December 30-a több fordulatot is tartogat ennek a furcsa évnek a lezárásaként. Hajnalban Telihold, délután a Plútó lép át a Bakba, és a Vénusz egész nap a Kétuval áll együtt a Skorpióban.

A Telihold sok érzékeny emberben alvási és vízháztartási zavarokkal, idegfeszültséggel jár. Nincs mit csodálkozni: a tudatos ént szimbolizáló Nap az egyik, a tudattalant és lelkiséget hordozó Hold a túloldalon áll ilyenkor. A hajnali Telihold a Nyilas Nap (Purvasadha) és Ikrek Hold (Ardra) szembenállásával alakul ki. Ellentétes minőségek, idealizmus és racionalitás – és ezek szélsőséges megnyilvánulásai – mérkőznek, mintha az lenne a kérdés: melyik fog győzni?

A Telihold múltával majd csökken a feszültség. 1-2 nappal később, akár már január 2-án – vagy a hétfőt mint kezdőnapot jobban kedvelők számára 4-én – jó lehetőségek nyílnak az ünnepek alatti kajakómából magunkhoz térni, és étrendi vagy életmódváltást elkezdeni. A Bak Szaturnusz eltökéltséget ad ehhez, a Bak Jupiter segíti a visszafogottságot a mennyiségek tekintetében, a fogyó Hold 2 hete pedig támogatja a lebontó folyamatok elindulását.

December 30-án azonban még van esemény. Aznap délután a Plútó vált a Bakba, ahol 20 évig fog tartózkodni. A tradicionális védikus asztrológia nem tárgyalja a Plútót, a mi modern szintézisünkben azonban megalapozott helye van.

A Plútót 1930-ban fedezték fel, keringési ideje 248 év, tehát felfedezése óta – akkor az Ikrekben járt – nincs arról élő emberi tapasztalat, mivel jár Bak béli tartózkodása.

Valami fogalmunk azért már lehet, mert 2020. február végétől tett egy 4 hónapos villámlátogatást ide, a felelősségvállalás, következmények és karma jegyébe. Mindannyian emlékszünk rá, a Bak Plútó 2020 tavaszi 4 hónapja a legszigorúbb karanténnal járt.

Most hosszabb időre, 2040-ig érkezik. Plútó a gyökeres átalakulás bolygója, amely magában hordozza a pusztulás lehetőségét csakúgy, mint az újjászületését. Egy jegyben, sőt egy naksatrában (Uttarasadha) a karma urával, a rendre tanító Szaturnusszal, valamint a másik sorsbolygóval, a Jupiterrel kíméletlen szembesítésre számíthatunk egyéni és közösségi szinten is: milyen világot hoztunk létre – privát életünkben és kollektív szinten – választásainkkal, magatartásunkkal, s fenntartható-e ez a világ, vagy itt az ideje a rendbetételnek. Végérvényesen belépünk a következmények univerzumába.

És ha ez nem lenne elég, december 30-án egész nap együtt áll a Vénusz és a Kétu. Ez a konstelláció hozhat kapcsolati meglepetéseket bármely értelemben: régi, akár előző életbeli partner felismerését, s ezzel egy új kapcsolat kezdetét, de el is vághat partnerséget. Anyagilag nem biztató állás, ne kockáztassunk most se tőzsdén, se lovin, se másutt.

A nap egészét tekintve: a Telihold önmagában is feszültséget generál, ezt tetézi a Plútó Bakba lépése, amely hatalmas energia átrendeződéssel jár. Ráadásul a Kos Mars retrográd Uránusszal alkotott közelítő fényszöge is dolgozik, a horvátországi földrengés is ennek a konstellációnak a földi megnyilvánulása. Túl sok az energia, és túl sok a változás, amely fenyegetettséget jelent elsősorban közlekedési baleset és tűzveszély, de földrengés, vulkánkitörés vonatkozásában is.

Ezért december 30. és az őt követő néhány nap különleges figyelmet kér, lassulást, türelmet.

Mosolygós boldog új évet kívánok szeretettel

Vishakati

Write A Comment