Szeptember a vihar előtti csend hónapja, októbertől turbulensebb idők jönnek.

Az első őszi hónap legfontosabb asztrológiai konstellációi: a Mars lassulása a Bikában, a Merkúr retrográddá válása, és a Szaturnusz-Uránusz fényszöge.

Folytatódik a Mars Bika útja, amellyel a figyelem és aktivitás az anyagi helyzetünkre, gazdasági kérdésekre koncentrálódik, kiterjedve az élelmiszerekre: mi kerül az asztalra és mennyiért.

A Bika Mars mostani itt tartózkodása a Bika Rahu másfél éves átrendező hatását követi (lásd Bika Rahu 2020. szeptember – 2022. április között). Mivel a Mars retrográd lesz idén október végétől, már elkezdte lassulását. Ezért rendkívül hosszú időt fog a Bikában időzni (most 2 hónapot, és november közepétől 4 hónapot, összesen közel fél évet). Ez alatt az általa megpörgetett téma a gazdasági élet: az infláció, a pénzünk értéke, általánosabb értelemben pedig értékrendünk kényszerű átrendezése, racionalizálása.

A Bika Mars és az őt megelőző Bika Rahu működése és hatása a Bak Plútó aspektusa mellett történik, megkerülhetetlen, és a jövőnkért, a Föld és javainak felelős használatáért, annak gyógyításáért van.

Fontos asztrológiai momentum a Merkúr helyzete, retrográddá válása a Szűz csillagkép közepén. A tradicionális dzsottish égetettnek tekinti a Nap szoros közelségében tartózkodó Merkúrt augusztus 26-tól október 26-ig. Jómagam nem kalkulálok ilyen széles tartománnyal, de az égetett Merkúr, amely saját erős jegyében van, és ezen idő alatt hátrálásba is kezd, igen összetett hatású. Az égetettség csorbítja analógiáit, tanulási és tárgyalási, értelmezési nehézségeket hozhat, de mindenképp gátolja a Merkúr saját jegyes tiszta megnyilvánulásait.

Szeptember 10-től október 2-ig tart a retrográd Szűz Merkúr időszaka, és a szokásos hátráltatások (kommunikáció, közlekedés, utazás, ügyintézés terén) mellett Szűz témákban (egészség, testtudatosság) hozhat emlékeztető feladatokat. Érdemes életmódunkra, testi jelzéseinkre több figyelmet fordítani. Rendrakás, iratok szanálása, üzleti adminisztrációban aprómunka szempontjából ideális időszak.

A retrográd időszakok mindig felszínre hozhatnak régi témákat, emlékeket, amelyek a további vizsgálódással új értelmezést és megértést nyerhetnek. Szeptemberben a Merkúron kívül a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó is hátrál, tehát mindezek régi témák újbóli analízisét, ezáltal új tanulságokat kínálnak.

A Szűz Merkúr direkt és retrográd időszakában 3-szor kerül pontos szembenállásba a Halakban hátráló Jupiterrel (mindkettő saját jegyében rendkívül erős hatású), napjai szeptember 2., 18., október 11. Az érzelmekben gazdagító Jupiter szembenállása a roppant racionális Szűz Merkúrral lehetőséget ad e két szemponton keresztüli meglátásokra, megértésekre, érzelmi és mentális fókuszunk együttes működtetésére. Szép napok.

Végül szeptember 15-től a retrográd Bak Szaturnusz és a retrográd Uránusz újbóli 90 fokos kendra (kvadrát) fényszöge kér figyelmet, amely egészen október 22-ig tart. A saját jegyes, fegyelmező Szaturnusz és a hirtelen változásokban megnyilvánuló Kos Uránusz fényszöge erőteljes természeti jelenségekben, vulkánkitörésben, földrengésben mutatkozhat meg, de felerősíti az emberek közti konfliktusokat, az agressziót, fegyveres támadásokkal járhat, és fordulatot hozhat az orosz-ukrán háborúban is. Személyes szinten indulatainkat érdemes kontrollálni, de nem elfojtani azokat, hanem megtalálni a levezetésük módját.

Nézzük a naptárban a fordulatokat.

Szeptember 2. – Halak Jupiter (retrográd) és Szűz Merkúr (direkt) oppozíciója, szívünkkel és elménkkel egyszerre érzékelhetünk.

Szeptember 9-11. – A Merkúr stacioner, azaz egészen kicsire zsugorodik a haladási sebessége. Ilyenkor a Merkúr nagyon erős, analógiáiban sikerre vezet. Döntéshozatalra kevésbé javasolt, mert az irányváltás mindig kontrollvesztéssel is jár, de hozhat tisztább látást tanulásban, teendőkben, helyzetfelismerésben.

Szeptember 10. – A Merkúr saját erős jegyében, a Szűz 15. fokán retrográddá válik október 2-ig. Szintén ezen a napon dél körül pontos a Telihold az Oroszlán Purvaphalguni (vénuszi) Nap és a szemközti Vízöntő Purvabhadra (jupiteri) Hold között. Individuális énünk és közösségi szerepvállalásunk viszonyulása a témája.

Szeptember 12. – A retrográd Neptunusz visszahátrál a Halakból a Vízöntőbe. A Halakban elkezdett érzelmi mélyülés helyett ismét a Vízöntőben hangsúlyos szolidaritás, szociális érzékenység és ezek megélése kerül fókuszba 2023 február közepéig.

Szeptember 15. – Ettől a naptól kezdve a Szaturnusz és az Uránusz kendra fényszöge 1°-on belüli pontosságú, és egészen október 22-ig, a Szaturnusz stacionerré válásáig fennáll. Ez hirtelen történések előjelzője, háborús fordulattól földrengésig, széles skálán következhet be.

Szeptember 17. – A Nap megérkezik a Szűz csillagképbe, csatlakozik az itt hátráló Merkúrhoz. A Szűz Nap hónapjában a hasznosság, szorgalom, a jó értelemben vett alázattal végzett munka, valamint az egészség kerül a középpontba.

Szeptember 18. – Halak Jupiter (retrográd) és Szűz Merkúr (retrográd) oppozíciója, visszamenőleges megértésre ad lehetőséget érzelmi, lelki kérdésben.

Szeptember 23. – A Nap és a hátráló Merkúr találkozik a Szűz 6. fokán, Uttaraphalguni területen (Nap-energia). Merkúr cazimi, ami az égetett retrográd Szűz Merkúr időszakában egy kikristályosodott időminőség: egy meglátás, tudatosodás, szatori kísérheti például a munkánk értelmét vagy testünk működését illetően.

Szeptember 24. – A Vénusz átlép a Szűz csillagképbe. Az Oroszlánban megélt tündöklés helyett a segítő részvétel, a szorgalom, a szerénység lesz hangsúlyos.

Szeptember 25. – Éjfél előtt Újhold a Szűz Uttaraphalguni naksatrájában (Nap-energia), a Szűz 9. fokán. Ezzel az Újholddal olyan 4 hét kezdődik, amelynek fókuszában a munkában betöltött szerep, segítő közreműködés megtalálása, illetve egészséges testi működésünk lesz.

Namasté

Vishakati

Write A Comment