Túl vagyunk az októberi Teliholdon, amely 5-én tetőzött, és október 8-án a Nap-Merkúr együttállást is megtapasztalhattuk: a Nappal szoros közelségbe került Merkúr égetetté vált, azaz erejét vesztette néhány napra.

A Merkúr vasárnapi égetettsége azért is érdekes, mert saját jegyében, a Szűzben a lehető legerősebb lenne. Égetettsége okán azt érzékelhetjük, hogy a pörgős október eleji napokat 8-ika körül (+/- egy-két nap) valami beárnyékolja, mert merkúri témákban (utazás, közlekedés, kommunikáció, ügyintézés) lassulás, netán valami gikszer következhet be.

Egy nappal később, 9-én a Vénusz vált jegyet, s a kora esti órákban ő is megérkezik a Szűzbe. Ebben a jegyben immár 3 planéta tartózkodik: a Nap, az égési sérüléseiből lassan magához térő Merkúr, és a frissen belépett Vénusz.

Utóbbi a Szűzben ugyancsak gyengélkedik, mert ez a jegy a legkevésbé kedvelt tartózkodási helye. Asztrológus nyelven szólva esésben van itt. Ez viszonylag könnyen elképzelhető: a kapcsolatokat, anyagiakat, vágyakat mozgató Vénusz a munka, hasznosság és alázat jegyében idegenül érzi magát.

A gyengélkedő Vénusz problémákat hozna a kapcsolatainkban, a nőiesség megélésében, biztonságérzetünkben, de szerencsére a saját jegyes Merkúr – főként a Nap égető hatásától eltávolodva – a segítségére siet, és felhúzza az esés állapotából.

Mindkét bolygó, a Merkúr és a Vénusz is fontos szerepet fog betölteni október folyamán, mert jegyeikben (most a Szűzben és a Mérlegben) prominens bolygók lesznek, s nem mindegy, milyen minőségben tudják a házigazda, azaz a jegyúr szerepét ellátni.

E tekintetben jól alakul a helyzet, mert amíg egy jegyben vannak, a Szűz Merkúr támogatja a Szűz Vénuszt. Amikor pedig a Merkúr október közepén átlép a Mérlegbe, uralmi cserébe, azaz parivartana jógába kerülnek, és kölcsönösen megerősítik egymást.

Ez ránk is fér, mert idei októberünk a Kala Sarpa hullámzásában, és a jegyváltáshoz közeledő, lassan gandantába érő Skorpió Szaturnusz nyomása alatt telik. Mindannyian érzékelhetjük ennek az időszaknak a nehézségeit, közülünk is leginkább a Skorpiók, a Bakok és a Vízöntők. Egyelőre használjuk ki ezeket a napokat október 15-ig, a következő Kala Sarpa kezdetéig.

Szeretettel
Vishakati

 

Write A Comment