A 2018-as év az Uránusz január 2-i  előrefordulásával kezdődött. Ezt követően 10 héten keresztül nincs retrográd (hátráló) bolygó az égen. A 10 hetes tendenciát majd a Jupiter március eleji visszafordulása fogja megtörni.

Egy ilyen viszonylag hosszú direkt időszak – tehát amikor nincs hátráló, csak előrehaladó planéta – mindig érdekes tapasztalásokat hoz. Nem vagyunk ismétlésbe, múltidézésbe, nosztalgiába kényszerítve, hanem tisztán megélhetjük az aktuális égi hatásokat.

Van mit megtapasztalni, hiszen a védikus égen most március közepéig feltűnően sok bolygó áll a Szaturnusz uralma alatt. A Szaturnusz két jegye közül a Vízöntőben van a Nap, a Vénusz, a Merkúr és a Neptunusz, a Bakban pedig a Kétu.  Ha megvizsgáljuk a Szaturnusz pozícióját, akkor azonban láthatjuk, hogy ő a Nyilas jegy Múla naksatrájában, Kétu energiában van. Ezért végső soron Kétu a direkt hetek mélyülő hatásainak karmestere.

A védikus asztrológiában úgy tartjuk, hogy erősebb impulzusok – és földi életünkben az ezeknek megfelelő élettörténések – akkor várhatók, amikor a nagybolygók valamelyike irányt vagy naksatrát vált, vagy égi találkozója van egy másik bolygóval. Most azonban az ad lehetőséget a változásra, hogy a szaturnuszi és Kétu-energiák hetekig viszonylag zavartalanul dolgozhatnak.

Mi a hatása e két grahának? (Graha=bolygó szanszkrit nyelven.)

A Nyilasban haladó Szaturnusz – együttműködve a Plútóval – belevisz bennünket mindenféle hitbéli és világnézeti szélsőségbe, jogi csűrés csavarásba. Szerezhetünk benyomásokat a személyes meggyőződések sokféleségéről, ki miben és mennyire hisz, és ezt hogyan ideologizálja meg magában illetve kifelé. Tapasztalhatunk a jog és az igazság különbözőségéről is.

A Kétu, azaz leszálló holdcsomópont fizikai világunkban veszteségeken, elszigetelődésen, lezárásokon keresztül tanít, ezért külső, anyagi világunkban általában nehéznek éljük meg. Mivel azonban a spiritualitás jelzője is, a szellemi úton haladókat jutalomban részesíti.

Ezért ezekben a hetekben a Szaturnusz és a Kétu – szélsőséges élményeken és tudatosulásokon át –  a dharma (kötelezettségek és erkölcsi törvény) felismerése felé terel bennünket.

Namasté
Vishakati

2 hozzászólás

 1. Nandaraniji Reply

  Radhe! Radhe! Kedves Vishakati ? lenne egy kérdésem. Mit hoz az egyén horoszkópjában a Bak jegyben àllò Jupiter?! ??? Üdv: Nandi

  • Vishakati Reply

   A Bak a felelősség, vezeklés és az ambíciók jegye, a Jupiter ezekben hoz megéléseket, tapasztalásokat. Sajnos nem érzi magát jól a Bakban, esésben van, ami érthető: Bak a beszűkülés, Jupiter a kitágulás, ellentétes természetűek.
   Hogy milyen életterületen mutatkozik meg ez a hatás, ahhoz tudni kellene, hányadik házban van.
   Üdv Vishakati

Write A Comment