Október az előre fordulások hónapja. A Plútó 6-i direktté válása után a Szaturnusz is így tesz 11-én. Egy héttel később, 18-án pedig majd a retrográd Jupiter és Merkúr fordul előre.

A retrográd szezon végét jelentik ezek a fordulatok, vagyis annak az időszaknak a végét, amikor a retrográd planéták képviselte témák erősebben és ismételten kérik figyelmünket, mintha egy bizonyos kérdéshez újra és újra vissza kellene térnünk, értelmeznünk. Ez a visszatérés történhet belül, rágódva, aggódva, de eseményekben is, amikor egy lezártnak vélt téma ismét felbukkan az életünkben.

A retrográd szezon vége annyit jelent, hogy ennek az intenzívebb belső munkának, agyalásnak többé-kevésbé vége van, s ezt megkönnyebbülésként fogjuk érzékelni. Jobban kézben tudjuk tartani dolgainkat, megerősödünk, haladást tapasztalhatunk életünkben.

A retrográd bolygók előre indulása azt is jelenti, hogy az általuk képviselt témában már nincs helye kettősségnek, billegésnek. Eldőlnek a dolgok. Nézzük például a Bak Uttarasadha Plútót, amely október 6-tól direkt. Az általa szimbolizált kérdés, azaz a hatalommal élés felelőssége a fordulat óta kézzelfogható történésekben illusztrált világszerte, például a politikában, számos vezetőcserében.

Október 11-én a Szaturnusz (felelősség, karma, célok) 4,5 hónap hátrálás után elindul előre a Bak csillagkép (következmények, fegyelem, hivatás, célok, hatalmi struktúrák, kormányzat) holdi energiájában (Sravana).

A Szaturnusz saját jegyében, direkt mozgásában nagy stabilitást ad, amely november 7-től fog még nyilvánvalóbban megmutatkozni. Addig – mivel a navamsában erőtlen pozícióba kerül – még szembesíthet nehézségekkel, türelmetlenséggel.

Az egyértelmű javulás azonban már néhány napon belül érzékelhető lesz, amelyet – sok hónapnyi bizonytalanság után – mindennapjainkban döntésképességünk megerősödésében, választásaink határozottabbá válásában tapasztalhatunk meg.

Namasté

Vishakati

Write A Comment