Szeptember 10. fordulópont az égen, amelyet a Merkúr irányváltása és a Telihold ír le.

Sokszorosan retrográd időszakban vagyunk, mert szeptemberben a most irányváltó Merkúron kívül a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó is hátrál. A retrográd időszakok mindig felszínre hoznak régi témákat, amelyek újbóli értelmezést kívánnak, és az újbóli vizsgálódás új megértéshez vezethet. Magunkban általában egyfajta lelassulásnak érzékelhetjük ezt, mintha nem haladnánk. Pedig haladunk, csak ahhoz, hogy előbbre jussunk, kell egy hurkot visszafelé tennünk. Ez történik most merkúri témákban, meg a többi retrográd bolygóéban.

A Merkúr minden, ami kommunikáció, mozgás, kapcsolódás, viszonyulás, információáramlás, hiszen ő a közvetítő (Ikrek oldala). De Merkúr a testi működés, az emésztés, a testtudatosság is (Szűz oldala). Ezekben a témákban van visszatekintés, újra értelmezési feladat hátráló heteiben, szeptember 10. és október 2. között.

Vagyis akadozhatnak ügyintézéseink, gátolt üzleti terveink megvalósulása, probléma lehet körülöttünk az információáramlással, elromlik a számítógép, leáll a közlekedés, késik a repülőgép. Elkezdtünk egy diétát, most lelassul az eredmények mutatkozása, mintha megállna a mérleg. Viszont minden bogarászás, rendrakás, régi szálak elvarrása, letisztázása, az aprómunka támogatott és ajánlott.

A Merkúr helyzete most rendkívül összetett, retrográd volta csak az egyik fontos jellemzője. Figyelembe kell venni, hogy

  • irányváltása körül, előtte-utána 1-1 napig stacioner, szinte álló helyzetű, amikor kiemelkedően erős helyzetfelismerésben, tiszta meglátásokat hozhat,
  • az irányváltás napja okozhat némi káoszt, kontrollvesztést, amíg nem csillapodik az átrendeződés,
  • míg a Merkúr saját jegyében, a Szűzben kiemelkedően erős, a Nap közelségében (a tradicionális dzsottish értelmében direkt haladásban a Naptól 14°-on belül, retrográdban 12°-on belül) égetett, azaz sérülhetnek jelentéstartalmai. Vagyis a Merkúr egyszerre nagyon erős és mégis veszíthet bizonyos tekintetben az erejéből, és ezt egyidejűleg érzékelhetjük hatóterületein. (12°-on belül van a Naphoz képest szeptember 30-ig, tehát addig többé-kevésbé égetett.)

Szeptember 10. azért fontos időminőség, mert ezen a napon dél körül pontos a Telihold az Oroszlán Purvaphalguni (vénuszi) Nap és a szemközti Vízöntő Purvabhadra (jupiteri) Hold között. A Telihold mindig tudatos (Nap) és ösztönös (Hold) részünk viszonyulása, mintha a kettőt egyszerre kellene működtetnünk. Az Oroszlán vénuszi energiájában lévő Nap társasági, kapcsolati és művészi, kreatív területek felé mozgat, ezek a hívogató területek, míg a Vízöntő jupiteri területén levő Hold közösségekben, csoportokban, a társadalomban vállalna aktívan szerepet, e felé tolna. Hogyan aránylik tehát individuális énünk és közösségi szerepvállalásunk, ez a felvetése.

Namasté

Vishakati

Write A Comment