Mozgalmas, fordulatos decemberben lesz részünk, amelyben folytatódik a fogyatkozási szezon, a Mars harcias lépést tesz, és a szelíd Vénusz kétévenként esedékes hátraarcát mutatja.

December 4-én a Skorpió 18. fokán találkozik a Nap és a Hold: Dzsjéstha Újhold van. Maga az Újhold tudati becsípődéseink kimozgatását, tabuink felszabadítását támogatná, ennél azonban bonyolultabb az égi helyzet. A Kétu közelsége részleges Napfogyatkozást idéz elő, amely a Nap analógiákban (életerő, vezetői minőség, szellemiség, egó) sérüléssel, csökkenéssel jár, asztrológiailag nem kedvező jel. Ez az Újhold a Skorpió szívének tartott Antares állócsillag (sziderikus Skorpió 15°54’) közelében következik be. Magasabb tudatszinten a megértésen alapuló elengedés konstellációja, alacsonyabb tudatszinten azonban konfliktusos konstelláció.

December 5-én, egy nappal a Napfogyatkozás után a Mars belép saját jegyébe, a Skorpióba. Itt felerősödik, nagy aktivitást és tettvágyat hoz, ugyanakkor agresszivitását egész 6 hetes itt tartózkodása alatt fokozza a jegyben álló Kétu. Harciasságuk különösen egymás felé közeledésük idején (december 5-től 14-ig) és együttállásukkor (december 14.) lesz tapasztalható.

A vágyak, kapcsolatok, művészetek és élvezetek planétája, a Vénusz is viszonylag ritka fordulatot tesz: december 19-én elkezd hátrálni, és január végéig megtartja ezt az irányt. A retrográd Vénusz lehetőséget ad kapcsolataink elemzésére, múltbeli kapcsolatunk visszatérésére vagy végleges lezárására, összességében partnerünkkel, partnerségünkkel kapcsolatos működésünk mélyebb megértésére.

A Vénusz december 8. és március 3. között 3-szor áll együtt a Plútóval, amely nagy szenvedélyeket, de kapcsolati leuralást, erőszakot is hozhat. A Vénusz és a Plútó találkozásai kapcsolati működésünk gyökeres átalakulását eredményezhetik. Itt sem mindegy, milyen tudatossággal fordulunk a téma felé. Odafigyelve, kontrollálva nagyobb traumák nélkül alakíthatjuk át bárminemű partnerségünket.

Nézzük a fontosabb decemberi konstellációkat a naptárban!

December 1. – A magasabb rendű szeretet és az érzelmi blokkok oldását hordozó Neptunusz – egy jegyben a Jupiterrel – direktté válik a Vízöntőben. Közösségi aktivitás, szociális érzékenység, jövő iránti felelősség erősödő témáit hozza fel.

December 4. – Skorpió Dzsjéstha Újhold a Skorpió 18°-án. Gondolkodásunk megújítása, tudati sablonjaink felülírásának lehetősége. Kiváló nap oldásra, belső terápiára. Csupán az Antarktisz, Dél-Afrika, az Atlanti-óceán déli részéről látható teljes Napfogyatkozás, időtartama alig 2 perc. Vezetői pozíciók megingása világszerte.

December 5. – A Mars 6 hétre megérkezik saját jegyébe, a Skorpióba, egy jegybe a Kétuval. A két marsikus energia a fizikai aktivitás, vitakészség, de a balesetveszély, agresszió megnövekedését is hozza. Pontos találkozójuk december 14-15-én nagy feszültségű.

December 8. – A vágyak és kapcsolatok bolygója, a Vénusz megérkezik a Bakba, ahol tanulja a kapcsolati és vágyaink feletti felelősséget, kontrollt. Érkezése után rövidesen, december 11-12-én áll együtt a Plútóval, a totális átalakulás planétájával. Szembesülés kapcsolatunk radikális átalakulásával, esetleg a kapcsolati hatalom, a leuralás megnyilvánulásával.

December 9-10. – A Merkúr (kommunikáció, gondolkodás, közlekedés, utazás, informatika stb.) a Skorpió-Nyilas jegyhatár gandantán kel át. Elbizonytalanodás a jelentéseiben, pl. közlekedési káosz, informatikai furcsaságok, amikor nem tudjuk irányítani ezeket.

December 10. – A Merkúr 19 napra belép a Nyilas jegybe, teli lelkesedéssel, ideákkal, politikai véleménynyilvánítással. Nem a racionalitás hetei.

December 11. – Az első Vénusz-Plútó együttállás a Bak 1. fokán, a Nap alá tartozó Uttarasadha területen. (Két további találkozójuk lesz még: december 25-én és március 3-án.) Kapcsolati szenvedély napjai, de a kapcsolatban megnyilvánuló szóbeli vagy testi erőszak, leuralás ideje is lehet. Óvatosság, kis hátralépés a kapcsolatban, figyelő státusz felvétele javasolt.

December 14. – A Kétu (kis Mars a másik neve) és a Mars együttállása, hatalmas energiák felszabadulásával jár, amely könnyen fordul át erőszakosságba, terrorba. Kerüljük a vitát, konfliktust, mert robbanásveszélyes elegy van körülöttünk. Leginkább valamilyen fizikai aktivitásban tudjuk levezetni ezt a rengeteg indulatot, tűzenergiát. 3 napig Kala Sarpában leszünk, azaz az összes planéta a Rahu-Kétu tengely egyik oldalán lesz. Szélsőséges napok. (Prognózisomban az átlagolt holdcsomópontokat, mean node alkalmazom.)

December 14-17. – A Merkúr után a Nap (életerő, szellemiség, egó) kel át gandanta zónán a Skorpió-Nyilas jegyhatáron. Ekkor a Nap képviselte tartalmak nehezebben kontrollálhatók. Ebben a néhány napban érezhetjük vitalitásunk megbillenését is, szerencsére rövid ez a tranzit. Tegyük takarékra egónkat, éljük meg ezeket a napokat jó értelemben vett alázattal, elcsendesedéssel.

December 16. – A Nap megérkezik a Nyilasba, kedvelt helyére. Itt tartózkodása 30 napjában felerősíti az ideológiai érdeklődést, politizálást, filozofálást.

December 19. – Kora reggel Telihold, benne a Nap a Nyilas elején, Múlában (Kétu-naksatra), míg a Hold az Ikrek elején, a marsikus Mrigasira naksatrában. Dogmatizmus kontra nyitottság, saját igazam kontra a másiké a tét, a marsikus Ikrek energia okán akár vitákban, a médiában felerősítve világszerte. Pedig a lényeg a tudati, gondolkodás beli sémák felszabadításában van (Anuradha Kétu).  

Szintén ezen a napon a Vénusz irányt vált a Bak 2°-án és elkezd hátrálni január végéig. Retrográd időszaka mindig a kapcsolati munkát, azaz kapcsolataink értékelését, elemzését, rendbetételét célozza. Nosztalgikusan vagy ténylegesen visszahozhat régi kapcsolatot, hogy egyszer s mindenkorra megjavítsuk vagy lezárjuk.

December 24-25. – Bolygókapcsolatokat tekintve nehezített napok. A Szaturnusz (felelősségvállalás, fegyelem, felnőttség) és a hátráló Kos Uránusz (értelmezés, újszerű megközelítések) közötti pontos fényszögkapcsolat gondolkodásunk, hozzáállásunk felszabadítását, egyidejűleg felelőssé válását sürgeti. A Plútó-retrográd Vénusz együttállás pedig a kapcsolati felelősség, szenvedély és az egymás feletti hatalom gyakorlásának kisülési pontja. Szóval csak óvatosan.

December 29. – A Merkúr a Bakba lép, egy társaságba a Vénusszal, Plútóval és Szaturnusszal. A felelősségtanulás és szenvedélykontroll mellé kapunk némi racionalitást. Bár a Vízöntő Jupiter személyében nyitó tendenciákkal is találkozunk, a sűrűsödő Bak stellium a lezárást, bezárkózást prognosztizálja.

December 30. – A retrográd Vénusz visszalép a Nyilasba, ahol a kapcsolati rendeződést egy nagy adag illúzió tetézi. Nehéz a tisztánlátás, annál több a lelkesedés.

December 31. – A Mars áthalad a Skorpió 18. fokán, amelyet a december 4-i Napfogyatkozás jelölt meg az ekliptikán. Vagyis a Napfogyatkozás témáját fizikai aktivitás, tett követheti.

Szép adventet és ünnepi készülődést kívánok szeretettel

Vishakati

Write A Comment