A Vízöntőbe 2022 április végén megérkező Szaturnusz alig több, mint 1 hónap múltán, június 4-én máris retrográddá vált. Ezzel – a védikus szabályok értelmében – egyszerre hat a Vízöntőben (a közösségi, jövővel és társadalmi kérdésekkel kapcsolatos felelősség, valamint a kollektív karma jegyében) és a mögötte lévő Bakban (egyéni karma ledolgozásának helye, megérkezés valódi, érett, felelősségteljes énünkhöz).

A Vízöntőben tehát egy kóstolót kapunk abból, ami egyéni karmánk oldása után vár ránk, hiszen a Szaturnusz 2022. július közepén 6 hónapra még visszatér a Bakba. Most ez a visszatérés kezdődött meg a retrográd iránnyal. Érdemes tudatosan felidézni a 2020 januárja és 2022 májusa közti időszakot: milyen nagy átrendeződések indultak el az életünkben, mert a Bakba júliusban visszatérő Szaturnusz ezekben terel a befejezés felé.

Most, június közepén azonban más okok miatt is pezseg a védikus ég. Miközben a világ idegeit, konkrétabban a gazdasági élet és tőzsde berkeit aktuálisan az Uránusz-Vénusz együttállás és a Bika Merkúr Bak Plútótól kapott fényszöge borzolja, 14-én az égi felforgató, a Kosban járó Rahu a Nap-energiából (Krittika naksatra) a vénusziba (Bharani) vált.

Ettől kezdve a Bharani szélsőségei, vehemenciája próbálódik ki kapcsolatainkban és értékeinkben, előbb-utóbb a szelídülés és alkalmazkodás irányába csillapodva.

A vénuszi naksatrában 8 hónapig időző Rahu felfokozottsága, átrendező hatásai áttevődnek a vénuszi témákra (kapcsolatok, vágyak, anyagiak, kényelmi dolgok, étkezési szokások), és általánosságban a Vénuszra, ezért kissé több indulatra, szenvedélyre számíthatunk kapcsolatainkban, de a gazdasági világban is, például az élelmiszerárak vagy a tőzsdeindexek szeszélyessége tekintetében.

Szintén ezen a napon, június 14-én kora délután Telihold van a Bika Mrigasira Nap és a Skorpió Dzsjéstha Hold szembenállásából. Materiális és spirituális énünk néz farkasszemet. A Bika Nap révén érzelmi és anyagi stabilitásra vágynánk, de a Vénusz (a Bika ura) szenved a Rahutól (lásd fent), ezért nem könnyű biztonságban tudni magunkat. Vele szemben a Skorpió merkúri területén, a jegy legvégén araszol a Hold, igen gyenge kozmikus méltóságban (esésben), ráadásul a Skorpió gandanta zónájában: ennek eredménye egy zakatoló elme bizonytalan lelkiállapotban.

Összefoglalva ez a Telihold túlműködő elménkre, elengedési nehézségeinkre, túlzott ragaszkodásainkra emlékeztethet, hangulatilag billenékeny órákkal. Ne akarjunk most semmiben dönteni, próbáljunk lazítani és időt nyerni.

A csillagászok szenzációként emlegetik, az újságok ekként tálalják 5 bolygó együttállását. Valójában június 17-28. között hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolton – a Naptól való távolságuk sorrendjében – öt fényes pont, azaz öt bolygó tűnik majd fel egymás után, s ezzel szabad szemmel is láthatóan, egy sorban lesz a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. A távoli Uránusz, Neptunusz és a Plútó is ott lesz a sorban, azonban ők kizárólag távcsővel észlelhetők. 

Ráadásként a naponta láthatóan fogyatkozó Hold is végighalad a bolygósor mellett, így minden hajnalban más és más látványban részesül az, aki igen korán, 3 óra körül felkel, és a keleti eget kémleli. Ez a jelenség csillagászati és vizuális érdekesség, gyönyörűnek ígérkezik, de a valóságban igen tág együttállásnak nincs prominens asztrológiai hatása.

Namasté

Vishakati

Write A Comment