Október a bolygó irányváltások hónapja: előre fordul a Merkúr, a Plútó és a Szaturnusz, a hónap végén pedig retrográddá válik a Mars.

Az irányváltások napját nehéznek érezhetjük – és előtte, utána 1-2 napot is –, mert időt kér, mire az adott planéta elhelyezkedik új helyének energiáiban. A megforduló bolygó saját jelentéstartalmában hozhat kiszámíthatatlanságot, ezt pedig úgy érzékeljük, hogy nem igazán tudjuk kézben tartani az események irányítását.

Ezért a Merkúr (október 2.), a Plútó (október 8.), a Szaturnusz (október 24.) és a Mars (október 30.) irányváltásának napját tartsuk fejben: döntéshozatalra, hosszú távú elhatározásra nem alkalmas napok, amennyire lehetséges, tegyük magunkat takarékra.

A hónap fontos naksatraváltása a Kétué: a Mérleg jegyen belül jupiteri energiából (Vishaka) a Rahu uralma alá kerül (Szvati). Intenzív tanításokat kaphatunk kapcsolati fejleszteni valóinkról, együttműködés béli hiányainkról. Igen erősen tisztulnak mindennemű kapcsolataink.

A Szaturnusz előre fordulását követő napon, október 25-én Újhold van, ez együtt jár majd az első olyan Napfogyatkozással a Kos-Mérleg jegytengelyen, amely a Rahu-Kétu páros áprilisi jegyváltása óta következik be. Ez az október 25-i egy részleges Napfogyatkozás, amit Északkelet-Afrikában, a Közel-Keleten, Nyugat-Ázsiában, valamint Európa nagy részén, így Magyarországon is látni lehet majd, tőlünk késő délelőttől.

Ez a Napfogyatkozás a Mérlegben (kapcsolatok, partnerség, egyensúly), a Vénusz szoros szomszédságában (kapcsolatok, anyagiak), a Kétu közelségében (veszteségek, hiányok) alakul ki. Hónapokra előre bizonytalanná teheti a kapcsolatokba vetett bizalmat, legyenek azok magán vagy üzleti jellegűek, társadalmi és gazdasági egyensúlytalanságokat vetít előre. További vénuszi gyengüléseket okozhat a Vénusz Naphoz való közelsége (tágabb értelemben szeptember közepe és december 7-e között), október 19. és 26. között pedig 1 fokon belül állnak, azaz a Vénusz erősen égetett.

Nézzük az októberi naptárt!

Október 2. – Délben a szeptember 10. óta hátráló Merkúr direktbe fordul a Szűz csillagkép 0°01′-en, azaz a legelején. Maga a fordulat napja lehet kaotikus, előtte-utána 1-1 napig számítsunk kevéssé kontrollálható, bonyolultabb, esetleg elakadásokat hozó napokra. A direkt Merkúr gyorsulásával, 1-2 hét elteltével a merkúri analógiák visszakapják normál működésüket (a fontosabbak: közlekedés, utazás, ügyintézés, informatika, kommunikáció, de az emésztés is).

Október 8. – Kevéssel éjfél előtt a Bak Uttarasadha naksatrában, Bak 1°56’-en a Plútó direktbe fordul (április 29. óta volt hátráló mozgásban). Bárminemű hatalmi felelősség gyakorlásában tanít, és hát ő a struktúrák (=Bak) nagy átalakítója világszinten. Bár a Szaturnusz hamarosan tovább lép a Bakból, a Plútó 2040-ig (!) nem ereszti el a témát.

Október 9. – Telihold – este 23:00-kor – a Szűz Hasta Nap és a Halak Revati Hold szembenállásából. Test és lélek viszonyulása, testtudatosság és lelki érzékenység figyelmet kérése nyilvánul meg benne.

Október 16. – A már nagyon lelassult és közeli irányváltásához készülő Mars az Ikrekbe vált, ahol 2 héttel később retrográddá válik. Azt tapasztalhatjuk, hogy az Ikrek marsikus (Mrigasira) holdházában bandukoló Mars több vitát, szóbeli harciasságot vált majd ki, jó lesz ügyelni szavainkra, illetve okosan kezelni az ilyen jellegű provokációkat.

Október 17. – A Nap a Mérlegbe lép a következő hónapra. Itt esésben van, mert a Mérlegben nem a tündöklés, az egó hangsúlyozása a feladat, hanem az együttműködés, amelyhez pont le kellene csavarni az egót. Ráadásul egy csillagképben lesz a Kétuval, ősi ellenségével (november 5-én állnak majd együtt). A Mérleg Nap hónapjában a látszatok, a külsőségek, a valamilyennek mutatkozás, a szerepjátszás, a diplomácia mind-mind felerősödik. Élénkülő társasági élet, színházba járás.

Október 18. – Az égi Vénusz is megérkezik a Mérlegbe november 11-ig. Szépség, párhoz tartozás vágya, szereplés, a már sorolt Mérleg vonatkozások hangsúlyosak lesznek. Szintén ezen a napon a Kétu a Mérlegen belül naksatrát vált, és a Rahu uralta Szvatiba lép 8 hónapra (2023. június 26-ig). Mindennemű összetartozás, együttműködés, kapcsolódás fejlődni valóival szembesít, egyúttal leválaszt éretlen kapcsolódásainkról.

Október 22. – Az egy jegyben és naksatrában (Mérleg Chitra) tartózkodó Nap és Vénusz helyet cserél, és a Vénusz (esthajnalcsillag) kerül a Nap elé (este a Nap után nyugszik, azaz napnyugta után látszik az égen). Helycseréjüket egy kb 2 hetes szoros együttállás előzi meg, amikor nem is láthatjuk a Vénuszt. Úgyis felfoghatjuk, hogy amikor a Vénusz van a Nap előtt, tehát estcsillagként látható, inkább szív- és érzelem vezérelt időszak van – amúgy 2023. augusztus 13-ig, amikor a retrográd Vénusz majd ismét a Nap mögé kerül, és hajnalcsillagként lesz látható.

Október 23. – Kora reggel a Szaturnusz a Bak 24°24’-én előre fordul, és Bakban töltendő utolsó 3 hónapját kezdi meg. A retrográd Szaturnusz sokak számára konfúzus, döntésképtelen hónapjai után egy tisztább ítélőképesség segíti a döntéseket. Magunk előtt torlódó, halogatott feladataink, döntéseink intenzív figyelmet kérnek.

Október 24. – Divali, a fény ünnepe, a hindu vallás egyik fontos napja, a hindu holdnaptár szerint vándorló ünnep. Az anyagi jólét és szellemi, spirituális fény napja, amely segít elűzni a tudatlanság sötétségét. A hinduk este lámpásokat tesznek ki, amely odavezeti Laksmit, a szerencse és bőség istennőjét, és áldásban részesíti a házat.

Október 25. – Kora délután Újhold a Mérleg Szvati naksatrájában, a Mérleg 7°50’-én. Mivel a Kétu közelségében, azzal egy naksatrában van az Újhold, ezt a Nap-Hold együttállást részleges, hazánkból is látható Napfogyatkozás kíséri, kb. 11 órától. A Napfogyatkozás baljós asztrológiai üzenet a Nap-analógiák vonatkozásában: vezetői képesség és felhatalmazottság csökkenésével, autorizációs problémákkal, esetleg apai, családfői működés sérülésével járhat. Az október 25-i Napfogyatkozás Kétu okozta fogyatkozás, a Vénusz szoros közelségében, amely az egyensúly jegyében (Mérleg) vénuszi analógiák sérülését is valószínűsíti: kapcsolati, gazdasági és társadalmi problémákat.

A Napfogyatkozás fokszáma egy „megjelölt” pont az ekliptikán, amely akkor aktivizálódik, amikor majd egy tranzit bolygó erre jár: legközelebb a Merkúr október 30-án, a Hold november 21-én (aztán 4 hetente), illetve 6 hónappal az Újhold előtt és után az Újhold fokszáma igen szenzitív hely azok számára, akiknek ezen a fokszámon áll fontos planétája.

Október 26. – A Merkúr is csatlakozik a Mérlegben időző Nap, Vénusz, Kétu trióhoz 2,5 hétre. Társasági életre, szereplésre, kulturális élményekre hívogató hetek.

Október 30. – Nagy jelentőségű fordulat: a Mars retrográd lesz 2023. január 12-ig. Az Ikrek csillagkép 1°26’-én történik az irányváltás. Ettől kezdve a Mars visszahat a megelőző jegybe is, az Ikrekből a Bikába, majd a Bikába történő visszatolatása után (november 13-tól) a Bikából a Kosba is. A retrográd Marssal részletesen is fogunk foglalkozni, mert 4,5 hónapos, sok területre érvényes hatást fog megtapasztaltatni.

Namasté

Vishakati

Write A Comment