Augusztus 16-án a Mars a Halakból átlép saját jegyébe, a Kosba. Az átlépés körüli napok meglehetősen zűrösnek ígérkeznek, mert a Mars – s vele szinte egy időben a Nap és a Merkúr is – átkel a gandanta zónán, azaz a vizes-tüzes jegyek határán, ráadásul az Uránusz irányt vált.

A gandantán (csomón) való átkelések mindig akkora energetikai átrendeződéssel járnak, amelyet mindannyian megérzünk. A jegyváltás körüli 1-2 napról van szó. Amikor az átkelő bolygó még a vizes jegy oldalán van, érzelmi turbulenciát hozhat, a tüzes oldalon pedig indulati kisüléseket, ütközésveszélyt.

Augusztus 16-17-én a Mars Kosba, a Nap és a Merkúr Oroszlánba lépésével a tűzjegyű bolygók dominanciája alakul ki a védikus égen. Ez sok szempontból kedvező (lendület, vitalitás, megemelkedő aktivitás) hatású, ugyanakkor számos veszélyt is hordoz (több tűzeset, az agresszivitás emelkedése, arrogancia, gyulladások a testben, szemproblémák).

Ebben az írásban a Kos Mars jelenlegi átlépését és útját vizsgáljuk meg közelebbről. Ez a Mars érdekeltségűeknek (Kos vagy Skorpió aszcendens, Hold, Mars korszak, aszcendensen álló Mars esetében) különösen fontos, ők fogják leginkább érzékelni az energia- és közérzethullámzást.

A Mars augusztus 16-tól igen hosszú ideig tartózkodik majd a Kosban, itt kezdi meg retrográd periódusát, amelynek során majd visszahátrál a Halakba, s csak 2021. február 22-én fog megérkezni a következő jegybe, a Bikába.

Az elkövetkező 5 hónapban igen bonyolult utat tesz meg az erő, akarat, aktivitás, kezdeményezés, bátorság bolygója, de ő felelős az erőszak, agresszó, harc, háború témákért is. Ez az augusztus közepétől jövő február közepéig tartó tanulságos periódus arról szól, hogyan bánunk kezdeményező-képességünkkel, bátorságunkkal, mire fordítjuk energiáinkat, hogyan (vagy hogyan nem) konfrontálódunk, hogyan viszonyul bennünk az erő és a gyengeség, mit kezdünk erőtlenségünkkel, vagy éppen hogyan tudunk kiállni magunkért vagy közösségünkért.

A sok jegy- (okt. 4., dec. 24.) és irányváltás (szept. 10., nov. 14.) nagyon mozgalmassá és változékonnyá teszi ezt az időszakot. Sokszor túl sok aktivitást, agresszivitást tapasztalhatunk magunkban vagy környezetünkben, vagy érzékelhetünk kifejezett erővesztést, az átmenet napjaiban pedig hektikusságot.

A Kosban töltött időszakok – együtt az Uránusszal – igen heves, erős önérvényesítésű, eseménydús, de nehezen kiszámítható periódusok, balesetveszéllyel, sok konfliktussal, feji történéssel (fejfájás, migrén, magas vérnyomás, fejjel kapcsolatos balesetek, műtétek, heveny gyulladások). A természet több tűzzel, földmozgással, vulkanikus aktivitással vesz részt a Kos Mars Uránusszal töltött hónapjaiban. A Kos országok (például Németország, Izrael, Horvátország) is mozgalmasabb időszakra számíthatnak.

A Halakban töltött időszakok az erővesztés, erő-átalakítás periódusai, amikor megtapasztalhatjuk, hogy energiánkat nem csak önmagunkért, hanem mások segítéséért (is) kapjuk. Saját dolgaink késleltetést szenvedhetnek, döcögnek, de ha bedobjuk magunkat például közösségi célokért (ez különösen a Halak retrográd Mars heteire vonatkozik majd), eredményesek lehetünk, és jobban érezhetjük magunkat. Lábfejproblémák, hasnyálmirigy, máj és csípőpanaszok időszaka.

A Kos Mars útja a naptárban nézve:

Augusztus 16.-szeptember 10. között a Kos Asvini (Kétu-energia) naksatrájában halad, direkt irányban. Berobban a tűz energia, érezhető energiatöbblet érkezik. Családi és párkapcsolati vitákat, veszekedést provokálhat. Meg kell tanulnunk indulatainkat féken tartani, a családi asztalnál ugyanúgy, mint például vezetés közben. Vállalkozás, kampány, projekt indítására, egy elhatározás életbe léptetésére azonban kiváló időszak, főként a növő Hold idején (aug. 19. és szept. 2. között).

Szeptember 10.-október 4. között a Mars a Kos Asvini (Kétu-energia) naksatrájában retrográd lesz. A 10-i visszafordulás lehet zavaros, frusztrált nap. A retrográd Kos Mars erős, de áradó energiájának nem egyértelmű az iránya: megtorpanások, kudarcok, emelkedő érzékenység – bennünk vagy körülöttünk – kísérik.

Október 4. – november 14. között a Mars visszalép a Halakba, a Revati (merkúri) naksatrába, ahol retrográd irányban mozog. Ezek lesznek a legnehezebb hetek. A jegyváltás ismét gandanta átlépést jelent, okt.2-4. között ideges, hektikus napokkal. A retrográd Halak Mars visszahat a Vízöntőre is, ezért ezekben az energiaszegény időkben dolgunk van a közösségi, szociális tevékenységgel, segítéssel. Ez tud gyógyítani, tölteni bennünket.

November 14.-december 24. között a Halak Revati (merkúri) naksatrában előrefordul. A fordulat napja – nov. 14. – ismét kevésbé kontrollálható, nehéz nap lehet. E direkt Mars ismét önvizsgálatot hoz áldozatiságunk – hol hagyjuk kihasználni magunkat, vagy mi miben használunk ki másokat – tekintetében. Az időszak első hete kedvezőbb, utána a Halak Mars diszpozitora, a Jupiter esésben van a Bakban, ettől kezdve érezhetjük nehezebbnek lelki dolgainkat.

December 24.-január 22. erősödő időszak, a Mars ismét megérkezik a Kos Asvini (Kétu-energia) naksatrájába. Pont karácsony előtt és alatt ismét gandantában lesz a Mars, kiszámíthatatlanabb, fura fordulatokat hozó napokkal. 24-én aztán berobban ismét a tűzenergia. Fontos aspektuskapcsolat lesz ekkor a Kos Mars és a Bakban épp ekkor együttálló Szaturnusz és Jupiter között. A karma jegyében a két sorsbolygó annyit jelent, hogy ismét terítéken lesz a szembesülés karmánkkal, azaz tetteink következményeivel.

Január 22.-február 16. között a Kos vénuszi holdházában (Bharani) halad, megpróbáltatva bennünket végletességeink és szenvedélyeink oldaláról. A Bakban ekkor tartózkodó 5 bolygó (Plútó, Nap, Szaturnusz, Jupiter, Merkúr) azonban nagyon is a mértékre, fegyelemre, felelősségvállalásra int majd bennünket.

Február 16.-február 22. hetében a Mars a Kos utolsó naksatrájában, a Krittika (Nap-energia) területén halad. Vezetői kvalitások vizsgája, apai minták felbukkanása, kreatív időszak.

A Mars elkövetkező 5 hónapjának fenti szakaszait részletesen nyomon követjük majd. Sokat tud segíteni az időszakban önmagunk tudatos megfigyelése és a Mars-tranzit állomásainak követése a naptárban.

Namasté

Vishakati

Write A Comment