Június 21-én, a nyári napforduló napján a Nap – az Orion alfa csillaga, a Betelgeuse közelségében, Ikrek 5°49’-en – eléri a Ráktérítőt, ettől kezdve északról délre halad delelési pontja. Csillagászatilag ez a nyár kezdete. Amit mi érzékelünk: rövidülnek a nappalok, de sokan azért ennél érzékenyebbek erre a fordulatra. Így vagy úgy, de megváltozik az energetikánk, testérzékelésünk.

Mivel a Nap e kozmikus pozíciója az Ikrek csillagkép marsikus naksatrájában, a Mrigasirában következik be – azaz a Nap marsikus hatás alatt áll -, érdemes a Mars égi pozícióját is megvizsgálni.

A Mars – az aktivitás, bátorság, kiállás, agresszivitás, háború, általában az erővel való élés, az erőhasználat analógiái tartoznak hozzá – a Halak csillagkép vége felé jár, készülődik a Kosba (saját jegyébe) történő belépéshez.

Eközben június 21-22-én 8-as aspektusával érinti a Mérleg Kétut – vigyázat, ez bárminemű kapcsolatban indulatokat, veszekedést, vitát generálhat.

Majd belép gandanta zónájába: tágabb értelemben június 23-30. között, szorosabban véve június 26-28-án tapasztalhatjuk meg a Mars vizes jegyből (Halak) tüzesbe lépésének buktatóit. Személyes és globális szinten is több konfliktus, balesetveszély, kontrollvesztés, de természeti viharok, áradások képében is. Érdemes a Mars biztonságos megérkezését, azaz a gandanta végét kivárni nagyobb döntésekkel, főként érzelmi jellegű kérdésekkel.

Amikor végre megérkezik a Kosba június 27-én kora hajnalban, meglehetősen vegyes társaságban találja magát: a napra pontosan 6 éve ide érkező Uránusz és az április közepe óta itt tartózkodó Rahu, valamint a Bak Plútóval való intenzív aspektusa fogadja.

Mindegyik erősen terheli és átalakítja a marsikus Kos területet (önállóság, kezdeményezés, kiállás magunkért, önmegvalósítás, fejünk és tudatunk működtetése, indulatok megélése, kezelése):

– az Uránusz váratlan, kiszámíthatatlan módon bontja a megszokott Kos működéseket, kiszabadít berögzült reakcióinkból,

– a Rahu felforgat, átrendez, kicsavarja ezeket, fejlődésre késztet,

– az Uttarasadha Bak Plútó aspektusa pedig fokozza részben a balesetveszélyt, de számonkéri a hatalom felelős használatát is.

Amikor a Mars megérkezik ide 6 hétre (június 27-től augusztus 10-ig), a Kos energiák megnyilvánulása felerősödik: így a testhasználat (a sporttól a harcolásig és szexualitásig), az indulatok, az aktivitás megélése az élet minden területén. Meglehetősen nagy feszültség lesz körülöttünk és bennünk, amely július végéig erősödő tendenciát mutat.

A feszültség a Kos Mars 6 hetében kétszer csúcsosodik ki, ezekre a napokra fordítsunk kiemelt figyelmet:

  • július 1-3. között lesz pontos a Plútó és a Mars fényszöge (a Mars 10. aspektusa éri a Plútót, míg a Plútó, mely a tradicionális dzsottishnak nem tartozéka, kvadrálja a Marsot, ez utóbbitól lesz igazán nehéz ez a néhány nap) – igen erős balesetveszély, háborús fejlemények;
  • július 31. és augusztus 2. között a 3 bolygó (Mars, Rahu, Uránusz) együtt áll a Kos vénuszi naksatrájában (Bharani), kiemelkedő külső-belső feszültség, konfliktusveszély.

A Kos Mars különösen nagy terhelést jelent a Kosoknak és a Skorpióknak, de valamennyien fogjuk érzékelni. Testileg a fej és a fejen lévő érzékszervek jelezhetnek, több fejfájás, megemelkedő vérnyomás, migrén kísérheti. Földrajzilag a Kos területek, országok, például Németország, Izrael számíthat több konfliktusra, valamint a militáns nemzetek, csoportok éreznek majd még több késztetést erőfitogtatásra.

Az ájurvéda értelmezésében pitta, azaz tűz túlműködés várható, ezért a belső tüzet, pörgést fokozó ételek, italok (cukor, édes, tömény alkohol, a savanyú, csípős és sós ízek) mellőzése, valamint a forróság, a tűző nap kerülése ajánlott.

Ezzel szemben minden segít, ami hűt és lassít: sok víz ivása, vízparton, vízben tartózkodás, magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, fanyar és keserű íz, és a már sokszor ajánlott befelé fordulás-figyelés bármilyen módon (relaxálás, ima, hálagyakorlat, elmekontroll, jóga, vagy ami adódik).

Nézzük a Mars útját a Kos naksatrákban!

Asvini – június 27. és július 16. között a Kos első holdházában, a Kétu hatása alatt álló Asviniben halad (míg az égi Kétu innen a 7. házban, a Mérlegben). Kapcsolatokban, partnerségekben kipróbáló helyzetek, igazságérzetünket provokáló időszak. Itt, július 1-3. között a legerősebb a Plútó okozta balesetveszély.

Bharani – július 16. és augusztus 5. között a vénuszi Bharaniban halad a Mars, itt lesz a Rahuval és az Uránusszal történő szoros együttállása július 31. és augusztus 2. között. Ez a 3 nap nem lesz könnyű, igyekezzünk takarékra és vízpartra tenni magunkat, kerüljük a tömegrendezvényeket, zsúfolt helyeket, beleértve az autópályát is, ha egy mód van rá.

Krittika – augusztus 5. és 10. között a Nap uralma alá tartozó Krittikában halad a Mars, ahol kissé hagy lenyugodni az előzőekhez képest, viszont a vezetői képesség, felelősség és alkalmasság kérdését veti fel.

A Kos Mars indulatos 6 hete olyan bolygókörnyezetben zajlik, amikor a 4 fontos retrográd bolygó (Bak Plútó, Bak Szaturnusz, Halak Neptunusz és Jupiter) tanít fokozottan érzelmi és vezetői felelősségünkre. Tudatos munkával, befelé figyeléssel, a bennünket érő külső-belső manipulációk hárításával nagy haladás, mély megértések időszaka lehet.

Aki többet szeretne tudni a védikus asztrológiáról, az elemzett bolygókról, aszcendensekről, itt talál online tanulási lehetőséget egyre bővülő tananyag formájában.

Szeretettel

Vishakati

Write A Comment