2014. november 6.

Ma este 11 óra körül lesz egzakt a Telihold. Az indiai asztrológiában, azaz a tropikus rendszerben a Hold a Kos jegyének vénuszi részén (Bharani) áll, vele szemben, a Mérleg jupiteri részén (Vishaka) a Nap a Vénusz társaságában, s ugyanebben a jegyben, kicsit távolabb a Merkúr.

A Teliholdról már esett szó, jin és jang felünk, tudatos és tudatalatti énünk kerül szembe egymással, és ilyenkor az a feladatunk, hogy ellentétes részeink között megtaláljuk az egyensúlyt, de legalábbis kísérletet tegyünk rá.

A mostani Kos-Mérleg tengelyen önállósági törekvéseink és együttműködési hajlandóságunk, harcos és harmóniát kereső oldalunk mérettetik meg.

Fontosak lesznek a családi kapcsolatok, figyeljünk oda az otthoni dolgokra, a családtagokkal ápolt viszonyunkra, és szenteljünk figyelmet az édesanyákra, akár sajátunkra, akár gyermekeink anyjára.

Nagy szenvedélyek támadhatnak párkapcsolati szinten jó és kevésbé jó értelemben.
Ki kell állnunk igazságunkért egyéni és közösségi vonatkozásban is.

A tradicionális indiai asztrológiában a mai telihold egy nevezetes ünnep, a Chaturmasya (szanszkrit kifejezés, jelentése négy hónap).
A hinduk hite szerint az istenek minden évben július közepén, a monszun beálltával pihenni térnek, és mintegy 4 hónap alvás után, novemberben ébrednek fel. A 4 hónapos alvás a monszun 4 hónapjához kötődik, amikor az időjárás ugyancsak meggyötri az embereket, és meggyötörné az isteneket is, akik inkább az alvást választják.
A hinduk ilyenkor semmi nagy dolgot nem csinálnak, nincsenek esküvők, ünnepségek, nehogy az alvó isteneket megzavarják. Ehelyett befelé fordulással, tisztítókúrákkal, böjtökkel, otthonuk rendezgetésével készülnek az ébredés napjára, amely mindig a novemberi telihold napjára esik.
A Chaturmasya után az addig 4 hónapos pihenőre ítélt tevékenységek, materiális dolgok, üzletek, megindulnak, és a mindennapi élet, főként az anyagi világ ténykedései lassan normális mederbe térnek.

Kellemes ébredést és felpezsdülést kívánok mindenkinek szeretettel
Vishakati

 

Write A Comment