Július közepén két aprónak látszó lépés történik a védikus égen: a retrográd Ikrek Merkúr előre fordulása, és a Nap Rák jegybe váltása. Ezek azonban alaposan átrendezik az égi, s ennek megfelelően a földi viszonyokat.

A retrográd Merkúr a Mrigasira Rahuval egy jegyben nyugtalan időszakot hozott, a tudati hozzáállás megváltozását kényszerítve.

A Merkúr július 12-i direktté válásával ez a 3,5 hetes periódus lezárul, és a merkúri témák lendületet vesznek. Erőre kapnak a mindennapjainkat átszövő merkúri analógiák (köztük pl. a kommunikáció, ügyintézés, közlekedés, informatika, média, utazás). A direkt Merkúr támogatja jelenünkben az elfogadó, nyitott hozzáállás térnyerését. A Szűz mint betegségjegy uraként pedig gyógyító tendenciák elindítója.

Egyúttal az Ikrek oldalt aktivizálja a Nyilas Kétu-Ikrek Rahu tengelyen. A Merkúr ugyanis jegyura az Ikreknek, ahol a Rahu – alig több mint 2 hónappal következő jegyváltása előtt – Ikrek béli besűrűsödő teendőit (alkalmazkodás, egyenrangúság, a sokszínűség elfogadása és kommunikálása, nyitottság) intézi.

A Merkúr június 18. és július 12. közti retrográd fázisa volt az utolsó visszatekintő, átértékelő időszak e tekintetben, most már irány előre. Nem csupán a múltbeli, alkalmasint több száz évvel ezelőtti gyarmatosító, elnyomó régi politikát kell elítélni szobraik ledöntésével, hanem jelenünkben is meg kell élni, engedni a pluralizmust.

Július 16-án a Nap lép a Rák jegyébe. A vitalitásunkat és szellemiségünket képviselő Nap – saját jegyétől, az Oroszlántól a 12. helyen, és meggyengítve a szemben levő Szaturnusztól – némileg elveszti erejét. Egészségügyi problémák, fáradékonyság, érzelmi bizonytalanság kísérheti itt töltendő hónapját.

A Nap égi pozíciója azért is fontos kérdés, mert az ő naksatrájában (Uttarasadha) hátrál a Bak oldalon a Szaturnusz, a Nyilas oldalon pedig a Plútó-Jupiter kettős. Lefordítva: mindezek a planéták a Nap-analógiákat – autoritás, tekintély, vezetői minőség, hatalomhoz való viszony, az apai renomé, paternalista jelenségek, az egó megnyilvánulásai – csiszolják, példázzák.

 Egy gyengélkedő Nap miatt ezek a fejlődési irányok nem tudnak kellő erővel és segítő módon kifejeződni. Ezért hibás vagy nem kifejezetten jóindulatú megmutatkozásaikra számíthatunk: erélyes helyett erőszakos intézkedésekre, következetes vezetés helyett tekintélyalapú, erőltetett utasításokra mind személyes életünkben, mind munkával kapcsolatos életterünkben, mind magasabb, politikai szinteken világszerte.

Pedig csak az egóból kellene engedni.

Namasté

Vishakati

Write A Comment