Szeptemberben hatalmas átrendeződések voltak a védikus égen, októberben ennek utórezgéseit fogjuk megélni.

A legfontosabb októberi lépések a retrográd Mars Halakba hátrálása, és a Merkúr retrográddá válása a Mérlegben. Ezek a változások sok indulati töltettel járnak, múltbeli feldolgozatlan érzelmi kérdéseket hoznak a jelenbe. Talán ez is ennek a hónapnak a fő kérdése: hogyan tudjuk indulatainkat kezelni, miként tudunk szélsőséges érzelmeink okához, gyökeréhez eljutni, hogy oldhassuk, elengedjük azokat.

A szélsőségeket fokozza a Jupiter, amely utolsó 2 hónapját tölti a Nyilasban, a Plútó közelítő közelségében. Körülöttünk és bennünk túlzások jelenhetnek meg, bizonyos témák felnagyításával találkozhatunk.

Ezekben az időkben a Bak Szaturnusz a pillér, ő tud segíteni tartásunk, céljaink megszilárdításában, fegyelmezettségben, strukturáltságban.

A hónap érdekessége a kék hold, amely nem egy látványosság, hanem az a tény, hogy egy hónapon belül kétszer van Telihold, most október 1-jén és 31-én.

Nézzük a naptárt!

Október 1. – A hónap első napján éjfél előtt Telihold van a Szűz Nap (Hasta, holdi energia) és a Halak Hold (Uttarabadra, szaturnikus energia) között. Témája a testi – lelki egyensúly keresése. A jegyváltás felé (Kosból a Halakba) hátráló Mars belép a gandanta zónába: indulati kitörések, vízzel kapcsolatos természeti anomáliák, áradás, cunami kísérhetik. A gandantában lenni annyi, mint elveszteni a kontrollt, jelen esetben elsősorban érzelmi vonatkozásban.

Október 3. – Ez és a következő balesetveszélyes, törékeny nap, mert a Hold a jegyváltás felé araszoló retrográd Kos Mars és szintén retrográd Kos Uránusz közé kerül. A jegy- és irányváltások napja mindig kényes.

Október 4. – a Mars visszahátrál a Halakba, december 24-ig marad itt. Érzelmi felkavarodás, indulatkezelési problémák, harag jár vele. Ugyanezen a napon a Plútó direktté válik a Nyilasban. Plútó a tudattalanban őrzött árnyék, utolsó 3 hónapját tölti a Nyilasban, a szellemi út jegyében.

Október 8. – a jegyváltással a Bikába érkező Rahu először találkozik a Holddal, történhet anyagi, értékrenddel kapcsolatos jelzés, történés valószínű. (Amikor egy gyors bolygó utolér egy lassabbat, energiáik keveredése esemény kiváltó impulzus. 10 nap múlva a Skorpió Kétu-Hold vonatkozásában játszódik le hasonló.)

Október 12. – Kétu elhagyja a Nyilas-Skorpió jegyhatár 1°-os zónáját, kilép a gandantából. Mivel a két holdcsomópont elkezd bemelegedni új jegyébe, azt érezhetjük, hogy elindult valami új az életünkben, és a kezdeti zaklatottság megszűnik.

Október 14. – a Mérleg Merkúr november 3-ig retrográddá válik. Világszerte kommunikációs zűrzavar, közlekedési nehézségek, a médián keresztüli fokozott manipuláció, kapcsolati félreértések jelezhetik útját.

Október 16. – este 21:30-kor Szűz Újhold a jegy utolsó fokán, marsikus naksatrában (Chitra), miközben a jegy ura (Merkúr) és a naksatra ura (Mars) is hátrál. A retrográd periódusok végéig (november közepéig) a világot foglalkoztató pandémia súlyosbodását és kezelhetetlenségét jelzi.

Október 17. – A Nap a Mérlegbe lép, ahol fontossá teszi a külsőségeket, a szereplést, az együttműködést, de – esésben lévén – veszít szellemiségéből, és egészségügyi problémákat vethet fel.

Október 18-19. – Skorpió Hold napjai. A frissen jegyet váltott Skorpió Kétu most találkozik először a Holddal. Veszteség, lezárás jellegű történés kísérheti együttállásukat.

Október 23. – A Vénusz megérkezik a Szűzbe, ahol esésben van, ezért jelentései (vágyak, partnerkapcsolatok, anyagiak) gyengülnek. Ez a gazdasági helyzetre is érvényes mind személyes, mind tágabb értelemben. Ami beteg, az azonban gyógyulhat is: gyengélkedő kapcsolatok gyógyítási lehetősége.

Október 30. – Jupiter a Nyilas utolsó naksatrájába (Uttarasadha) lép, igen közel a Plútóhoz. Szélsőségek, világnézeti torzulások, ideológiai befolyásolás, elszabadult politikai játszmák mutatják majd két utolsó, Nyilasban töltendő hónapját november végi jegyváltásáig.

Október 31. – a hónapban a második Telihold a Mérleg Nap (Szváti, Rahu energia) és a Kos Hold (Bharani, vénuszi naksatra) között, miközben a Hold rendkívül szorosan együttáll az Uránusszal. Rázós nap, nagy érzelmi kilengésekkel, kiszámíthatatlansággal.

Érzelmi kontroll, belső munka, tudatosság – és a Bak Szaturnusz – segít majd nekünk ebben a kilengős hónapban.

Szeretettel

Vishakati

Write A Comment