2015. február 4.
Szerdán kora hajnalban teljesedik ki a Telihold, azaz akkor lesz egészen pontos a Nap és a Hold szembenállása. Minden Telihold egyfajta csúcspont, tudatos és tudatalatti részünk, jin és jang működésünk szembesülése. Sokan érzékenyek erre a konstellációra, és Teliholdkor fokozott feszültségről, alvási nehézségekről számolnak be.
Az indiai rendszer szerint ez alkalommal a Bak jegyében álló Nap opponál a Rákban időző Holddal – ez a tengely, a Bak-Rák tengely nem mellesleg a múlt tengelye a horoszkópban. Innen merít most a 2 fővilágosító, amikor mutatni szeretne valamit nekünk.
Nézzük először a Napot. Ő a Bak jegyében nem érzi magát fényesen, mert innen a 8. jegy (Oroszlán) ura, és a 8-as kapcsolódás miatt változásra, önvizsgálatra, mélyülésre van ítélve minden, ami az analógiái közé tartozik. Így férfi oldalunk (a nőkben is), a tudatos részünk, az apa egész kérdésköre, a hatalom, az autoritás, de például egy ország politikai vezetése, kormánya is.
A Bakon belül annak holdi területén, a Sravana naksatrában van a Nap, ami múltbéli témákat hozhat fel – mint minden, ami a Holddal kapcsolatos -, valamint párkapcsolati aktualitásokra figyelmeztethet.
Vele szemközt a Hold a saját jegyében, a Rákban van éppen, ezért nagyon erősek az analógiái. A múlt, az anya, az anyaság minden vonatkozása, a gondoskodás, táplálás, a gyökereink, ahonnan jöttünk, a lelki minőségünk, a múltunk emlékezete, ezek most mind nagyon ki akarják fejezni magukat. 
Ha nem lenne elég a múlt bolygója a múlt jegyében, még tartózkodási helyének (Aslésha) a naksatra ura, a Merkúr is ezt erősíti. Egyrészt mert maga a Merkúr is hátrál, tehát nem előre néz, hanem a múltban korrigál(tat), másrészt előző életünk és lelki indíttatású dolgaink házát hozza be (innen a 12. jegy ura). 

A Hold hatását nagymértékben felnagyítja a tény, hogy a Rahu holdi területen (Hasta) áll.
Ráadásul a Hold naksatrájában van a retrográd Jupiter is, amely erre az analógiakörre (Hold és a hozzá kapcsolódó múltidézés, annak oldása) segít rá. A Jupiter hozhat egy régi, igazságtalansággal kapcsolatos új megélést is. A Hold egy retrográd bolygóval együttállásban mindig ismételtet, mert érzelmi tudatunk egy múltbéli esemény újbóli megélését kapja feladatként.
Egy nappal később pedig a retrográd Merkúr a Bak Nap alatti területére, az Uttarashadába hátrál, ezzel mintegy megerősíti azokat a Nap-analógiákkal kapcsolatos teendőket, amelyeket az előző napi Telihold már jelzett.
  
Összefoglalva tehát az az érdekes helyzet van, hogy a mély, a múlt, a gyökerek, lelkiségünk, női vagy rejtett részünk és azok oldása kerül felülre, és azok a dolgok, amelyek általában uralják az életünket, most nem tudnak dominálni. A két fővilágosító szembenállásában tehát ez alkalommal a Hold érvényesülése a kedvezőbb. 
 
Egy a biztos: már csak egy sóhajtás, és itt a május.
 
Szeretettel
Vishakati

 

 

 

 

Write A Comment