Ködtől csöpögős, sötét novemberünkben a védikus konstellációk is mélyre visznek bennünket, nézzük meg, miért és hogyan. Miért van ennyi tűzeset, miért halnak meg ennyien körülöttünk, miért érzik ilyen sokan, hogy valami lóg a levegőben?

Az időszak leginkább érzékelhető állásai: a Skorpió Jupiter és a naksatraváltás előtt álló Szaturnusz, valamint az ezeket kísérő konstellációk.

A Jupiter október 11. óta halad a Skorpióban, s itt tartózkodásának legjellemzőbb hozadéka a mélyülés, elengedés, átalakulás megtapasztalása, mert ez a jegy, a Skorpió erről szól. Valami újnak készítünk helyet, de ehhez valamit vagy valakit el kell engednünk, át kell értékelnünk magunkban. A változás képessége egyénenként eltérő, és azok a konkrét élethelyzetek is, amiben megtapasztaljuk. Van, akinek egy vonásától, például a gyerekességétől kell megválnia. Akad, akinek az ismeretségeit, barátait kell új szempontok szerint megszűrni. Lesz, akinek meghal valakije, s olyan is, aki például betegségen keresztül éli meg az elengedést, a megtartani nem tudást. Ezért ez a Skorpió időszak mindenkinek más megélést hoz, de az üzenete az, hogy be kell engedni az életünkbe a transzformációt.

A Skorpió Jupiter szaturnikus energiájában (Anuradha) vagyunk december végéig, itt az eseményeket sorszerűen kapjuk, nem igazán lehet megkerülni őket. Változást indukáló történések ideje, némi támpontot ad a Jupiter a Skorpióban leírás.

Az Anuradha több szempontból is fontos szerepet játszik jelenleg a Jupiter és a Merkúr naksatrájaként, és ő ad helyet a közelgő Teliholdnak is. Szaturnikus naksatra, amely a tudati átalakulást, a gondolati megközelítés átalakítását, a mentális tabuk felszámolását támogatja.

A Skorpió Jupiter diszpozitora a Mars, ezért annak mindenkori helyzete ugyancsak kihat a Skorpió Jupiter működésére. Most a Mars – december 23-ig – a Vízöntőben van, a ködösítő Neptunusz szomszédságában,  együtt rezegve a Kos Kétu naksatrájában (Asvini) hátráló, Vízöntő jellegű Uránusszal. Ilyen módon a kiszámíthatatlan Uránusz közvetetten kihat a Skorpió Jupiterre is.

Összegezve tehát a Skorpió Jupiter olyan heteiben vagyunk, amikor érezhetjük a változások előjelét, de sem befolyásolni, sem elkerülni nem tudjuk azokat.

Emellett olyan napokban vagyunk, amikor a Szaturnusz utolsó idejét tölti a Nyilas Kétu energiájában (Múla). Itt a gyökerekig nyúlik le a Szaturnusz képviselte ideológiai, hitbéli rendrakás. Karmabolygónk november 27-én végleg elhagyja a Múla holdházat, legközelebb 29 év múlva fog ismét  ideérni.  Naksatraváltásáig viszont felerősödve perzsel el számos dolgot, területet, amelynek megtisztítására nem maradt más módja, annál is inkább, mert most  közelít a Nyilas Plútóhoz. Ez az oka a nagyszámú és nagy kiterjedésű tűzesetnek. A Szaturnusz működését felfokozza az impulzív karakterű, szintén Kétu energiában levő, tüzes Kos Uránusz is.

Napjaink érzetébe a december 7-ig retrográd Merkúr is belejátszik, amely – a mindennapok megbonyolításán túl – a kontrollálhatatlanság, a sodródás érzetét is hozza. Van-e nehezebb napjaink racionális embere számára, mint elveszteni a kontrollt?

E napok egyik energetikai csúcspontja november 23., amikor reggel Telihold van a Skorpió (Anuradha) Nap és a Bika (Krittika) Hold szembenállása okán. Belső világunk és külső megnyilvánulásaink viszonyáról kérdez. Lehetőség az önvizsgálatra, amely felszabadító megértéseket adhat.

Namasté
Vishakati

Author

Szólj hozzá!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.