Egy nappal a Jupiter naksatraváltása után, május 23-án a másik sorsbolygó, a Szaturnusz is lényeges lépést tesz: retrográddá válik október 11-ig, mindvégig a Sravana naksatrában.

Az irányváltást minden planéta esetében egy rendkívül lelassult, csaknem álló mozgás (stacioner állapot) előzi meg és követi is. Most például a Szaturnusz a sziderikus Bak 19°21’-én tartózkodik már 5 nappal a fordulat előtt, és majd 5 nappal utána fog 1 ívperccel odébb mozdulni. Ez az átlagos haladási sebességének (4-5 ívperc/nap) a töredéke. Az irányváltás után 6-7 héttel éri aztán el normál utazósebességét.

Stacioner állapotában minden planéta hallatlanul erős (a születési horoszkópban és tranzitban is) analógiái vagy az általa adományozott képesség (radixban) vonatkozásában. Maga a fordulat környéke azonban +/- 1-2 napig bizonytalan, kevéssé kontrollálható, nehéznek érzett időszak lehet, mert nagyon komoly energiák átrendeződésével jár. Mát tudjuk, ilyenkor lassulnunk kell nekünk magunknak is, és halasztani a fontos döntések meghozatalát.

A hátráló Szaturnusz – mint minden retrográd bolygó – nem a haladást, az előremenetelt támogatja, hanem a feldolgozást, elmélyülést, az aprómunkát. Amit tehát a direkt Bak Szaturnusz időszakában nem tudtunk felépíteni, megszervezni, kitűzni, annak most a cizellálása lesz időszerű, és nem érdemes többet erőltetni. Finomításra, kidolgozásra azonban nagyon is alkalmas időszak. Nem beszélve azokról, akiknek a születési képletében retrográd Szaturnusz van, számukra ismerős ez az energia, és lubickolnak benne.

A retrográd Szaturnusz visszahozhat régi, befejezetlen témákat, kapcsolatokat, élethelyzeteket is, mintegy felkérdezésként, sikerült-e a direkt időszakban feldolgozni, lezárni ezeket, vagy van még illúziónk, tennivalónk azzal kapcsolatban.

A hátráló Bak Szaturnusz a védikus szabályok szerint ugyanis hat a Bak csillagképben és az azt megelőzőben, a Nyilasban is, és mindkettőből kiterjeszti aspektusait is.  (A Bakból a Halakba, Kosba, Rákba és Mérlegbe, a Nyilasból pedig a Vízöntőbe, Ikrekbe és a Szűzbe. Ha meggondoljuk, a Bika marad ki, amelyet a Rahu alakít át éppen, az Oroszlán, amely a Vízöntő Jupiter aspektusát élvezi, és a Skorpió, amely pedig a Kétut látja vendégül.) Az aspektált zodiákusoknak a Szaturnusz feladatot ad, átalakítandó területeket jelöl ki, átszervezi őket, azaz érezhetik valamely feladat nyomását.

A retrográd Szaturnusz azonban összeköti a Bak (fegyelem, rend, felelősség) és Nyilas (ideológia, szélsőségek, lelkesedés) csillagképeket, azaz némileg fellazít, vagy felcsillantja a lazítás, a visszarendeződés lehetőségét. Átélhettük ezt a konstellációt, ennek kísértését 2020. május közepe és szeptember vége között leginkább abban, hogy a szőnyeg alá söpörtük a pandémia veszélyét, és úgy tettünk, mintha semmi nem történt volna az előtte zajló tavaszi hónapokban.

Természetesen most más, lényegesen jobb a pandémiás helyzet, mégis a retrográd Szaturnusz időszaka azt kérdezi tőlünk, mit tanultunk az 5 hónapos karantén befelé fordító, átrendező, szembesítő időszakában. Tudjuk-e tartani magunkat a megértett tanulságokhoz, változtattunk-e életünkön, tartjuk-e meghozott döntéseinket. Ősszel aztán ismét szembesülhetünk érettségünkkel a direkt Szaturnusz és a Bakba visszahátráló Jupiter hónapjaiban.

A 2021-es retrográd Szaturnusz 4,5 hónapja azért is más, mert a retrográd Plútóval együtt telik, amely nyomatékosítja a kísértést is, a szembesítést is. Mindent mélyebben élhetünk meg.

Élvezzük tehát növekvő szabadságunkat és ilyen-olyan mértékben visszakapott életünket, de ne felejtsük el, mit tapasztaltunk meg a bezártság hónapjaiban.

Szeretettel

Vishakati

Write A Comment