Júniusban két fogyatkozás is lesz az égen: 5-én részleges Holdfogyatkozás és 21-én egy nagyobb jelentőségű, részleges Napfogyatkozás.

Nézzük a mostani részleges Holdfogyatkozást (a következő pont 1 hónap múlva, július 5-én lesz, bár az nem látható tőlünk).

A Hold fogyatkozása mindig Telihold idején fordulhat elő, olyan esetekben, amikor a Nap és a vele szemben álló Hold közé kerülő Föld árnyékot vet a Holdra.

Június 5-én magyar idő szerint kevéssel 21 óra után teljesedik ki a Telihold a Bika Nap és a Skorpió Hold szembenállásával. Az égi Kétu – a leszálló holdcsomópont, azaz a Nap-pálya és a Hold-pálya déli metszéspontja – a Holdhoz viszonylag közel van a mostani Telihold idején, ezért bekövetkezik az, amit a védikus hagyomány a Kétu és a fővilágosítók ellenséges viszonyának tulajdonít: a Kétu „beleharap” a Holdba, vagyis Holdfogyatkozás alakul ki.

Nézzük meg az asztrológiai hátteret és üzenetet:

  • A Telihold most a Bika holdi naksatrájában (Rohini) levő Nap és a Skorpió merkúri holdházában (Dzsjéstha) levő Hold között alakul ki. A Rohini Nap tudati régióinkban kutakodik, felhozva régi, akár előző életbeli tudást, kiválogatva a megőrizendő gondolati mintákat. 
  • Vele szemben a Dzsjéstha Hold egy mágikus Hold, intenzív elmeműködéssel, de az érzelmek megélése felé tart.
  • A Hold és a Holdfogyatkozás naksatrájának (Dzsjéstha ) ura, a Merkúr innen a 8. házban, az Ikrekben halad, a Rahu társaságában. A 8. ház uraként ható Merkúr emeli az érzékenység, a médiumitás szintjét, de főként a gondolkodás, a tudat megváltoztatását sürgeti. A Rahu szomszédsága méginkább sarkallja a gondolkodásbeli nyitást, átalakulást.
  • Eközben a Bikában hátrál a Nap tartózkodási jegyének ura (retrográd Vénusz), és vissza is vonult a Nap mögé. Időlegesen ismét a férfi princípium került a női elé, és a Vénusz, vágyaink, kapcsolataink mutatója analógiái újraértelmezésében tart.

Ez a konstelláció a Skorpió-Bika tengelyt (elengedés – kötődés, változás – fixálódás) témáit erősíti fel. Arra ösztönöz, hogy tudatilag megértsük, miben kellene változnunk. Az ég most nagyon szeretne segíteni az elengedésben.

Érezhetjük úgy – akár testi tünetek formájában is – hogy nagyon nehéz megszabadulni valamitől (lehet tárgy, szituáció, személy, érzés, bármi), amelyet túlhordunk az életünkben. A testi tünetek a nyaki zónában (túlkötődés) vagy a vastagbélben (elengedési problémák) üzenhetnek. Ajánlott irodalom: Dr. David R. Hawkins: Elengedés című könyve.

Maga a Holdfogyatkozás jó időjárás esetén Magyarországról is látható, este 19:45 körül kezdődik. A Föld árnyéka 3 óra 18 perc 13 másodpercig tartózkodik a Hold korongján, ennyi a fogyatkozás pontos időtartama.

Az asztrológiai hagyomány a fogyatkozásokat baljós előjeleknek tartja, és valamely képesség, erő, adottság csökkenését tulajdonítja neki. Egy Holdfogyatkozás kedvezőtlen hatása annyi hónapig tart, ahány órán keresztül tartott maga a fogyatkozás. Esetünkben ez 3 1/3 hónap, azaz hozzávetőleg szeptember közepéig számíthatunk kedvezőtlen tendenciákra.

A fogyatkozások körüli órákat, napokat – egyéntől függő – feszültség, deprimáltság, és hangulatingadozás kíséri. Nehéz órák, esetleg napok, amelyek viszont spirituális hangolódásra, belső munkára kiválóan alkalmasak.

Namasté

Vishakati

Write A Comment