Hatalmas változások zajlanak körülöttünk és bennünk. Olyan időkben vagyunk, amikor két, nem is olyan régi, nehéz időszak konstellációi adódnak össze: a 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején fennálló Múla Kétu-Ardra Rahu, illetve a 2008-as gazdasági válság idején regnáló Bak Jupiter egyszerre van jelen.

Március 30-án, a nap első órájában ugyanis a Jupiter jegyet vált a Nyilasból a Bakba. Egyelőre 3 hónapra látogat át ide, aztán június végén visszatér a Nyilasba, és majd 2020. november végén lép át ismét a Bakba. A mostani lépéssel – a Szaturnusz, a Plútó és a Mars után – 4-re nő a Bakban tartózkodó bolygók száma.

Jelenünk történései felnagyítják a különbséget:

 • a Nyilas – ahonnan érkezünk – táguló, tüzes és férfias (maszkulin), túlfűtött idealista energiái,
 • és a Bak – ahová tartunk, amiben fejlődnünk kell – szűkítő, passzív, női (feminin) jegyminőségei között. Most a Bakban az összehúzódás, a befelé fordulás következik, amikor – jól érzékelhetően – nincs hova fordulni a szembesülés és rendrakás elől.

Ennek hosszú előzményei vannak mind a Bak ( Bak Kétu), mind a Nyilas (Nyilas Szaturnusz, Nyilas Plútó, Nyilas Kétu, Nyilas Jupiter) oldalon.

Mi fog történni a Bak Jupiter idején most, amikor 3 hónapra átlátogat abba a jegybe, ahol a legkevésbé érzi jól magát, mert esésben van. Mit tanít az expanzió bolygója a kontrakció jegyében?

A Bakban a mérték és következmények tanulása jön. Személyes életünkben az össze- vagy bezártság, a korlátozás, a zsugorodás lesz jelen, és ugyanezt kell megtapasztalnunk a társadalmi és a gazdasági élet szintjén is.

Ezeket a tendenciákat jól fel lehet használni rendrakásra bármely vonatkozásban, racionalizálásra, átszervezésre, belső tartalékok felfedezésére, új rendszerek, rendszerezések, struktúrák kialakítására. Látni fogjuk, mennyi olyan felesleges foglalatosság, pótcselekvés, költés, szokás fog leválni rólunk, amelyet már rég letehettünk volna.

A ránk kényszerített passzivitásban a belső munka, a lelkünkkel való foglalkozás tudja oldani azt a zsigeri félelmet, amelyet körülményeink kontrollálásának elvesztése kelt bennünk. Nem kell ugyanúgy és ugyanolyan jól éreznünk magunkat, mint azelőtt. Engedjük meg magunknak a szokatlan testi reakciókat, azt, hogy esetleg sírósabbak vagyunk, vagy állandó nyomást érzünk a gyomrunk vagy torkunk körül, vagy más testtájunkon. Minden nagyon erősen változik körülöttünk, ne akarjuk ezt teljesen figyelmen kívül hagyni. Ne akarjunk ugyanúgy pörögni a karanténban, mint előtte.

Nemes  törekvés az önzetlenség, a másokon segítés, az altruizmus, a szolidaritás, a „hogy lehetnék hasznos” megnyilvánulása, és biztosak lehetünk benne, hogy ez az időszak még csak a kezdet e tekintetben. Nagyon szép és tiszta kezdeményezések indulnak el.

A Bak Jupiter 3 hónapos útja a Bakban:

– március 30. és május 14. között direkt irányú a haladása a Bak Uttarasadha (Nap energia) naksatrájában. A Nap naksatraúr miatt a vezetettség, a vezetői minőség, az irányítók viselkedése, a hatalom gyakorlása meghatározó, de változnia szükséges és fog is. Ez az időszak a korlátozás, beszűkülés, csökkenés nem könnyű megtapasztalásáról szól. Mindvégig érdemes minden izolációt, előírást nagyon következetesen betartani. Április 5-én találkozik a Bak Jupiter a Plútóval, amely sorsdöntő fordulat lehet: hogyan tudja tudatunk, tudatosságunk lekövetni a lekövethetetlent. Ebben az időpontban (budapesti idő szerint hajnali 4:45-kor) világméretű meditáció készülődik, a facebookon több helyen utána lehet nézni.

– május 14-én hátrafordul, és június 30-ig ugyanitt, a Bak Uttarasadhában halad retrográd módban, majd visszalép a Nyilasba. A védikus retrográd Bak Jupiter (tehát május 14. és június 30. között) nemcsak a Bakban, hanem a Nyilasban is hat. Ezért egyszerre tapasztalhatjuk meg a Bak korlátokat és passzivitást, és a Nyilas lendületét, a nyitás lehetőségét, a feléledést. Ebben az időszakban javuló tendenciák is megjelenhetnek.

A váltások napjai: március 29-30., május 14., június 30. nehéz energetikájú, óvatosságot igénylő napok.

Egy biztos: a régi világunk soha nem fog visszatérni. De lehet jobb. Hogy milyen lesz, milyet építünk és engedünk meg magunknak, ezekben a hetekben, hónapokban dől el.

Namasté

Vishakati

2 hozzászólás

 1. Tenger George Reply

  Kedves Kati!

  Mindössze annyit szeretnék megjegyezni, hogy a Jupiter második Bakbéli tartózkodása – szerencsére – nem tart egy egész évig, hanem csak bő öt hónapig, 2020. november 20-tól 2021. március 31-ig.

  Szeretettel,
  George

  • Vishakati Reply

   Igaz, köszönöm. Áprilistól Vízöntő, aztán szeptember közepétől 2,5 hónap ismét Bak. Jó kis hinta lesz.

Write A Comment