Változásokra késztető és nyugtalan időszakunkban egy kedvező fénysugár a Nap belépése a Kosba. Az indiai rendszerben április 13-án délután vált fővilágosítónk, s innen számítva 30 napig emelt pozícióban segíti dolgainkat.
A Nap (a hindu asztrológiában tucatnyi neve van, legismertebb a Szúrja) képviseli az apai témáinkat, a hatalom, tekintély, vezetés kérdéskörét, de hozzá kapcsoljuk az egészség, vitalitás alakulását, és kreativitásunkat is. A Nap képviseli a purushát, azaz az életenergia férfi polaritását, de magát az életerőt is. A védikus asztrológia úgy tartja, hogy a Nap a jelképe legmélyebb szellemi lényegünknek, az atmának.
Erős jegyébe lépve a Nap minden analógiáját kedvezően hozza. Átveszi a Kos kezdeményező, energikus tempóját. Pozitívan tud megnyilatkozni apánktól hozott bárminemű lenyomatunk, és ha szükséges, most jobban tudjuk békíteni paternális eredetű problémáinkat. Kreatív, vállalkozó szellemű, nagyvonalú hónap elé nézünk, amikor a gyerekeknek is kiemelt szerep jut életünkben. Mivel a Naphoz tartozik nemcsak a magasabb én, hanem a mindennapok egója is, van esély egy erősebb önérvényesítésre ebben az időszakban.
Bizonyos konstellációk azonban némileg hátráltatják Napunk kedvező energiáit.
Ezek egyike a Nap jegyében, az Oroszlánban tartózkodó Rahu-Jupiter, kettősük nyugtalansága visszahat a Napra. Kicsit olyan ez, mintha hárman állnának együtt. A Rahu-Jupiter nem kismértékben korbácsolja fel az egót és a hatalmi éhséget, de változásokat is hoz e téren. E változékonyság – pozícióban, erőben, lendületben – megmutatkozik majd Kos Napunk minőségében is.
A Kos Napot hátráltató másik konstelláció az, hogy a Kos jegy ura, a Mars április 17-én retrográdba fordul a következő 2,5 hónapra. Amikor egy bolygó diszpozitora retrográd, akkor maga a bolygó működése is lelassul, hatása visszanyúlhat múltbeli dolgokra, vagy egész egyszerűen nem képes kedvező hatását kifejteni. Az egzaltált (=emelt) pozíciójú Nap esetén ez a kedvezőtlen hatás nem lesz nagyon rosszindulatú, mégis ebben az időszakban számíthatunk erő- vagy pozícióvesztésre, apai/vezetői témákban rossz hírekre – magunk vagy környezetünk vonatkozásában.
Az a tény pedig, hogy a Kos Nap diszpozitora együtt áll, sőt, együtt hátrál a karma szigorú őrével, a Szaturnusszal, erős kontrollt és rendrakó tendenciákat jelent mindennemű szellemi megnyilvánulásunk, valamint a bennünk vagy fölöttünk megnyilvánuló autoritás vonatkozásában.
Az év legjobb napját, az Aksaya Tritiyát is a Kos Nap hónapjában ünneplik, amikor a Hold is emelt helyen, a Rohini naksatrában van. Idén ez május 9-ére esik, budapesti koordinátákkal 5:20-tól 11:22-ig legerősebb a két fővilágosító.  A védikus asztrológia (és a hindu vallás) szerint ez a nap és benne különösen ezek az órák áldottak, szerencsések, minden ártó hatástól mentesek, s alkalmasak bárminemű tevékenység, vállalkozás, alapítás kezdő időpontjának (muhurta).
Legközelebb a Mars ominózus megfordulása kapcsán, április 17-én találkozunk, amikor megvizsgáljuk, mit hozhat az egyes aszcendenseknek a két malefikus bolygó több hónapos együttes hátrálása a Skorpióban.
Szeretettel
Vishakati
 

 

Write A Comment