Ködtől csöpögős, sötét novemberünkben a védikus konstellációk is mélyre visznek bennünket, nézzük meg, miért és hogyan. Miért van ennyi tűzeset, miért halnak meg ennyien körülöttünk, miért érzik ilyen sokan, hogy valami lóg a levegőben?

Az időszak leginkább érzékelhető állásai: a Skorpió Jupiter és a naksatraváltás előtt álló Szaturnusz, valamint az ezeket kísérő konstellációk.

A Jupiter október 11. óta halad a Skorpióban, s itt tartózkodásának legjellemzőbb hozadéka a mélyülés, elengedés, átalakulás megtapasztalása, mert ez a jegy, a Skorpió erről szól. Valami újnak készítünk helyet, de ehhez valamit vagy valakit el kell engednünk, át kell értékelnünk magunkban. A változás képessége egyénenként eltérő, és azok a konkrét élethelyzetek is, amiben megtapasztaljuk. Van, akinek egy vonásától, például a gyerekességétől kell megválnia. Akad, akinek az ismeretségeit, barátait kell új szempontok szerint megszűrni. Lesz, akinek meghal valakije, s olyan is, aki például betegségen keresztül éli meg az elengedést, a megtartani nem tudást. Ezért ez a Skorpió időszak mindenkinek más megélést hoz, de az üzenete az, hogy be kell engedni az életünkbe a transzformációt.

A Skorpió Jupiter szaturnikus energiájában (Anuradha) vagyunk december végéig, itt az eseményeket sorszerűen kapjuk, nem igazán lehet megkerülni őket. Változást indukáló történések ideje, némi támpontot ad a Jupiter a Skorpióban leírás.

Az Anuradha több szempontból is fontos szerepet játszik jelenleg a Jupiter és a Merkúr naksatrájaként, és ő ad helyet a közelgő Teliholdnak is. Szaturnikus naksatra, amely a tudati átalakulást, a gondolati megközelítés átalakítását, a mentális tabuk felszámolását támogatja.

A Skorpió Jupiter diszpozitora a Mars, ezért annak mindenkori helyzete ugyancsak kihat a Skorpió Jupiter működésére. Most a Mars – december 23-ig – a Vízöntőben van, a ködösítő Neptunusz szomszédságában,  együtt rezegve a Kos Kétu naksatrájában (Asvini) hátráló, Vízöntő jellegű Uránusszal. Ilyen módon a kiszámíthatatlan Uránusz közvetetten kihat a Skorpió Jupiterre is.

Összegezve tehát a Skorpió Jupiter olyan heteiben vagyunk, amikor érezhetjük a változások előjelét, de sem befolyásolni, sem elkerülni nem tudjuk azokat.

Emellett olyan napokban vagyunk, amikor a Szaturnusz utolsó idejét tölti a Nyilas Kétu energiájában (Múla). Itt a gyökerekig nyúlik le a Szaturnusz képviselte ideológiai, hitbéli rendrakás. Karmabolygónk november 27-én végleg elhagyja a Múla holdházat, legközelebb 29 év múlva fog ismét  ideérni.  Naksatraváltásáig viszont felerősödve perzsel el számos dolgot, területet, amelynek megtisztítására nem maradt más módja, annál is inkább, mert most  közelít a Nyilas Plútóhoz. Ez az oka a nagyszámú és nagy kiterjedésű tűzesetnek. A Szaturnusz működését felfokozza az impulzív karakterű, szintén Kétu energiában levő, tüzes Kos Uránusz is.

Napjaink érzetébe a december 7-ig retrográd Merkúr is belejátszik, amely – a mindennapok megbonyolításán túl – a kontrollálhatatlanság, a sodródás érzetét is hozza. Van-e nehezebb napjaink racionális embere számára, mint elveszteni a kontrollt?

E napok egyik energetikai csúcspontja november 23., amikor reggel Telihold van a Skorpió (Anuradha) Nap és a Bika (Krittika) Hold szembenállása okán. Belső világunk és külső megnyilvánulásaink viszonyáról kérdez. Lehetőség az önvizsgálatra, amely felszabadító megértéseket adhat.

Namasté
Vishakati

Write A Comment