Az első tavaszi hónap gazdag asztrológiai eseményekben. Közülük a legfontosabb a Merkúr előrefordulása, valamint a Bak jegy erősödése – a Szaturnusz és a Plútó mellé – két további bolygó, a Mars és a Jupiter belépésével. E változások mögött azonban egy erőteljes tanító konstelláció, a holdcsomópontok helyzete is figyelmet kér.

A világban nagyon sok félelem kering, betegségtől, szegénységtől, státuszvesztéstől, és egy sor más dologtól. Ezek jelenlegi mozgatórugója asztrológiailag az erős Kétu befolyás, és a Múla Kétu-Ardra Rahu konstelláció: a holdcsomópontok saját energiájukban tartózkodva ugyanis rendkívüli módon felerősödnek. Az egyik (Kétu) oldal tisztulást, elengedést, lezárást sürget, a másik (Rahu) pedig a fejlődést, a kinőtt cipőből való kilépést. Mindez a Kos Asvini Uránusztól feltüzelve szorongató félelmet vált ki nagyon sok emberből.

Ez a konstelláció 2020. január közepe és május közepe között, 4 hónapon át tart. Jelen félelmeink főként a koronavírus terjedéséhez és a szíriai háborús helyzethez köthetők. Bármennyire is ijesztőek ezek a történések, jól láthatóan a fő ellenség, másképp fogalmazva a gyógyítandó jelenség maga a félelem. A megszokottnál is jobban szükségünk van a józan észre, a nyugodt, megfontolt cselekvésre, és a pánik kerülésére.

Hasonló Múla Kétu-Ardra Rahu konstelláció volt 2001. szeptember 11-én, amikor a félelem a New York-i ikertornyok elleni támadásban csúcsosodott ki, és amely azóta is megváltoztatta viszonyunkat a repüléshez. (A holdcsomópontok ciklusa 18 és 1/4 év, ennyi időnként térnek vissza az adott helyre. Érdemes visszanézni, a mostanit megelőző ciklusokban mi bolygatta fel az életet. 1982-ben például az AIDS elterjedése okozott pánikot.)

A Merkúr előrefordulása általában örömteli esemény, mert ettől kezdve gördülékenyebbek a folyamatok, könnyebbnek tűnik az élet. Március 10-től a direkt Merkúr megmutatja, hogy a koronavírus terjedése és megállítása közti versenyfutást melyik oldal fogja megnyerni. Amíg retrográd a Merkúr, addig mind a vírus felbukkanása, mind az ellene való védekezés lassítva van.

Érdekes fordulat lesz a hónap második felében a Mars, majd a Jupiter átlépése és csatlakozása a Bak Szaturnuszhoz és a Bak Plútóhoz. A Mars rendkívül erős lesz e jegyben, de ellentétes karakterű a Bakban saját jegyes, szintén erős Szaturnusszal. A Jupiter pedig esésben van itt, azaz kevéssé tudja jó természetét kimutatni. Nem kérdés, hogy a 4 itt tartózkodó bolygó közül a Szaturnusz a főnök. Csoportosulásuk eseménydús időszakot hozhat a Bak analógiáiban: szembesülést tetteink, viselkedésünk következményeivel, felelősségvállalást, politikai rendszerek, vezetési struktúrák átalakulását, és a férfi uralta patriarchális  viszonyok lassú transzformációját.

A hónap végén a Vénusz belép a Bikába, ahol az átlagos 3 hét helyett 4 hónapot tölt. Itt, saját jegyében sok földi jót ígér. Különösen a szilárd jegyűek (Bikák, Oroszlánok, Skorpiók és Vízöntők) fogják ennek a 4 hónapnak az előnyeit élvezni (Malavya Mahapurusha jóga). Május közepétől 6 hetes retrográd időszakát is itt tölti a Vénusz, amely ekkor visszahozhat régi kapcsolatot, nosztalgiát.

Nézzük a naptárban a fontosabb változásokat! A Merkúr irányváltása 10-én kiszámíthatatlanságot hozhat, 20., 22. és 31-e pedig konfliktusos napok, amikor érdemes óvatosabbnak lenni.

Március 4. – A február 24-én kezdődött Kala Sarpa periódus vége, amely némi megnyugvást, a szélsőségek csillapodását hozza.

Március 8. – A Jupiter naksatrát vált a Nyilas jegyen belül, és a Nap-energiát jelentő Uttarasadha területre érkezik a hónap végéig. Apai és vezetői témák mozdulnak meg. Szintén ezen a napon Vénusz-Uránusz együttállás a Kos Asviniben, amely váratlan kapcsolati fordulatokat hozhat.

Március 9. – Telihold a Vízöntő (Purvabadra) Nap és az Oroszlán (Purvaphalguni) Hold között, ahol a Nap a Neptunusz és a még éppen retrográd Merkúr társaságában van. Titkok, elzárt igazságok felfedésének kapuja.

Március 10. – Hajnalban előrefordul a Merkúr, szép lassan minden megindul körülöttünk. A direkt Merkúr felerősítheti a koronavírus pandémiát. Használjuk józan ítélőképességünket a helyzet kezeléséhez, ne hagyjuk megfélemlíteni magunkat.

Március 14. – A Nap a Halak jegybe érkezik. Mindenki többet fog foglalkozni a lelki dolgaival. Érdemes alkalmat találni az érzelmi kérdések megbeszélésére, lelkizésre barátokkal, de akár szakemberrel is.

Március 17. – Ismét Kala Sarpa időszak kezdődik, március 31-ig szólóan. Mivel az összes bolygó ilyenkor a Rahu-Kétu tengely egyik oldalára kerül, felerősödik a megosztottság, labilissá válik világunk. Alaptanács, hogy igyekezzünk döntéseinket a Kala Sarpa időszakán kívül meghozni, és kerüljük az indulatos, szélsőséges társaságot, vitát.

Március 20. – Mars-Jupiter találkozó a Nyilas Nap-energiájában (Uttarasadha). Hittel, meggyőződéssel kapcsolatos indulati hullám. Nem veszélytelen nap, a fanatizmus fegyvert ragadhat.

Március 22. – A Mars megérkezik legerősebb jegyébe, a Bakba. Megvalósításra, létrehozásra vonatkozó elképzelések támogatója, együtt a Szaturnusszal. Amiért megdolgozunk, azt megadja. Megérkezésekor szinte azonnal találkozik a Plútóval a Bak 1. fokán. Plútó a gyökeres átalakulás, Mars a szikra: kettősük robbanékony elegy, közlekedési és egyéb balesetveszély. Igen magas a konfliktus valószínűsége.

Március 24. – Újhold a Halak Uttarabadra, azaz szaturnikus területén. A Halak Újhold a védikus újév kezdete, így az eljövendő 12 hónap tendenciáit mutatja. Ez a naksatra a régi szenvedések, mártíromság, áldozatiság miatt lezárt lélekről szól, de a bezártságról is. Most kötelező feladat az oldása, szembenézés magunkkal.

Március 28. – Vénusz, a vágyak és kapcsolatok bolygója 4 hónapra megérkezik saját jegyébe, a Bikába. Erős vágyakat ébreszt, partner tekintetében kedvező periódus, de túlzásokba vihet a testi élvezetek terén. Május közepén kezdődő 6 hetes retrográd időszakában régi románcokat is visszahozhat.

Március 30. – Nagy váltás a Jupiter Bakba lépése. A bővülés, gyarapodás, expanzió bolygójának a természetével ellentétes jellegű jegyben alig van lehetősége kedvező megnyilvánulásokra. Gazdasági visszaesés, hullámzás is prognosztizálható itt töltött 3 hónapjában, június végén ugyanis visszatér a Nyilas jegybe.

Március 31. – A hónap a Mars és a Szaturnus együttállásával (védikus terminológiában bolygóháborújával) zárul a Bak 7. fokán.  Erős konstelláció, valami újnak teremt helyet vezetési szinten, politikai, kormányzati téren. A Kala Sarpa periódus véget ér, ez valamelyest segíti a megosztottság csökkenését.

A hónap folyamán követjük az eseményeket.

Namasté

Vishakati

Write A Comment