A védikus asztrológia rendszerében november 16-án a Nap a Skorpióba lép, s csatlakozik a már ott tartózkodó Merkúr társaságához. Ezzel folytatódik a gyorsabb bolygók átrendeződése a Skorpió irányába.

A Merkúr mint gondolkodásunk, racionalitásunk mutatója, és a Nap, magasabb szellemiségünk és földi egónk hordozója, jelentős változásokat hoznak a Skorpióba érve. Ez a jegy a világosság és sötétség, a nagy teljesítmények és mély belső vívódások jegye. E polaritás nagyon is ismerős a Skorpió szülötteknek: sikerek és nagy produkciók az illető külső világában,  nyugtalanság, bűntudat és tépelődés a belső világában, akár egy életen keresztül. Most e kettősségek meg fognak jelenni valamennyiünk gondolkodásában, hozzáállásában az elkövetkező hetekben.

A Skorpió Nap időszakában megerősödik a külső világunkban, azaz a munkában, a kapcsolatokban, a pozícióépítésben való jó szereplés igénye, a jól teljesítés kényszere, de a jó eredmények lehetősége is. Ugyanakkor a belső, sötétebb világ is figyelmet kér: foglalkozz velem, ne hagyj belső kétségekben, segíts a bizonytalanságaimban. Mindenki a saját tudatossága szerint fogja megosztani figyelmét a kint és a bent között, bár itt is érvényes a mondás: ha a szívünkre hallgatunk, nem tévedhetünk.

A Skorpió jelleg mélyülését fokozza a november 18-i Újhold is a Skorpió jupiteri területén, a Vishaka naksatrában. Ez a naksatra sokszor kapcsolódik gyermekekkel, gyerekkorral összefüggő bűntudathoz, áldozattá váláshoz, amelynek sok esetben előző életbeli gyökerei vannak.

Önvizsgálat, belső munka, az ilyenkor gyakrabban ébredő lelkiismeret furdalás okának őszinte keresése – akár külső segítséggel, pszichológussal, kineziológiai oldással, családállítással – segítenek egyensúlyunk helyreállításában.

Ezekben az időkben – túl a Skorpió tendenciákon – több másik hatás is egyre nyilvánvalóbban érezhető körülöttünk. Közülük kiemelkedik az egymással szemben álló és ható holdcsomópontoké :

  • a Rákban haladó Rahu jelenlegi családunkkal (szülőkkel, rokonokkal) kapcsolatos intenzív feladatokat, megoldandókat hoz, ugyanakkor régről hozott családi mintáink és gyerekkori emlékeink megértésén, felülírásán is dolgoztat,
  • vele szemben a Bak Kétu életünk valamely területén – amely az egyéni horoszkópból tisztán látható –  megkerülhetetlenné teszi a felelősségvállalást. Olyan helyzetekbe kerülhetünk, amelyekben csak saját magunktól várhatjuk a megoldást.

Egyik oldal sem könnyű, s egyik elől sem lehet elugrani.  Bármely belső munka, imádság, meditáció, önismereti tanulmány vagy terápia sokat segíthet nehézségeinkben, és szolgálja fejlődésünket.

Namasté
Vishakati

 

 

 

Write A Comment