December, a legsötétebb és egyben a legfényesebb hónap, egy markáns Vénusz-Uránusz szembenállással indul. Ez új helyzeteket és nézőpontokat hozhat be kapcsolatainkba.

A hónap meghatározó konstellációi a Skorpióban haladó Jupiter és a Nyilas vénuszi holdházába (Purvashada) lépett Szaturnusz, amelyek hosszú távon befolyásolják gondolkodásunkat, fejlődésünket.

Ugyancsak jellemző lesz a Skorpió bolygók nagy száma: itt halad a Jupiter, a Nap, itt vált majd direktbe a Merkúr, és itt lesz a decemberi Újhold is. Ezek a bolygóállások gondoskodnak arról, hogy figyelmünk belső világunk felé is irányuljon, akár tudatos munkával, akár készen kapott helyzetek okán tesszük ezt.

Lássuk a fontosabb decemberi konstellációkat.

December 1. – Oppozíció a Mérleg Vénusz és a Kos Uránusz között, amely fordulatot, új megközelítést hozhat kapcsolatiságunkba. A meghökkentő karakterű Uránusz impulzusát ez az aspektus továbbíthatja az immár vénuszi naksatrában (Purvasadha) haladó Szaturnusznak is, ez  provokálhatja a világszerte amúgy is tobzódó ideológiai, politikai abszurdot.

December 6. – Mikulás napján ajándékot kapunk: a Merkúr direktté válik, azaz 3 hetes, életünket megbonyolító hátrálása után elindul előre. Gyorsabb ügyintézés, haladósabb közlekedés, már amennyire ez a karácsonyi zsúfoltságban lehetséges.

December 7. – Pár órával a Merkúr fordulata után Újhold van a Skorpió merkúri energiájában (Dzsjéstha), válaszút a manipulatív elme vagy a szív felőli, tiszta megközelítésben. Ennek a konstellációnak külön érdekessége, hogy a 4 Skorpió bolygó (Nap, Hold, Jupiter, Merkúr) jegyura, a Mars ugyanekkor a Vízöntőben áll, szorosan együtt a Neptunusszal. Ködösítésbeli igyekezet és lelepleződés veszélye egyaránt fennáll.

December 10. – A Vízöntőben haladó Mars átlép a jegy jupiteri holdházába (Purvabadrapada). Közösségi aktivitás, szerveződés, a szociális érzékenység erősödő megnyilvánulásai.

December 16. – Szellemiségünk bolygója, a Nap belép a szellemiség jegyébe, a Nyilasba. Vallási, spirituális, szellemi vagy transzcendens élmények hava. Egy jegyben a Szaturnusszal veszteség megélése vezetettség, főnök, apa vonatkozásában, azaz bizonyos helyzetekben nélkülöznünk kell az irányítást.

December 21. – Október 27. és november 27. után a 3. Jupiter-Merkúr együttállás a Skorpióban. A Skorpió Jupiter mélyítő hatásainak koncentrált megélése, megnyilvánulása. Érdemes megvizsgálni, mi teljesült ezeken a napokon, milyen változás történt az életünkbe.

December 22. – Telihold a Nyilas (Múla) Nap és az Ikrek (Ardra) Hold között. Hogyan viszonyul hitünk – és annak esetleges dogmatizmusa – az  alkalmazkodás, egyenrangúság témájához, tudunk-e nyitni, a másik szemével is látni.

December 23. – A Mars a Halak jegyébe lép február 5-ig. A Halak Mars áldozatvállalásunk, érzelmi érzékenységünk próbatételeit hozza, Jupiterrel való uralmi cseréje pedig kölcsönösen felerősíti mindkettejük működését. Együttes hatásuk mélymerülés a lélek birodalmába.

December 27. – A Jupiter átlép a Skorpió 3., merkúri holdházába, a mágikus Dzsjésthába. Itt is tölti a 2019-es év zömét. A Dzsjéstha Jupiter egy tapasztalati út az elmebeli pörgés felől a megérzések, a belső vezetettség, a szív felé.

December 30. – A Nap a Nyilas Purvashada holdházába lép, s ezzel egy naksatrába kerül a Szaturnusszal és a Plútóval. A nemzetközi harc fokozódik, ideológiai, vallási, politikai játszmák évada.

Szép adventet mindenkinek, namasté
Vishakati

 

Write A Comment