Május középső dekádjában érdekes folyamatok vannak a védikus égen. Közülük az első május 11-én este 9 órakor a Kos csillagkép Krittika naksatrájában kialakuló Nap-Hold együttállás, azaz Újhold.

A Kos Krittikában (Nap energia) a Nap remekül, ereje teljében érzi magát, tettre és alkotásra készen. Ez a Kos Krittika Újhold – mint a vele induló új asztrológiai hónap felütése – nagy energiákat, teremtő- és vállalkozóképességet prognosztizál.

Az Újhold képletének aszcendense Anuradha (szaturnuszi), 3. házában (tudat, gondolkodás, kiállás) van maga a Szaturnusz. A konstelláció így fordítható le: teremtő- és önmegvalósító képességeink megvalósításához a bennünk levő tudati akadályokat le kell bontani, gondolkodásunkat át kell alakítani.

A gondolkodásbeli változásra utal a szintén ezen a napon, 11-én a Bikában (anyagiak, értékek, értékrend) együttálló Rahu (változás, fejlődés) és Merkúr (gondolkodás, kommunikáció). Ez a konstelláció pénzügyi vonatkozásban zaklatottságot, rögeszmés gondolatokat és anyagi, gazdasági baleseteket okozhat. Ne ezen a napon kezdjünk tőzsdei manőverezésbe!

És szintén ettől a naptól, 11-étől kezdődően kb. 15-éig egy érdekes fényszögsorozat lesz az égen: a Yod-nak (Sors ujjának) nevezett jelenség a Bak SzaturnuszSkorpió KétuIkrek Mars között alakul ki (2 kvinkunx, azaz 6/8-as aspektus és egy szextil, azaz 3-as aspektus révén). A Yod mindig mélyreható átalakulást prognosztizál mind személyes, mind globális szinten.

Az „ujj” az Ikrek Mars felé mutat, kvázi nyílhegyként jelöli ki a fényszögsorozat főszereplőjét és karmikus témáját. A Mars az Ikrek Ardra naksatrában (Rahu-energia) van, amely mindennemű megbélyegzés, dogmatizmus ellenében a nyitás, alkalmazkodás, az egyenrangúság felé fejlődés sürgető késztetését hordozza. A megoldás pedig a Kétu-Szaturnusz 3-as aspektusában van, és ismét gondolkodásunk, hozzáállásunk, nyitottságunk megváltoztatása a tét. Tabudöntögető idők.

A résztvevő bolygók ártalmas jellege miatt – a Mars és a Kétu is tüzes karakterű – a Yod indukálta átalakulás erőszakos volta is elképzelhető. Az Ardra feszítő energiáit és viharos természetét példázza a 2019 őszén, 2020 tavaszán benne tranzitáló Rahu hatása, amely az Egyesült Államokban (Ikrek jellegű ország) a feketejogi tüntetésekben, a Black Lives Matter mozgalomban mutatkozott meg.

De hogy ne csak mindig tanulásról, fejlődésről essen szó: május 14-e a 2021-es év legjobb napja a védikus asztrológiában (Aksaya Tritiya). Indiában arannyal ajándékozzák meg egymást a családtagok, barátok. Az ünnep szimbóluma az arany minden formában, pénz, ékszer, de akár aranyozott épület képében is.

A mi életünkben bárminemű eseményre, kezdésre, megvalósításra és tervezésre egyaránt áldott nap. Ha nincs konkrét teendőnk, érdemes listába szedni a terveket, vágyakat. Szánjunk rá 1-2 órát aznap, hogy átgondoljuk az előttünk álló évet és megvalósítandó elképzeléseinket.

Namasté

Vishakati

Write A Comment