A védikus asztrológia naptárában decemberünk fő kerékkötője  és hangulati meghatározója a retrográd Merkúr, amely december 3-tól 3 héten át hátrál. A retrográd, azaz hátráló Merkúr mindig egy időutazás annak a jegynek a témájában, ahol éppen jár. A év legsötétebb napjaiban, amikor alig jutunk fényhez, ez a hatás még mélyebbre és befelé fordít bennünket. De jó is gyertyát gyújtani és meditálni, de legalábbis merengeni egy kicsit a decemberi homályban!

Ahogy már sokszor megtapasztalhattuk – hiszen évente 4-szer van részünk hátráló Merkúrban -, ilyenkor megnehezül mindennapi életünk: nem (vagy csak sokadik nekifutásra) sikerül megszervezni dolgainkat, packázik velünk a számítógép, a mobiltelefon vagy bármilyen más műszaki berendezés, reménytelen a közlekedés, és még hosszan sorolhatnám. Fizikai világunkban érdemes a teendőket nagyobb időrátartással szervezni, és többszöri ellenőrzést (megvannak-e a papírok, áll-e a megbeszélt időpont, biztonsági mentés értékes anyagainkról) tartani.

Ha ezekben a napokban, hetekben az átlagosnál több ilyen frusztráló esetünk volt, érdemes megállni egy pillanatra. Ezeket az akadályoztatásokat ugyanis azért kapjuk a retrográd Merkúr heteiben, mert az univerzum ilyenkor nem előre, hanem visszafelé szeretné terelni a figyelmünket. A retrográd Merkúr befékezi életünket, hogy ne csak előre loholjunk, hanem a múltba is tekintsünk. Remélhetőleg minél többünknek sikerül a lassítást szemlélődésbe fordítani, és nem bosszankodunk túl sokat az ünnepek előtti,  amúgy is felfokozott hangulatban. Engedjük meg magunknak az emlékezést, a nosztalgiát, a gyerekkori hangulatok visszaszivárgását.

A hátráló Merkúr december 6. körül (+/- néhány nap) rendkívül közel kerül a Szaturnuszhoz, amely egy balesetveszélyes, de legalábbis figyelmeztető periódust hozhat. A Szaturnusz szeretne megfontoltságra tanítani mind szóbeli aktivitásunkban, mind mozgásunkban, és például a közlekedésben is. A meggondolatlanság gyorsabb és erélyesebb reakciókat válthat ki. December 7-e után csillapodik a szigor.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy hátrálása során december 10-én a Merkúr visszalép a Nyilasból a Skorpió jegyébe, ahonnan csak az új évben, január 6-án fog visszatérni a Nyilasba. A Skorpió Merkúr régi – akár előző életbeli – lelkiismereti problémákra, bűntudatra, belső nyugtalanságra emlékeztet bennünket. Időszakában érdemes önvizsgálattal, belső munkával foglalkozni, azaz nyugtalanságunk okát magunkban keresni és békíteni.

December 8. és 22. között ismét a Kala Sarpa aktív, azaz hullámzóbb, megosztóbb heteiben leszünk, ezzel is érdemes kalkulálni.

A fentieken túl sok egyéb hatás is dolgozik az égen: a Múla Szaturnusz tiszít bennünket a felelősségvállaláson keresztül, a Mérleg Mars és Jupiter pedig kapcsolati működésünket turbózza, amelyet a Vénusz-Mars uralmi csere is segíti. Utóbbinak az a lényege, hogy míg a Mars a Vénusz jegyében van (Mérleg), addig a Vénusz a Marséban (Skorpió), s ezért kölcsönösen felerősítik egymás energiáit.

Türelmet kívánok szeretettel
Vishakati

 

Write A Comment