Március 5-én este a Merkúr megfordul, s az eddigi haladó iránya helyett hátrálásba kezd. Ezzel a fordulattal megtörik a január 6. óta tartó  direkt időszak, amikor valamennyi bolygó a normál haladási iránya szerint haladt. A direkt időszak jellemzője volt a lendület, néha több is a kelleténél, a retrográd Merkúrral azonban elkezdünk lassulni és visszafelé is tekinteni. Az irányváltás körüli napok mindig zavarosak, érdemes döntéseinket, fontos lépéseinket nem ezekre a napokra időzíteni, mert kevésbé tudjuk kontrollálni a dolgok menetét.

A hátráló égi hírnök időszakában számolnunk kell a Merkúr hatókörében – kommunikáció, média, informatika, közlekedés, utazás, ügyintézés – lassulásra, bonyodalmakra, a dolgok irányíthatósága nehezebbé válik.

A 3 hetes retrográd időszak első fele a Halakban, a lélek, érzelmek, álmodozás jegyében telik, ahol bőven lesz módunk befelé figyelni, szemlélődni, régi emlékekkel nosztalgiázni. Annak lesz nehezebb, aki túlságosan csak a külső, fizikai világban tud létezni, s alapjáraton elnyomja érzelmeit.

Március 15-én a Vízöntőbe lép vissza, ahol a lelki vonulatot felváltja egy szabadabb gondolkodásmód, az élet dolgainak formabontóbb megközelítése. Itt, a Vízöntőben március 24-én áll együtt a Neptunusszal, ami egy hosszabb időszak titkolózásainak végét jelentheti, akár a Vízöntő Oroszországgal összefüggésben.

A retrográd hetek március 28-án érnek véget a Merkúr előrefordulásával.

A retrográd Merkúr hatása a fentieken túl áttevődik a Jupiterre is, amely a Skorpió merkúri naksatrájában (Dzsjéstha), igen kényes helyen, a jegy utolsó fokain halad. Ezen a helyen a Jupiter elengedéssel, mélyüléssel, halállal kapcsolatos történéseken át tanít, és segít ezek elhelyezésében tudati és érzelmi struktúráinkban. A retrográd Merkúr időszakában – főként annak Halak szakaszában, március 5-15. között – több érintettségünk lehet bárminemű lezárás, gyász megtapasztalásában.

Érdekes módon beleesik ebben a 3 retrográd hétbe egy Újhold és egy Telihold is, előbbi az elején, az utóbbi majd a vége felé.

A március 6-i Újhold a Vízöntő jupiteri nakstrájában (Purvabadra), a Neptunusz szoros közelségében történik. A Halakban mint jupiteri jegyben hátraforduló Merkúr és ez a jupiteri energiájú Újhold különösen kihangsúlyozza a velük rezonáló Jupiter hatását. Érzelmileg mélyítő, szenvedést, de megértést is hozó konstelláció. Lehetőség a jelenben vagy a múltban történt halálesetek, szakítások, lezárások feldolgozására.

Kifejezetten lelkizős időszak, amellyel érdemes tudatosan együttműködni, azaz megnyitni belső világunkat a befogadandó tanítások, megtapasztalások előtt.

Szeretettel
Vishakati

 

Write A Comment