Augusztus 17-én, hétfőn reggel a védikus asztrológia szerint a Nap is átlépi az egyik gandanta pontot, a Rák-Oroszlán jegyhatárt, s megérkezik saját jegyébe.
Amikor a nyugati, szoláris asztrológia szerint valaki azt mondja, hogy ő Oroszlán (vagy például Ikrek), akkor a születési Napjának állatövi jegyéről beszél. Ugyanez nem érvényes a védikus asztrológiában, amely egy Hold alapú bölcselet: itt mindenkit az aszcendense alapján különböztetünk meg. (Nekem például Skorpió aszcendensem van, és Halakban álló Napom, a védikusban röviden csak Skorpiónak számítok.)
A Nap szerepe természetesen a dzsottishban is fontos: hozzá kapcsoljuk az apa, a lélek (szanszkritul atma), a tudatos én, vitalitás kérdésköreit, valamint az egót, férfioldalunkat, a hatalmitémákat és azok megnyilvánulásait. Testrészeink közül a szívünk és a gerinc – mint központi tartóoszlop – felelőse.
Amikor a Nap belép saját jegyébe, megélénkül minden jelentése. Impulzusok jöhetnek apai szellemi örökségünkről, jobban meg akarjuk mutatni magunkat, tudásunkat, vállalkozó kedvünket, egónkat. Kaphatunk – és adhatunk – kóstolót hatalmi villongásokból és a férfivilág megnyilvánulásaiból is.Az Oroszlán a királyok jegye, s mi is a középpontba szeretnénk ilyenkor kerülni.
Fontos lesz számunkra, mi zajlik a szívünkben, mi az, ami igazán örömöt szerez nekünk. Szívesen foglalkozunk önkifejezésünkkel, kreativitással, és örömünk telhet gyerekeinkben, unokáinkban. Ezek mind az Oroszlán Nap preferált területei.
 
Mivel a Nap most egy népesebb társasághoz (Merkúr, Jupiter) csatlakozik az Oroszlánban, jelentése némileg módosulhat. A Merkúr a racionalitást, a Jupiter pedig a tapasztalás és a hit témáit hordozza. A Nap segíti együttműködésük gyümölcsét napvilágra hozni.

Oroszlánságunk megélése most abszolút főszerepet kap a fentiek értelmében, ráadásul ezt a területet aspektálja a Szaturnusz, amely mindig szigorú kontrollt  és sorsszerűséget jelent, valamint a Rahu is egy Nap-naksatrában van, és onnan küldi részben ösztönző, részben békétlen üzeneteit Nap-vonatkozásainknak.

Tudnunk kell azonban, hogy az Oroszlán stellium előhozhat szív- és vérkeringési problémákat, és gerincünk is jelezhet. Túl azon, hogy ezek jelzések életmódunk minőségéről, békítsük bensőnket jógával, befelé figyeléssel, meditációval.
A Nap útja az Oroszlánban:
augusztus 17-31. – Oroszlán Kétu-területe – itt, a Magha naksatrában a Nap is hozhat váratlan, kiszámíthatatlan történéseket. Tanuljuk a változékonyságot és elengedést, és azt, hogy a dolgok kimenetele ugyancsak eltérhet attól, mint amit szándékainkkal megcéloztunk. 
Ezekben a napokban találkozik a Nap a Jupiterrel, akkor elégeti, és a Jupiter jelentései sérülnek: ideológiai félreértések, igazságtalanságok, férfi párunkkal nehézségek adódhatnak, magyarán nehezebb tapasztalatokban lesz részünk. Az erős égetettség a pontos együttállástól, augusztus 26-tól +/- 1 héten át érezhető.
 
augusztus 31.-szeptember 13. – vénuszi energiában, társasági és önmegvalósítási ambíciók dolgoznak bennünk. Mivel a Vénusz még mindig hátrál, és nem is érzi magát fényesen jelenlegi helyén, ezt megérezhetjük szórakozásainkban, kapcsolatainkban, művészi tevékenységünkben.
 
szeptember 13-17. – Nap-energiában – itt a legerősebbek a Nap saját analógiái, hiszen nem csak saját jegyében, hanem saját naksatrájában is van. Jócskán kapunk majd ízelítőt megnyilvánulásaiból.
Bár az égi hatások most látványosan a külvilág, a mozgalmasság, csillogás felé fordítják életünket, mégis érdemes türelmesen, kicsit befelé is figyelve élni ezt a hónapot. A feladat az egó leleplezése.
 
Szeretettel

Vishakati

 

 

Write A Comment