Februárban sem fogunk unatkozni, nagy és felforgató váltások zajlanak a védikus égen. Közülük kiemelkedik a Mars és a Plútó jegyváltása, és a Merkúr retrográddá válása.

Miközben folytatódik a tűz elemű bolygók szította ideológiai villongás, a Bak Szaturnusszal elindult a rendteremtés lassú folyamata, amelyet a Bakba csatlakozó Plútó fog elmélyíteni.

A hónap kedvezően indul, a Szaturnusz stabilizálódásával: a közelmúltban a Bakba lépő nagybolygó meghaladja a jegy első fokát. Ettől kezdve egyre erősebben és egyértelműbben fejti ki hatását.

A stabilizálódás mellett érezhető lassulást jelent majd a retrográd Merkúr. Ahogy azt évente háromszor megtapasztaljuk, fékezi mindennapjainkat, figyelmünket befejezetlen vagy a múltban felejtett vonatkozásokra irányítja.

A hónap elején jegyet váltó Mars annál erősebb impulzust jelent majd. Nyilasba lépése indulatosabb véleményformálást, markánsabb politikai megnyilatkozásokat hoz. A Kétuval egy jegyben és naksatrában pedig intenzív energiákat eredményez: erőszakhullám, terrorizmus veszélye, szélsőséges, indulatos megnyilvánulások kísérhetik kettősüket.

A legnagyobb lökéshullámot azonban a Plútó jegyváltása indítja el. A Plútó, amely a védikus rendszerben 2005. december 5-én lépett be a Nyilasba, 14 év elteltével most, februárban lép át a Bakba. Jegyváltása azért is nagy jelentőségű, mert egy jegyben a Bak Szaturnusszal erősíti és mélyíti annak hatását.

Lássuk a fontosabb változásokat a naptárban!

Február 2. – A Vénusz kedves jegyébe, a Halakba költözik be erre a hónapra. Lágysága, empátiája, művészetekre irányuló érzékenysége betölti az egész februárt. Segítő, jóindulatú hatás.

Február 6. – A Mars belép a Skorpió-Nyilas jegyhatár gandanta zónájába, 9-éig halad benne. Kiszámíthatatlan napok jöhetnek, figyeljünk jobban mozgásunkra, akaratunk irányultságára.

Február 7. – Mars, az energia és aktivitás planétája megérkezik a Nyilasba. Ezzel nagyon megnő a tűz elem részaránya az égen (Kos Uránusz, Nyilas Kétu, Jupiter, Mars, Plútó). Növekvő erőszak, erősödő indulatok, vallási fanatizmus, terror- és háborús veszély. A tűz okozta balesetek, katasztrófák esélye sajnálatosan megnő.

Február 9. – Telihold a Bak (Dhanistha) Nap és a Rák (Aslesha) Hold szembenállásából a reggeli órákban. Értelem és érzelem összevetülése. Családdal, házastárssal kapcsolatos felelősségvállalás felmerülése – már a Bak Szaturnusz következményeként.

Február 13. – A Vízöntő Nap hónapja kezdődik. Társasági aktivitás, közösségi események, kollektív élmények időszaka.

Február 17. – A Merkúr a Vízöntő 18. fokán (Szatabisha) hátrafordul, s március 9-ig retrográd marad. Ebben a haladási módban összeköti a Vízöntő és a mögötte lévő Bak jegyeket, közösségi és individuális énünket, társadalmi és saját magunkért való felelősségünket.

Február 22. – A Mars eléri a Nyilas 10. fokát, vagyis azt a helyet az ekliptikán, ahol 2019. december 26-án a Napfogyatkozás bekövetkezett. Az asztrológiai hagyományban ez a konstelláció veszélyt jelezhet, erőszakos esemény lehetőségét. Érdemes ezen a napon óvatosan viselkedni, kerülni a zsúfolt helyszíneket.

Február 23. – Délután Újhold a Vízöntő Szatabisha naksatrájában, Ráhu energiában. Szociális és környezetvédelmi témákban ébresztő hatás, olyan időszak kezdete, ahol a fenntartható fejlődés, bolygónk jövője egyre fontosabb kérdés.

Február 24. – Mars-Kétu találkozó a Nyilas Múla naksatrájában, Kétu energiában. A Mars tüzes, harcias jellegét már ismerjük. A Kétut – hasonló természetük okán – kis Marsnak is nevezik. Ketten együtt, a Kos Uránusz által aspektálva, túl sok tüzes, szélsőséges, romboló erőt mozgatnak meg akár a fizikai elemek szintjén, akár ideológiai, vallási, politikai téren. Gyúlékony nap. Ezen a napon kezdődik a Kala Sarpa időszak március 4-ig: a szélsőségek fokozódására, megosztottságra számíthatunk.

Február 25. – A Plútó 14 Nyilas év után jegyet vált, és belép a Bakba. Óriási hatású, 2039 tavaszáig szóló konstellációváltás. Jelen belépése nemcsak a jegyváltás miatt nagy hatású, hanem mert a Bak Szaturnuszhoz csatlakozva a Bak témák (felelősségvállalás, szembenézés, rendteremtés) gyökeres átalakítását célozza meg.  

Február 28. – A Vénusz a Kosba lép át, lágyságát a Halakban hagyva, harciasabb húrokat penget. Ezzel a váltással tovább erősödik az időszak tüzes jellege.

Namasté

Vishakati  

Write A Comment