort valamit az életükből, de ehhez most meg kell szenvedni a régi lebontását, s ez sokak számára lesz igen nehéz;

– az időszakban a korlátozás, a fizikai és a félelem miatti bezártság, elkülönülés olyan helyzetet teremt, amire – legalábbis itt, Európában – a II. világháború óta nem volt példa. Le vagyunk tiltva rutinjainkról, le kell mondanunk szokásainkról, korlátozva vagyunk – arra vagyunk szorítva, hogy magunkkal foglalkozzunk. Nincs hova menekülnünk, meg kell megtalálnunk, hogyan éljünk túl, hogyan legyünk magunkkal jóban, de legalábbis elviselhető viszonyban.

A feladat a szembenézés saját magunkkal, mindenkinek és mindennek a maga szintjén. Sok minden segítheti ezt. Van, aki olvas, imádkozik, meditál, mantrázik, elcsendesedik, a természetet járja. A lényeg, hogy vissza kell vonulnunk magunkba, saját világunkba, ott egy új rendet teremteni.

A rendteremtésen és a karanténszabályok betartásán túl a szolidaritásnak mint erősödő szerveződési elvnek kell főszerepet kapnia. Kötelességünk segíteni annak, aki kiszolgáltatottabb helyzetben van, mint mi. Arról nem beszélve, hogy a segítés minket is gyógyít.

Namasté

Vishakati

Write A Comment