A Merkúr kanyargós útra kel a Nyilas csillagképben december 3-tól. Amikor normál sebességgel halad, egy jegyben átlagosan 2 hetet tölt. Ehhez képest most összességében február 6-ig, több mint 2 hónapig lesz a Nyilasban. December végén ugyanis rövid, 2 napos látogatást tesz az Bakban, ezalatt irányt vált, majd retrográd módban visszatér a Nyilasba.

Merkúr az égi hírnök, akihez mindennemű kommunikáció, kapcsolatteremtés, viszonyulás, mozgás, és ezek származékos fogalmai (informatika, utazás, közlekedés, média, ügyintézés stb) társulnak. A retrográd Nyilas Merkúr idején e témakörökben hullámzó, kitett időszak elé nézünk.

Első Nyilas időszaka december 3-tól december 29-ig tart. Átkelve az ide vezető gandanta zónán (december 2-3.), viszonylag nyugodt az útja, bár végig részesül a Kos Bharani Rahu és Uránusz aspektusából. Ezek fényszöge december 14-én (Rahu) és 17-én (Uránusz) tehetik nyugtalanabbá a Merkúrt, ráadásul az utóbbi nap egybeesik a Nap Nyilasba való megérkezésével szintén a gandantán keresztül, az sem egy könnyítés. December 14. és 17. között tehát megvan a magyarázata a feldúltabb napoknak, fura közlekedési baleseteknek, elakadásoknak.  Ezen már túlvagyunk.

Ezután néhány nap nyugalom következik. Karácsony időszakában már igen lelassul a Merkúr mozgása. Majd december 28-án átlép a Bak csillagképbe, ahol 1 nap múltán, a jegy 0 fok 10. percén irányt vált, és hátrafordul. Az irányváltás, mint tudjuk, mindig rázósabb napot (december 29.) jelent – időt kér, míg átrendeződnek az energiák.

A Merkúr jegy- és a fordulatváltása a Vénusz szoros közelségében, egymást kerülgetve, helyet cserélve történik, amelyet a védikus asztrológiában bolygóháborúnak nevezünk, s amely a résztvevő bolygók analógiái vonatkozásában nyugtalan napokat jelentenek.

Második Nyilas időszaka december 30-án kezdődik, amikor a Merkúr visszalép a Nyilasba február 6-ig. Ezalatt január 18-ig retrográd, majd előre fordulva február 6-ig direkt, aznap pedig vált az Ikrek csillagképbe.

December 28. és 30. között tehát irányváltással és bolygóháborúval terhelt a Merkúr, ez a hozzá társított jelentéstartalmak tekintetében nehezítést jelent. Fizikai síkon, közlekedésben, utazás során, informatika és kommunikáció terén akadályokba ütközhetünk. Mivel a Merkúr a közlekedéssel is társított, balesetveszéllyel, vezetés közbeni rövidzárlattal, technikai problémákkal számolhatunk. Óvatosságot igénylő napok. Ha nem muszáj, ne keljünk útra, ne használjuk az autót, és ha ez lehetséges, a téli sportokban is lassuljunk le.

Maga a retrográd Nyilas Merkúr ismét felhergeli a világnézeti kérdéseket: politikai viták hágnak magasra, megtapasztalhatjuk az ideológiai megosztottságot, a nézetek összecsapását világszerte. December 30-tól január 18-ig tartó időszaka meglehetősen kényes, mert egy sor hatás gyengíti az amúgy is hátráló Merkúrt, ezzel a racionális működést, a logikus megértést, az egyértelmű, tiszta, hatékony kommunikációt, a kiszámítható közlekedési és utazási feltételeket.

Melyek ezek a gyengítő hatások? A Merkúrt

  • szinte mindvégig kombusztálja (elégeti) a Nap, ezzel csorbítja a merkúri analógiákat (pontos együttállásuk január 7-ére esik),
  • ismét elszenvedi a Kosból az Uránusz (jan. 8.) és a Rahu (jan. 13.) zaklató fényszögeit, ezek felfokozott, balesetveszélyes, konfliktusos napok lehetnek, és
  • mindvégig éri a retrográd Bika Mars 8-as aspektusa, amely a Merkúr által eleve megbolygatott ideológiai témákat még inkább felfokozza. A Mars ráadásul opponálja az Antares állócsillagot, amelyet az asztrológiai hagyomány a háború csillagának tart, ezért ez a konstelláció masszív indulatokat, forrongást jelez.

Mivel a retrográd Merkúr (jan.18-ig) időszakával egyidőben a Bikában hátrál a Mars (jan.12-ig), a Szaturnusz pedig utolsó, sűrű heteit tölti a Bakban (jan. 17-ig), fizikai teendőink tekintetében egyszerre zsúfolt és akadályoztatott, türelemre intő időszak elé nézünk. Mint mindig, a belső munka, a befelé irányuló tudatosság kisimíthatja ezt az időszakot is.

Legyünk hát türelmesek magunkkal és a világgal. Végülis a szeretet ünnepe előtt állunk.

Namasté

Vishakati

Write A Comment