Az első őszi hónap a bolygó irányváltások hava.

A szeptember eleji égbolton 6 retrográd bolygót számolhatunk: a Szaturnusz, a Merkúr, a Vénusz és a 3 transzcendens bolygó: Uránusz, Neptunusz, Plútó mind hátrálva mozog az égen. Ez igen intenzív időszakot jelöl, mert a védikus rendszerben a retrográd bolygók 2 jegyben is hatnak: abban, amelyben láthatók és az eggyel korábbiban is. Ez erős hatásmechanizmust jelent, de nem párosul a haladás érzésével, mert minden retrográd periódus a múlttal, múltbeli kérdésekkel is dolgozik, elrendez, megért, visszahoz.

Szeptemberben a Merkúr és a Vénusz befejezi retrográd heteit, a Jupiter viszont megkezdi év végéig tartó hátrálását.

Minden bolygó az irányváltását megelőzően nagyon lelassul, majd egy időpillanatban ez a lelassult, stacioner mozgás ellenkező irányúvá válik, megtörténik a fordulat, és az ellentétes irányban haladva egyre gyorsabban mozog a planéta. Stacioner fázisában a bolygó hihetetlenül erős és intenzív.

Maga a fordulat azonban igen nagy átrendeződés a bolygó energiájában, s minél lassabb haladású egy bolygó, annál nagyobb hatású. Az energiák rendeződéséhez egy lassú bolygónál, mint például a Jupiter, hetek kellenek. Egy gyorsabb bolygó, mint a Merkúr vagy a Vénusz, 2-3 nap alatt megnyugszik az új pozícióban.

Ezért a gyors Merkúr és Vénusz irányváltása érezhető, esetenként megmozgató is lehet, de a Jupiter irányváltása egy kifejezetten nagy esemény az égen.

Szeptemberben a Vénusz és a Jupiter irányváltása ugyanarra a napra, 4-ére esik. Ezért ezt a napot karikázzuk be, nyugtalanságot, kiszámíthatatlanságot hozhat az életünkbe.

Szeptemberben érdemes figyelemmel lenni arra is, hogy a Kos csillagképben munkálkodó bolygótrió (a Halak/Kos gandanta felé araszoló Rahu, a retrográddá váló Jupiter, valamint a szintén retrográd Uránusz) jegyura, a Mars nem érzi magát fényesen a Szűzben, ráadásul a Mars 8-as átalakító aspektusa is terheli e Kos stelliumot. A gyengélkedő házúr gyengítve, elbizonytalanítva hathat vissza Kos témáinkra, megújulási képességeinkre, kezdeményezéseinkre, de indulatkezelésünkre, és fej-ügyeinkre, amilyen például a vérnyomás, a látás, szemproblémák, fejfájás, migrén. A Szűz Mars október 3-i Mérlegbe lépéséig ez a hatás fennáll.

Nézzük a naptárt a fontosabb váltások napjaival! Kiemelt figyelmet kér szeptember 4. és 15.

Szeptember 4. – Egyazon napon két fordulat, vigyázzunk, érzelmileg és eseményekben is kiszámíthatatlan nap. Hajnalban a Vénusz direktté válik a Rák 18°01’-en, délután pedig a Jupiter retrográddá a Kos 21°23’-en. A Vénusz fordulatával elkezdenek erőre kapni a Mérleg és Bika érdekeltségűek, míg a Jupiter retrográddá válásával a Halak és Nyilasok válnak érzékenyebbé. A Jupiter hátrálása ez év december 31-ig tart, és külön írásban is foglalkozunk majd vele.

Szeptember 6. – A hátráló Merkúr először együttáll a Nappal , majd amögé kerül az Oroszlánban. Bár a Merkúr viszonylag jól bírja a Nap szoros közelségét, most ő is égetett. A hátráló és kombusztált Merkúr többszörösen kedvezőtlen helyzetben van, s ez jelentéstartalmaiban is megmutatkozhat, így a közlekedésben, utazás során, a mindennapi személyes vagy online kommunikációban, a médiában, a józan racionalitás megbicsaklásaiban, vagy a humor térvesztésében.

Szeptember 15. – Ismét dupla eseményt hordozó nap: hajnalban Újhold az Oroszlánban, a Nap energiájú Uttaraphalguni naksatrában. Ez egy nagy erejű, támogató, a vitalitást fokozó Újhold, igen jó jelzés az őt követő 4 hétre. Késő este pedig direktté válik a Merkúr az Oroszlán 13°53’-en, ezzel elkezdenek gyógyulni merkúri elakadásaink, ügyintézéseink, közlekedési anomáliáink. A valódi javuláshoz kell néhány nap, de egyre észrevehetőbb lesz.

Szeptember 17. – Nap megérkezik a Szűzbe, ezért irányultságunk egyre inkább a munka, a feladat, a hasznosság, és a test felé fordul. Új életmód, diéta időszaka, esetleg vizsgálatok, beavatkozások lehetnek időszerűek.

Szeptember 25. – A retrográd Kos Jupiter és az Oroszlánban erőre kapó Merkúr van támogató aspektusban egymással. Ez a konstelláció tanulásra, megértésre, ismeretek beépítésére kiváló, de ügyek jogi úton történő megoldására is.

Szeptember 29. – Telihold a Szűz Hasta Nap és a Halak Uttarabhadra Hold között délben, amely testi-lelki egyensúlyra kérdez rá: mennyire vagyunk képesek és hajlandóak belső, lelki hangolódásunkkal és testi üzeneteinkkel foglalkozni.

Szép nyárutót kívánok szeretettel

Vishakati

Write A Comment