December meghatározó bolygója továbbra is a Mars, amely a Bika csillagképben hátrál – még további 1,5 hónapon át, január 12-ig. December 4-ig egymás jegyeiben – azaz uralmi cserében – van a Skorpió Vénusszal, amely tény megerősíti mindkét bolygót, számunkra pedig a retrográd Mars jelképezte indulati feszültségeket kezelhetőbbé teszi. December 4-ét követően az uralmi cserének vége, mert a Vénusz átlép a Nyilasba. Ettől kezdve több indulatot, agresszivitást, erőfitogtatást és villongást fogunk tapasztalni saját bőrünkön és a világban.

Fontos beszélnünk a Szaturnuszról is, amely utolsó heteit tölti a Bakban, a felelősségvállalás, fegyelem, struktúra és többek között az államapparátus, a kormányzati irányítás jegyében. Január 17-én fog átlépni a Vízöntőbe, addig azonban sok tennivalót ad nekünk.

A hónap fontos jellemzője, hogy a Merkúr, a Vénusz, majd a Nap is átlép a Skorpió-Nyilas jegyhatáron, amely egyúttal gandanta zóna is. Ez – akár egy akadálypálya – küzdelmesebb napokat jelent az átlépő bolygók számára, s jelentéstartalmuk vonatkozásában számunkra is hozhat kisebb-nagyobb nehézségeket. Szigorúbb értelemben a vizes és tüzes jegyek határától mindkét oldalon 48′-re van a gandanta zóna határa, amikor ebbe megérkezik egy bolygó, azt tekintjük az ő gandanta átkelésének.

A hónap kétségtelenül legnehezebb napja 8-a, amelynek hajnalán Telihold van. A Rohini Hold rendkívül szorosan együtt áll a hátráló Rohini Marssal a Bika 22. fokán, velük szemben pedig a Nap a Skorpió 22. fokán. Miután a retrográd Mars felerősíthet indulati kérdéseket, a Hold pedig a tömegeket is jelenti, a két bolygó konjunkciója robbanékony elegyet alkot, és tömeges tiltakozásokban nyilvánulhat meg a világ számos pontján. A velük szemben álló Nap a mindenkori vezetést, autoritást jelenti, a tiltakozások tehát vezetők, a vezetést jelentő személyek ellen nyilvánulhatnak meg. Forrongó nap.

Még egy fordulat december végén: a Merkúr épp hogy belátogat a Bak jegybe, majd szinte azonnal irányt vált, és retrográd hetei következnek – ezzel fog indulni a 2023-as év.

Nézzük a naptárban a fontosabb fordulatok napjait.

December 03. – A Merkúr december 2. kora délutántól december 3. kora estig kel át a Skorpió-Nyilas gandanta zónán, ezalatt közlekedési, kommunikációs, informatikai problémák merülhetnek fel. 3-án hajnalban érkezik a Nyilasba, itt mindenféle ideológiai, szellemi, filozófiai és politikai kérdések kiemelt témák lesznek. Karácsony napjaiban már erősen lassul haladása, mert készül irányváltására.

December 04. – A Neptunusz direktté válik a Vízöntő 28°28’-en. Utolsó hónapjait tölti ebben a jegyben – legalábbis az elkövetkező több mint 150 évre nézve. A direkt Vízöntő Neptunusz a társadalmi szolidaritás, a közösségi működés támogatója, a kollektív karma kioldója, főként a Vízöntő jupiteri területén, a Purvabhadra naksatrában. Szintén ezen a napon a Bikában hátráló Mars a jegy marsikus területéről (Mrigasira) a holdi Rohini naksatrába érkezik. Ettől kezdve a retrográd Mars zaklatottabb hetei következnek.

December 05. – Hajnaltól december 6. reggelig a gandantán kel át a Vénusz. 5-én délután érkezik a Nyilas csillagképbe, ezzel megszűnik a Mars/Vénusz uralmi csere s annak óvó jellege a Marshoz társított feszültségek tekintetében. A Nyilas Vénusz az illúziók felé csábít, könnyebben idealizálunk, és hajlamosabbak lehetünk vágyálmokba ringatni magunkat.  

December 08. – Reggel 5-kor izgalmas Telihold, amelyben a Hold a Rohini naksatrában, a Bika 21°51’-en, míg a Nap vele pontosan szemben a Skorpió merkúri, varázslatos helyén (Dzsjéstha). Ez a Telihold nemcsak azért izgalmas, mert Skorpió érintettségű, hanem mert a Hold szinte teljesen pontosan együtt áll a Bikában hátráló Marssal. Feszült, indulatos nap.

December 15. – A Nap is átkel a Skorpió-Nyilas gandanta zónán. Az átkelés december 15. késő délelőtt kezdődik, és 16-án, megérkezve a Nyilas csillagképbe, kevéssel éjfél után fejeződik be. A védikus Nyilas Nap időszaka a leghosszabb éjszakák, a legnagyobb sötétség hónapja, amikor belül, magunkban foglalkozhatunk szellemiségünkkel.

December 23. – Késő délelőtt Nyilas Újhold a jegy Kétu-naksatrájában, a Múlában, Vízöntő Purvabhadra aszcendens és Mérleg Szváti Kétu mellett. Múla az elavult, dogmatikus nézetek, ideológiák lebontója. Mint az új asztrológiai hónap beharangozója, ez a Múla Újhold közösségi szolidaritáson alapuló, új típusú együttműködések elindítója.

December 28. – A lelassult, irányváltáshoz készülő Merkúr megérkezik a Bak csillagképbe, ahol azonban nem lesz ideje megmelegedni, már másnap fordulatot tesz.

December 29. – Retrográd Merkúr: a Bak csillagkép legelején, annak 0°10’-én történik a hátrafordulás. Az irányváltás napja mindig rizikós, érdemes óvatosan kezelni. A Merkúr január 18-ig marad retrográd. Ismerjük természetét: közlekedésben, utazásban, informatikai és kommunikációs téren akadályoztat, lassít, mert nem a haladást, hanem a revíziót támogatja: valamibe mélyebben belevinne, egy régről hozott témát újragondoltatna. Szintén ezen a napon a Vénusz továbblép a Bak csillagképbe.

December 30. – Ezen a napon a retrográd Merkúr visszalép a Nyilasba, ismét felizzítva ideológiai, világnézeti és politikai kérdéseket. Helyzete azért is kényes, mert a retrográd Bika Mars 8-as aspektusa érinti, azaz az ideológiai feszültségek fokozódnak világszerte. A Mars ráadásul opponálja az Antares állócsillagot, amelyet az asztrológiai hagyomány a háború csillagának tart, ezért ez a konstelláció masszív indulatokat, forrongást jelez.

Mindenkinek szép adventet és kellemes ünnepeket kívánok

szeretettel

Vishakati

Write A Comment