Fordulatos 2023-as év kezdődik egy turbulens januárral.

Az újév a retrográd Merkúr december 31-i – Nyilas csillagképbe történő – visszalépésével indul. Egész hónapban itt fog tartózkodni, s mindvégig részesül a Bika Mars 8-as és a Kos Rahu 9-es aspektusából. Ezért aztán az általa képviselt mindennemű kommunikáció, mozgás, kapcsolódás, utazás, média, informatika akadályoztatását, lassítását élhetjük meg. Minden dupla ellenőrzést és rákészülést kér!

A Bikában lévő tranzit Mars vargottama (azaz a tranzit navamsában is azonos jegyben van), ezért kifejezetten erős. Január 12-éig retrográd, utána direkt irányban halad, és aspektálja a Nyilasban (ideológia, hit, vallás, jog területe) tartózkodó Merkúrt, nem kevés indulatot és konfliktust generálva.

Bár ebben az évben jegyet vált mind a négy, az életünkre különösen befolyásos nagy planéta (Szaturnusz, Jupiter, holdcsomópontok), közülük is a legnagyobb horderejű a Szaturnuszé januárban a Vízöntőbe.

Míg a Bak Szaturnusz 3 éve (emlékezetes érkezése volt: 2020 januárjában a covid kísérte) az egyéni karma letisztítását, a belső rendrakás befelé fordító tendenciáit hordozta, a 2023. január 17-én a Vízöntőbe érkező Szaturnusz teljesen más arcát ismerhetjük meg.

Vele a Vízöntőben – amely többek között a közösségi működés, az egymáshoz kapcsolódás csoportenergiája, a szociális érzékenység, a jövőkép és az érte érzett felelősség, a humanizmus területe – megelevenedik az életünk, egymás felé fordulunk, megerősödik a szolidaritás, a közösségi szerveződések jelentősége. Elkezdünk élni és kapcsolódni egymáshoz a 3 év bezártság után, de ne felejtsük el: az az énünk tud most megnyílni és kapcsolódni, amelyet a 3 éves belső munkával letisztítottunk, beérleltünk.

Kaptunk már egy kóstolót a Vízöntő Szaturnuszból 2022. április végétől július közepéig, aztán még félév utómunkálatot a Bak Szaturnusszal. A Szaturnusz január 17-én vált a Vízöntőbe, és 2025 március végéig marad itt. (Vízöntő Szaturnusz utoljára 1993 március eleje és 1996 február közepe között volt.)

Nézzük az asztrológiailag fontosabb napokat a naptárban.

Január 4. – A hátráló Merkúr visszalép a Nyilas vénuszi területére, a Purvasadha naksatrába. Ezt az energiát az illúziók, vágyálmok, a megtévesztés jellemzi, ráadásul a Nap közelében egyre inkább égetetté válik a Merkúr. A minket érő információkat kellő mérlegeléssel fogadjuk.

Január 7. – Telihold az Ikrek jupiteri (Punarvaszu) Hold és a Nyilas vénuszi (Purvasadha) Nap között, amely a racionalitás és a hit összevetülése. Szintén ezen a napon találkozik a Nap és a Merkúr. Pontos találkozásuk 14 órakor van,  amit égetett (combusztált) állapot előz meg és követ. Égetett állapotában és aspektálva a feltüzelő Marstól és a zaklató Rahutól ne sok jót várjunk a Merkúrtól: befolyásoltság, félreértelmezett helyzetek kísérhetik. Különösen felettessel, apával, autoriter személlyel kerüljük a konfliktust. Maga a pontos együttállás azonban, amikor a Merkúr a Nap szívébe kerül (Merkúr cazimi), hozhat váratlan felismerést, tisztánlátást (tehát aznap 14 órakor).

Január 12. – A Mars – október 30. óta tartó hátrálásából – este 22-kor irányt vált és előre fordul a Bika 13°57’-en, a Rohini naksatrában. (Következő retrográd időszaka 2024 december elején kezdődik.) Az irányváltás napja lehet nehéz, feszült, zaklatott, különösen a Bikáknak, a Kosoknak és a Skorpióknak, vagy akiknek itt van a Holdja. Adjunk türelmet magunknak.

Január 13. – A Merkúr pontos fényszöget kap a felforgató Rahutól, amely közlekedésben, üzleti tárgyaláson, ügyintézésben járhat ingerültséggel, félreértésekkel. Amit lehet, napoljunk el innen.

Január 14.Makara Sankranti, azaz a Nap jegyváltása a Bak csillagképbe (febr 13-ig). A tradíció szerint ekkor kezdődik az év aktívabb fele. Hivatástudat, hatékony kitűzött célok érkezhetnek életünkbe.

Január 15-17. – A még égetett, retrográd Nyilas Merkúr pontos fényszöget kap a frissen irányt váltott, direkt Bika Marstól: kifejezetten kedvezőtlen konstelláció a közlekedésben, utazáshoz, ne ezekre a napokra tervezzük a síelést vagy az elutazást a téli nyaraláshoz.

Január 17. – Prominens nap: Szaturnusz a Vízöntőbe lép 13:33-kor. 2025. március 28-ig szóló, hosszú távú tendenciaváltás. A jegyváltás napját érdemes megtisztelni, meditációval, a Szaturnusz (Sáni) mantrájával, füstöléssel.

Január 18. – A nagy jegyváltás másnapján a Merkúr direktté válik a Nyilas 13°58’-en, a Purvasadha naksatrában kora délután 13:57-kor. (Következő retrográd Merkúr április 20-tól van.) Már tudjuk a szabályt: a jegyváltás napján nagy energia átrendeződések vannak, amelyeket személyes életünkben erős impulzusok, balesetveszély, konfliktusok, nyugtalanság kísérhet. Számítsunk rá! Szintén ezen a napon a Bak csillagkép 4. fokán Nap-Plútó együttállás, amely vezetői minőség tekintetében elszámoltatást, pozícióváltást hozhat.

Január 20-22. – Mint január 15-17. között, ismét pontos a Bika Mars fényszöge – 8-as aspektusában – a Nyilas Merkúrra, de most már direkt a Merkúr. Közlekedésre, utazásra hasonlóképpen kedvezőtlen, balesetveszélyes napok.

Január 21. – Este 22-kor Újhold a Bak Nap-energiájában, az Uttarasadha naksatrában. Mint az utána következő asztrológiai hónap beharangozója, fő témája a képességeinkkel, hatalmunkkal való élés felelőssége. Mivel a jegy ura már a Vízöntőben jár, érettségünk, működésünk közösségi kihatásai is felértékelődnek.

Január 22. – Komplex nap, több eseménnyel. A Kos Rahu 9-es aspektusa válik pontos fényszöggé a Nyilas Merkúrra, amely gondolkodásban, értelmezésben, felfogásban, de mozgásban, közlekedésben is nyugtalanságot, kiszámíthatatlanságot hozhat. A Vénusz átlép a Vízöntő csillagképbe, ahol rögtön együtt is áll a Szaturnusszal a Vízöntő marsikus területén (Dhanistha). Új ismeretségek, barátságok születhetnek, a meglévők kaphatnak egy megerősítést.

Január 23. – Az Uránusz a Kos 20°45’-én irányt vált és elindul előre. A Kos vénuszi területén (Bharani) haladó Uránusz a végletességet, az indulatokat, a vehemenciát hivatott lefaragni bennünk.

Nem fogunk unatkozni, 2023 januárja mindvégig nagy átrendeződésekben, húzd meg – ereszd meg hatásokban, magas szintű konfliktuszónában tart bennünket. Kellő odafigyeléssel, óvatossággal lehet szépen kezelni.

Mindenkinek nagyon boldog, szeretetteljes, fejlődésben tartó új évet kívánok!

Namasté

Vishakati

Write A Comment